Завантаження ...
banner

У Чернігові погасили поштову марку на честь 1000-річчя Чернігівського князівства

У Чернігові погасили поштову марку на честь 1000-річчя Чернігівського князівства фото

08 жовтня у Спасо-Преображенському соборі в Чернігові відбулася урочиста церемонія спецпогашення нової поштової марки, присвяченої 1000-річчю утворення Чернігівського князівства. У заході взяли участь заступник голови Чернігівської ОДА Іван Ващенко, перша заступниця голови обласної ради Ніна Лемеш та відома чернігівська музикантка, фронтвумен гурту «ONUKA» Наталія Жижченко.

Про це йдеться на сайті Чернігівської ОВА.

Над дизайном марки працював заслужений художник України Володимир Таран. Він розповів присутнім про історію створення марки. Спочатку планувалося випустити пам'ятну монету до ювілею князівства, але через певні обставини цей задум не вдалося реалізувати. Натомість матеріали, зібрані для монети, використали для створення поштової марки.

На марці зображені символи, які ілюструють становлення Чернігівського князівства. Зокрема, можна побачити тризуб Мстислава Хороброго, символічне зображення Київського та Чернігівського князівств, розділених річкою Дніпро, птаха – як символ захисту, та мечі, що символізують примирення між братами Ярославом Мудрим та Мстиславом Хоробрим.


Фото: Марка «Чернігівське князівство. 1000». Джерело: Чернігівська ОВА

«Історія дає нам важливий урок – внутрішня боротьба завжди призводить до втрат. Лише об'єднавши зусилля, ми можемо здобути перемогу та захистити свою незалежність. Це особливо актуально сьогодні, коли Україна бореться за свою ідентичність», – зазначив Іван Ващенко.

Нова поштова марка випущена накладом у 600 примірників. Номінал марки – U (18 гривень), що відповідає вартості пересилання простого листа масою до 50 грамів в межах України. До комплекту входить блок з 6 марок та художній конверт С6 зі спецпогашенням. Вартість набору – 600 гривень.

Історична довідка: у 1024 році під містом Листвен (на сучасній території Чернігівщини) відбулася вирішальна битва між Ярославом Мудрим та його братом Мстиславом Хоробрим, яка завершилася примиренням і поділом влади. Ярослав лишився князем у Києві, а Мстислав став правителем Чернігова.

Як повідомляв MYNIZHYN, 1 жовтня, у День захисників і захисниць України, військовослужбовці оперативного командування "Північ" традиційно взяли участь у церемонії погашення поштової марки від "Укрпошти". Цього разу поштову марку під назвою «Під покровом Богородиці» символічно гасили біля храму Різдва Пресвятої Богородиці у Чернігові. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: