Завантаження ...
banner

У Ніжині відбулася конференція, присвячена 170-річчю від дня народження Марії Заньковецької

У Ніжині відбулася конференція, присвячена 170-річчю від дня народження Марії Заньковецької фото

27 вересня у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція, присвячена 170-річчю від дня народження видатної української актриси Марії Заньковецької. Ця подія зібрала науковців, митців, студентів та представників громадськості, щоб вшанувати спадок талановитої актриси, яка стала символом українського театру.

Про це повідомляє MYNIZHYN за інформацією Ніжинської міської ради.

Марія Заньковецька, своєю багатогранною творчістю та відданістю справі, залишила вагомий внесок у розвиток українського професійного театру. Її акторський талант, який відзначали численні сучасники, став справжнім прикладом гордості за українське театральне мистецтво. Учасники конференції мали можливість осягнути глибину її творчого шляху та дізнатися більше про життєві досягнення великої актриси.

Захід об'єднав учасників не лише з Ніжина, але й із багатьох інших регіонів України завдяки онлайн-зв'язку. Усі присутні погоджувалися на важливості збереження та вивчення спадщини Марії Заньковецької, щоб передавати її надбання наступним поколінням.

Професор Григорій Самойленко презентував свою нову книгу "Зірки продовжують світити: Марія Заньковецька та її орлята". Перший примірник передали генеральному директору Ніжинського академічного драматичного театру імені Михайла Коцюбинського Юрію Муквичу та колективу театру, які активно підтримують і популяризують традиції, закладені Марією Заньковецькою.


Фото: Григорій Самойленко дарує примірник Юрію Муквичу. Джерело: Ніжинська міська рада


Фото: Книга Григорія Самойленка. Джерело: Ніжинська міська рада

Заньковецька першою в Україні отримала звання народної артистки у 1923 році. Її талант та працелюбність були та залишаються натхненням для багатьох поколінь. Конференція стала важливою подією, що підтвердила: пам'ять про Марію Заньковецьку жива, і вона продовжує надихати нові покоління на творчі досягнення.


Фото: Присутні на конференції. Джерело: Ніжинська міська рада

Нагадаємо, видавництво TravelBooks презентувало перше в перекладі українською мовою видання мандрівних нотаток мореплавця Юрія Лисянського. Книга включає «Журнал, або записки лейтенанта Юрія Федоровича Лисянського, що були ведені ним під час служби волонтером на англійському флоті, 1793–1800» та «Подорож навколо світу на шлюпі «Нева», 1803–1806». Це ілюстроване видання, що входить до серії «Великі подорожі», розраховане на широке коло читачів, які цікавляться історією географічних відкриттів, подорожей та українськими традиціями мореплавства.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: