Завантаження ...
banner

До Чернігівського князівства входила територія сучасної Москви

За населенням – одне з найбільших міст Європи, його мізинця не були варті навіть Лондон і Париж, – про таку славетну історію Чернігова сьогодні розказали науковці «Чернігова Стародавнього» під час лекції про могутніх чернігівських князів



За населенням – одне з найбільших міст Європи, його мізинця не були варті навіть Лондон і Париж, – про таку славетну історію Чернігова сьогодні розказали науковці «Чернігова Стародавнього» під час лекції про могутніх чернігівських князів. 

Чернігівське князівство за часів розквіту володіло навіть землями сучасної Москви. «Територія була дуже величезна.

Північний кордон проходив сучасною територією Москви, туди входили такі міста, як Курськ, Гомель, Речиця. А на півдні кордон підходив під Вишгород», — розповідає заступник начальника відділу наукових досліджень пам’яток археології «Чернігів Стародавній» Олег Васюта. 

 Славетні сторінки нашої історії  зацікавили здебільшого поважну вікову аудиторію.

Молодь таких заходів, на жаль, не відвідує. Проте ті, хто почув лекцію, були просто в захваті від таких історичних екскурсів. «Я завжди залюбки йду послухати щось новеньке, дізнатися те, чого я не знала раніше». «Дуже цікаві лекції, щоб досконаліше знати історію свого міста». «Князів у нас дуже багато. Найвідоміший – це князь Мстислав». Мстислав Володимирович, або Мстислав Хоробрий, брат Ярослава Мудрого, якого він переміг у битві під сучасним селом Малий Листвен Ріпкинського району.

Мстислав зі своїм братом розділили навпіл володарювання на всіх землях Русі. «Руська земля – це було ядро держави на чолі трьох міст: Києва, Чернігова та Переяслава. Решта території Руссю тоді навіть не називалася», — говорить заступник начальника відділу наукових досліджень пам’яток археології «Чернігів Стародавній» Олег Васюта.

Саме наші князі створили умови для того, щоб Чернігів свого часу входив до переліку ключових міст Старого Світу, і аж до початку монголо-татарської навали наші співвітчизники творили історію тогочасної Європи. Журналіст: Олег Дешура Оператор: Михайло Пронін

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: