Завантаження ...
banner

Борщ у Чернігові: у скільки обійдеться приготування української страви — Відео

Борщ у Чернігові: у скільки обійдеться приготування української страви — Відео фото

Скільки нині коштує приготувати борщ у Чернігові — дізнавалися журналісти ЧеLine

«Борщ… Ой, такий смачний виходить…», — Наталія Гломозда – продавчиня на базарі.

Наталія Гломозда ділиться з нами рецептом свого фірмового червоного борщу.

«М’ясо обов’язково, картопля домашня, бурячок домашній, томатик домашній, із домашніх помідорчиків, а потім варю годині дві, щоб він упрів, як у печі», — Наталія Гломозда – продавчиня на базарі

Наталія розповідає, що борщ у їхній родині – страва улюблена, саме тому готують його часто та смачно. Хоча за останні кілька років, зізнається жінка, вартість так званого борщового набору відчутно зросла. 

«Подорожчав уполовину. Тому що овочі цьогоріч дуже дорогі – уполовину», — Наталія Гломозда – продавчиня на базарі.

Аби дізнатися актуальну наразі вартість борщового набору – вирушаємо на один із чернігівських базарів, де місцеві продають домашню городину.

Власноруч вирощені буряк, капусту, моркву, цибулю, часник і навіть домашнє м’ясо можна знайти тут – на прилавках місцевих продавчинь. Ціни не однакові, утім, відчутної різниці немає – здебільшого щось дорожче або ж дешевше у різних господинь лише на кілька гривень.

«Бурячок – 20 гривень за кілограм, морква також 20, картопля 25-30 гривень, капуста 30 гривень», — Ніна Сердюк – продавчиня на базарі.

«25 гривень – морква та буряк, картопелька коштує 30 гривень, капусточка 30 гривень, цибулька 30 гривень», — Наталія Гломозда – продавчиня на базарі.

Тож вартість овочів для борщового набору варіюється від 20 до 30 гривень за кілограм, ніби не так уже й дорого. Утім, вартість борщу значно зростає, коли до нього додають м’ясо. Чернігівські господині радять варити борщ на свинині, з додаванням реберець або ж борщових кісток.

 «Реберця свинячі. Вони дуже гарні до борщу, там і наварчик із кісточки буде і загалом гарне.»,- Наталія Гломозда – продавчиня на базарі.

«Як мама варила: з ребром, із м’ясом, кісточку можна таку додати, знаєте, за 30 гривень, для навару, і буде суперовий борщик», — Світлана Оникієнко – продавчиня на базарі.

Ціна на реберця різна, залежить від кількості м’яса на кістці. В середньому ж за кілограм продавці просять від 140 до 170 гривень. Якщо хочете зекономити, господині радять використовувати дешевші види м’яса – можна курку або ту ж таки свинину, але з нижчим цінником.

«Це є обрізки м’ясні, це просто маленькі шматочки м’яса, коштують вони 150-160 гривень за кілограм. Із грибами суперовий борщ, тому не обов’язково по 180, не обов’язково ребра, є кістки по 30 гривень, борщові, там є м’ясо, є навар і буде гарний, смачний, наваристий борщик», — Світлана Оникієнко – продавчиня на базарі.

Можна докупити до борщу і спеціальну вже готову борщову заправку – деякі господині на базарах продають власноруч приготовану, коштує вона приблизно 50 гривень за півлітрову баночку.

«Буряк, помідор, цибуля, перець солодкий, помідори перекрутили, все натерли, зварили, тут усе є, а додавати його треба наприкінці приготування», — Ніна Сердюк – продавчиня на базарі.

Тож орієнтуючись на наявні на чернігівських базарах цінники на овочі, розраховуємо вартість українського борщу, відповідно до наявної формули для розрахунку індексу борщу – згідно з нею, можна розрахувати вартість страви на чотири літри води.

Отже, за всі овочі, що зазначені у списку, з відповідним до цього ж таки списку грамуванням, чернігівцям треба буде заплатити приблизно 50 гривень. Значно дорожчим стає борщ, коли в нього додають м’ясо – 600 грамів свинини, зазначених у формулі, коштуватимуть 102 гривні.

Таким чином, повний борщовий набір коштуватиме в Чернігові орієнтовно 152 гривні.

Якщо ж любите борщ із квасолею, то до отриманої вартості додайте ще 15 гривень – саме стільки коштує склянка бобових на базарі, а пучечок зелені, аби прикрасити готову страву, обійдеться від 15 до 30 гривень. Також до борщу можна докупити ще й сало.

«Сало до борщу, смачно буде з м’ясною прожилкою, воно вартуватиме 200 гривень», — Світлана Оникієнко – продавчиня на базарі.

Не забуваємо, звісно, і про часничок – вартість однієї голівки варіюється від 5 до 10 гривень. Таким чином, борщ із домашньої городини, з усіма його додатками, коштуватиме чернігівцям приблизно 250 гривень.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Як повідомляв MYNIZHYN, на споживчих ринках у Ніжині продовжують дорожчати курячі яйця. Мова йде про центральний ринок, супермаркети міста та невеличкі магазинчики.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: