Завантаження ...
banner

Екологічна катастрофа з Десною та Сеймом: протягом місяця з двох річок вилучили майже 30 тонн мертвої риби

Екологічна катастрофа з Десною та Сеймом: протягом місяця з двох річок вилучили майже 30 тонн мертвої риби фото

З річок Сейм та Десна на Чернігівщині за період з 26 серпня по 24 вересня вилучили 28 137 кілограмів мертвої риби. Це стало наслідком забруднення водойм в результаті скиду цукрової патоки з Тьоткінського цукрового заводу, що знаходиться в Курській області РФ.

Начальник Державної екологічної інспекції Чернігівської області Сергій Жук повідомив про цю ситуацію в коментарі для Суспільного.

Екологи підрахували, що сума збитків, завдана довкіллю в результаті забруднення, наразі становить 338 мільйонів 16 тисяч 551 гривню.

Щодо повторного забруднення, Сергій Жук зазначив, що забруднена вода з Сейму вже дісталася Десни, зокрема в районі села Велике Устя Сосницької громади.

«Зараз показник хімічного споживання кисню (ХСК) в Десні становить 39 мг/м³ при нормі 30 мг/м³. Хоча цифри не є критичними, це свідчить про те, що річка перебуває у процесі "хвороби". Збільшення ХСК означає, що річка поглинає більше кисню, що призводить до його нестачі», — зазначив Жук.

Він також додав, що станом на 25 вересня замор риби в Десні не спостерігається, але для остаточних висновків необхідно продовжувати моніторинг ситуації.

Як повідомляв MYNIZHYNякість води у річці Десна на Чернігівщині покращується, наразі не фіксують запаху чи масового замору риби. Водночас, забруднення у річці Сейм продовжує рухатися по руслу, створюючи загрозу для водних ресурсів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: