Малюнки кавою у Ніжині: розмова з дівчиною, яка створює ароматний вид живопису

У наш час мистецтво набуває все нових форм і технік, а однією з нетрадиційних є малюнок кавою. Ця техніка не лише підкреслює креативність художника, але й відкриває нові можливості для самовираження. Сьогодні ми поговоримо з Аліною Овдієнко, науковою співробітницею відділу Художній музей Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського, про особливості малюнка кавою, його значення в сучасному мистецтві та можливості для розвитку цієї техніки.

У наш час мистецтво набуває все нових форм і технік, а однією з нетрадиційних є малюнок кавою. Ця техніка не лише підкреслює креативність художника, але й відкриває нові можливості для самовираження.

Сьогодні  MYNIZHYN поговорив з Аліною Овдієнко, науковою співробітницею відділу Художній музей Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського, про особливості малюнка кавою, його значення в сучасному мистецтві та можливості для розвитку цієї техніки.

– Що спонукало вас зайнятися технікою малюнка кавою? Як ви вперше дізналися про це?

– Вперше про техніку малюнка кавою я дізналася ще у дитинстві, коли відвідувала гурток образотворчого мистецтва у Ніжинському Будинку дітей та юнацтва. Постійно таким видом живопису я не займаюся, здебільшого під настрій, коли хочеться відпочити.

– Які особливості малюнка кавою ви вважаєте найбільш цікавими та важливими?

– Кава – це дуже цікавий та специфічний матеріал. Для такої техніки найкраще підходить розчинна кава. Сам процес дуже схожий на акварельний живопис, але, якщо в акварелі можна задіювати багато кольорів та відтінків, то тут використовуються лише відтінки коричневого, подібно до сепії.

На фото: Аліна Овдієнко. Джередло з архіву Аліни

– Які матеріали та інструменти ви зазвичай використовуєте для створення своїх робіт? Чи є у вас особливі секрети чи прийоми?

– Для малюнку кавою використовують акварельний папір, пензлі. Це весь набір для створення ароматної картини. Секретних прийомів немає. Головне – навчитися "відчувати" каву та регулювати відтінки. Чим більше розводити каву водою, тим менш насичений відтінок ми отримуємо, і навпаки, менше води – відтінок насиченіший та темніший. Починати працювати потрібно від світлих плям, поступово додаючи темні тони.

– Як ви оцінюєте популярність малюнка кавою в Україні та за її межами? Чи є у вас приклади успішних виставок чи проектів, пов’язаних з цим мистецтвом? Чи навчаєте ви інших?

– Такий ароматний вид живопису все більше стає популярним. Митці люблять використовувати каву в своїй творчості, створюючи дійсно оригінальні сюжети. Дуже багато художників проводять майстер-класи з живопису кавою. Під час роботи у відділі Художній музей НКМ ім. І. Спаського ми практикували такі майстер-класи. Цей досвід показав, що малюнок кавою цікавить як дітей, так і дорослих.

– Які теми або мотиви ви найчастіше обираєте для своїх робіт? Чи є у вас улюблені сюжети?
– Мотиви та теми обираю під настрій, це може бути пейзаж або натюрморт. Важко визначити улюблену тематику. Будь-який сюжет цікаво відтворювати у цій техніці.

– Як ви вважаєте, якою може бути роль малюнка кавою в контексті українського мистецтва та культурної спадщини?
– Це нетрадиційний вид живопису, який тільки починає набирати обертів у сучасному українському мистецтві. Зараз важко оцінити роль кавового малюнку, потрібно щоб пройшли десятки років, і тільки тоді можна робити оцінку такій творчості. Звісно, багато українських художників звертається до кавового живопису, у їхньому творчому доробку можна зустріти безліч сюжетів присвячених Україні та темі війни. Митці популяризують нашу культуру та традиції.

– Чи бачите ви потенціал для розвитку нових напрямків або експериментів у малюнку кавою? Як це може вплинути на сучасне мистецтво?

– Так, у малюнку кавою є великий потенціал для розвитку нових напрямків і експериментів. Наприклад, митці можуть комбінувати каву з іншими матеріалами, такими як чорнило або акрил, щоб створювати нові текстури і ефекти. Використання кави як основи для змішаної техніки може призвести до унікальних художніх робіт. Крім того, експерименти з різними способами нанесення кави – від крапель до штампування – можуть відкривати нові можливості в абстрактному живопису. Це може зацікавити нову аудиторію, адже використання звичних продуктів у мистецтві може викликати цікавість і запитання про повсякденність.

[GALLERY-676]

– Які поради ви б дали початківцям, які хочуть спробувати свої сили у малюнку кавою?

– Для початку краще обрати прості сюжети, без надмірної деталізації. З кожною новою композицією трішки ускладнювати. Не боятися пробувати та експериментувати. Головне – отримувати задоволення від самого процесу, адже це дуже захоплюючий та медитативний вид сучасного мистецтва. Таким чином, ми з’ясували, що ця унікальна техніка відкриває нові горизонти для самовираження в сучасному мистецтві. Простота й доступність роблять її привабливою для широкої аудиторії, включаючи новачків. З необхідними матеріалами, що є вдома, кожен може творити та експериментувати!

Раніше ми писали: Казкотерапія у Ніжині: як журналісти лікувалися казками

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: