Завантаження ...
banner
banner

Сію, вію, посіваю…

Ще один обряд з новорічного циклу, який дуже шанують чоловіки - засівання. 14 січня в цей день відзначають свято Святого Василя. Народився Святий Василь у м. Кесарії Кападокійській

Ще один обряд з новорічного циклу, який дуже шанують чоловіки - засівання. 14 січня в цей день відзначають свято Святого Василя. Народився Святий Василь у м. Кесарії Кападокійській. Він був надзвичайно обдарованим, ще в молоді роки став видатною людиною серед учених мужів-християн. Його товаришем був Григорій, названий пізніше Богословом. Після закінчення навчання обидва вирішили присвятити своє життя служінню Богові. Заснувавши монастир, святі Василій та Григорій написали «Статут чернечого життя», якого й досі значною мірою дотримуються ченці.

Свій статок святий Василій витрачав на бідних, на заснування лікарень та притулків для знедолених, а вільний час присвячував добрим справам, щоб допомогти тим, хто опинився у скруті. Помер Святитель 14 січня 378 року, тому саме цього дня у храмі відправляється урочиста служба на честь Василія Великого.

Василя Великого вважали покровителем землеробства, і саме тому цього дня основною обрядовою дією було засівання осель збіжжям.

За церковними календарем 14-го січня також відзначають свято Обрізання Господнього. Саме тоді за єврейським звичаєм відбувся обряд обрізання Ісуса Христа, після якого дитині й дали ім'я, провіщене ще архангелом Гавриїлом в день передання благої вісті Діві Марії - Ісус.
 
Які ж традиції святкування Старого Нового року? Головна людина цього дня — перший посівальник. Він — перший «посівальник», який приносить до оселі щастя. Найкращими «посівальниками» вважаються молоді особи чоловічої статі, а недобра прикмета — якщо першою до хати завітає немічна бабуся (та й навіть якщо цього дня на гостину прийде жінка чи дівчина).
 
Цього дня діти прокидаються дуже рано, бо в них важлива справа — посіяти треба. Народна традиція велить посівати спочатку в рідній оселі, а вже потім іти до чужих людей. 
 
Першого посівальника господиня просила сісти на порозі - «щоб кури сідали та курчат висиджували». Зерно після посівальника збирали і віддавали курям - «щоб добре неслися», а горох зберігали аж до весни. Весною, коли повилуплюються гусенята, їх «загодовували» цим горохом - «щоб великі росли».
 
Господині навіть сміття з хати не виносили від Святого Вечора аж до Нового Року - «щоб не винести з ним і своєї долі».
 
Традиційно на вечерю готували кутю, узвар, домашній хліб, різноманітні страви зі свинини, запікали сало, ковбасу, холодець. Сьогодні цей перелік страв можна доповнити голубцями, різними кручениками з свинини, печеною підчеревиною, холодцем та кров’янкою.
 
В цей день вірили повір’ям. Ось деякі з них:
  • У ніч перед Старим Новим роком треба спати без подушок, бо болітиме голова цілий рік.
  • На Старий Новий рік не можна стукати, бо град пошкодить городину.
  • Дівчина перед Старим Новим роком кладе собі під голову подушку, а під подушку гребінець, нову сорочку та окрайчик хліба. І хто їй присниться, той і буде її чоловіком.
  • Якщо сонце весело зійде, весь рік буде щасливий, а особливо добрий буде врожай садових культур.
  • Якщо іній рясно вкриває всі дерева, буде врожай на збіжжя.
  • Якщо частина неба закрита на Новий Рік хмарами, в тій стороні буде урожай збіжжя, і звідти треба сподіватися щастя. Сніг випаде в цей день, - щасливий рік буде.


Засівальники

Серед традиційних посівальних пісень популярні «Сійся, родися», «Сію, вію». Також українські чоловіки склали нових посівальних пісень не менш змістовних та багатих на всілякі побажання.

 
«Сійся, родися»
 
Сійся, родися, 
Жито, пшениця,
Всіляка пашниця.
Зверху колосиста
Знизу корениста.
Будьте здорові,
Будьте багаті.
Усіх з Новим роком!
Усіх з новим святом!
 
«Сію, вію»
 
Сію, вію, посіваю, з Новим роком поздоровляю!
На щастя, на здоров'я та на Новий рік,
Щоб уродило краще, ніж торік, -
Жито, пшениця і всяка пашниця,
Коноплі під стелю на велику куделю.
Будьте здорові з Новим роком та з Василем!
Дай, Боже!
Чи інший варіант
На щастя, на здоров’я,
На Новий рік,
Аби вам родило
Краще, ніж торік:
Жито, пшениця,
Всяка паляниця,
Коноплі – по стелю,
Сорочка – по землю,
А льон – по коліна.
Аби в вас, хрещених,
Голова не боліла.
Будьте здорові,
З Новим роком!
З Василем!
Нехай здоров’я прибуває,
Добро про вас не забуває.
Хай щастя птахом в дім летить.
Благослови Господь, вам кожну мить.
Не знайте втоми, горя і нудьги
Добром життєва нива нехай родить.
І хвиля радості хай б’є у береги.
І успіх з вами хай під руку ходить.
 
Надіємося, все, що побажають Вам посівальники січневого ранку збудеться в 2016 році!

Людмила Лесик
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: