Завантаження ...
banner

54% — жінки: чому дівчата стали складати іспит на водійські посвідчення частіше

54% — жінки: чому дівчата стали складати іспит на водійські посвідчення частіше фото

Стереотипи про те, що жінки не можуть бути хорошими водійками, глибоко укорінені в суспільстві. Багато хто вважає, що кермування «не властиве від природи» жінкам, і що з автомобілем краще впорається чоловік. Такі упередження часто відлякують жінок від того, щоб навіть спробувати вчитись водіння.

Однак, з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, ситуація кардинально змінилася. Вміння керувати автомобілем стало необхідною умовою для виживання, особливо коли виникає потреба в евакуації або транспортуванні дітей до школи чи дитсадка. Багато жінок взяли на себе відповідальність за кермування під час гуманітарних місій, доставляючи допомогу з-за кордону.

Під час війни жінки довели, що вони не тільки вправно керують автомобілями, а й стали важливою частиною волонтерського руху, активно допомагаючи захисникам і населенню країни.

У Чернігові, перед зачиненими дверима автошколи на Коцюбинського, збираються жінки різного віку. Заняття з теорії о 18:00, розповідає газета "Вість".

— Хотіла здавати на права щойно виповнилося 18, — каже 22-річна Анна Головченко. — Але не була впевнена, що вийде. Потім почалося вторгнення, я була в Польщі. Два з половиною роки тому виїжджала автобусом. Вирішила, що хочу жити вдома, повернулася. Тепер впевнена, що водійське посвідчення треба.


Фото: Анна Головченко. Автор: Олена Гобанова

— Є машина?

— Ні в мене, ні в батьків. Незалежно від того, є в тебе машина чи немає, треба вміти водити. Якщо раптом стане погано водієві, щоб його підмінити. Відвезти людину до лікарні. Швидко приїхати на допомогу. Ситуації різні, війна триває.

Тут навчаємося понад тиждень. У групі 20 осіб: п’ять-шість хлопців, усі інші — дівчата.

— Машина є в батька, — підійшла 19-річна Вікторія Іванова з Новгорода-Сіверського. Навчається в університеті «Чернігівський колегіум». — Хочу отримати водійські права на машину і на мотоцикл. Теорія та сама, тільки іспит додатковий здаєш окремо.


Фото: Вікторія Іванова. Авторка: Олена Гобанова

Спочатку здаєш теорію в сервісному центрі (раніше — МРЕО), потім, якщо склала, допускають до практики. Повертаєшся в автошколу, де вчать водіння, з інструктором. Наїздити треба як мінімум 20 годин.

— У сервісному центрі також навчатимуть?

— Там тільки екзамени. Платно. Кожна спроба — 250 гривень. Можна і з першої здати. Коли складаєш другий екзамен, з практики, отримуєш водійське посвідчення.

— Усі в сім’ї водять машину: мати, чоловік, тітка. Бабуся водить, але за містом. Молодший брат нещодавно здав на права, — перераховує 25-річна Анастасія Приходько. — І я хочу. Тим більше, що машина є, то чому б і ні?


Фото: Анастасія Приходько в автошколі вивчає правила дорожнього руху. Хоче отримати права. Авторка: Олена Гобанова

— Легко навчатися?

— Якщо вчити, то нормально. Машину водити я вже вмію, беру кермо за містом. Але ще не дуже розуміюся в дорожніх знаках у межах міста. Треба, щоб роз’яснили, показали. Коли прийшла в автошколу вперше, перелякалася і думала: «Куди я попала?!» Уже більш-менш розумію.

— Досвіду водіння нема ніякого. Хіба що 100 метрів на «Жигулях». А там педалі ці, перемикання… Думала, що більше за кермо ніколи в житті не сяду, — сміється 47-річна Оксана Онучина. — Тоді чоловік купив «Форд» автомат. Сказав: «Сідай і їдь».

— Як проходить навчання?

— Нормально. Поки не тікаю, — знизує плечима Оксана.

— Чоловік військовий. Зараз він на машині, і тут. А завтра їздити доведеться мені, — розмірковує 44-річна Тетяна Кушнір.

— Доводилося вже кермувати самостійно?

— Не можна, — дивується запитанню Тетяна. — Спочатку здаєш теорію, тільки після цього можна сідати за кермо, навіть з інструктором.

— Спочатку треба пройти теоретичний курс. Скласти теорію в сервісному центрі. Тільки після цього учні допускаються до водіння. Навчають інструктори, знову в автошколі, — підтверджує 60-річний Сергій Резніченко, викладач з теоретичної частини. До пенсії працював в автоінспекції. — Якщо інструктор навчатиме практичного водіння учня, який не склав теоретичний іспит, то штраф з інструктора 8,5 тисячі гривень.


Фото: Сергій Резніченко. Авторка: Олена Гобанова

Дівчина за кермом — небезпека? Існує стереотип, що жінка за кермом – то небезпека.

— Від учня залежить, — посміхається Сергій Резніченко.

— Жінки їздять повільніше?

— Не сказав би. Одна мене недавно так обганяла! Ще й вичитала, що я не так їду. Це вже від характеру, від темпераменту залежить.

— Більше вчаться їздити на автоматі чи на механіці?

— Якщо учень вчиться їздити на машині з автоматичною коробкою передач, то в посвідченні водія ставиться відмітка, що він не має права керувати автомобілем з механічною коробкою. А якщо склав на механіку, то має право їздити на обох видах,  — пояснює викладач.

Іспити складати можна через кожні 10 днів

У Чернігові на Бобровиці 25-річна Катерина Рогова вже отримала талон, чекає своєї черги на лавці під територіальним  сервісним центром МВС України 7441.


Фото: Катерина Рогова. Авторка: Олена Гобанова

— Багато чоловіків воює. Зараз дуже актуально мати водійське посвідчення, щоб дати собі більше свободи. Машина є в чоловіка. Хочу мати можливість їздити за кордон.

— Вчитися було важко?

— Головне — мета. Я була за кордоном і вчила теорію самостійно,  онлайн. Усі книжки, усе необхідне є в інтернеті. Вам скидають посилання.

— Дійсно, жінок зараз на права здає більше, ніж чоловіків, — підтвердила Людмила Деркач, заступниця начальника регіонального сервісного центру МВС в Київській та Чернігівській областях. — Наш сервісний центр у Чернігові приймає як теоретичні, так і практичні іспити. Для прийняття практичних іспитів є чотири авто. 2023-2024 років випуску.


Фото: Людмила Деркач. Авторка: Олена Гобанова

У 2022 році 80 відсотків іспитів на права складали дівчата. Це пов’язано з війною, з окупацією. На сьогодні з початку року жінок — 54% від загальної кількості тих, хто складав практичні іспити. А до 2022 року майбутніх водійок було лише до 15 відсотків.

Складають іспити тільки в сервісному центрі будь-якого міста, територіальної прив’язки нема. Головне — прозорість і зручність. І присутність людини, яка хоче отримати права. Онлайн на посвідчення не складають!

— Хто перескладає частіше?

— Відсоток складання з першого разу у всіх невисокий (до 23 відсотків). Хтось перенервував, хтось вивчав самостійно і недовчив. Хтось прийшов просто спробувати. Але теорію з першого разу, як показує статистика,  жінки складають краще.

28-річна Світлана Ганжа вже сидить в «Тойоті» з екзаменатором Олександром Лубенцем, адміністратором територіального сервісного центру 7441. Практичний іспит Світлана складає вдруге. Теорію здала з першого разу.


Фото: Олександр Лубенець та Світлана Ганжа. Авторка: Олена Гобанова

— Машина є, права в чоловіка. Він працює, а я в декретній відпустці з дитиною. Часто треба кудись поїхати: на базар, до лікаря. А я сама не можу. Потрібно, щоб у всіх у сім’ї були права.

— Стереотип, що жінка за кермом — це небезпека, — каже Олександр Лубенець. — Екзамени я приймав цього року більше в жінок. І всі вони добре підготувалися.

Авторка: Олега Гобанова, газета "Вісті"

Як повідомляв MYNIZHYN, 3 жовтня 2024 у Ніжині сталася смертельна ДТП поблизу перехрестя Незалежності-Синяківська. Унаслідок ДТП неповнолітній водій мотоцикла та його 17-річна пасажирка загинули на місці події.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: