Завантаження ...
banner
banner

Про кампанію «Декларування-2016» розповіла начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Ніжинської ОДПІ

Кампанія декларування доходів громадян, отриманих впродовж 2015 року, стала темою зустрічі начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб Ніжинської ОДПІ Ольги Лукащук з місцевими засобами масової інформації

Ніжинська ОДПІ, податкова ніжин, нежин податкова


Кампанія декларування доходів громадян, отриманих впродовж 2015 року, стала темою зустрічі начальника  управління доходів і зборів з фізичних осіб Ніжинської ОДПІ  Ольги Лукащук  з місцевими засобами масової інформації. 

- Ольго Миколаївно, відомо, що з 1 січня по 1 травня проходить кампанія декларування доходів, отриманих протягом минулого 2015 року. За яких умов фізична особа зобов`язана подати податкову декларацію і в яких випадках звільняється від здійснення такої процедури? 
- Так, з 1 січня розпочалася кампанія «Декларування-2016». До 1 травня цього року громадяни подають декларацію про майновий стан та доходи, отримані в минулому 2015 році, за місцем реєстрації. Оскільки 1 травня 2016 року припадає на вихідний день, відповідно до норм податкового законодавства останній день подання декларації про майновий стан і доходи переноситься на перший робочий день, тобто, 3 травня 2016 року.
 
Фізичні особи зобов`язані подати податкову декларацію у разі отримання окремих доходів, з яких при їх нарахуванні чи виплаті протягом 2015 року податок не утримувався; доходів від фізичних осіб, які не мають статусу податкових агентів (наприклад, дохід від надання нерухомості в оренду фізичній особі, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності); іноземних доходів. 
 
Одним із нововведень декларування – 2016 є те, що для зручності фізичних осіб у новій декларації об’єднано звітність по податку на доходи фізичних осіб та військовому збору.
 
Детальніше про особливості деклараційної кампанії 2016 року можна дізнатися за посиланням sfs.gov.ua

- А форма декларації, яку потрібно подавати до податкової, змінилась? 
- Так, з 01 січня 2016 року введено в дію нову декларацію, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 за № 859. 
 
Для зручності фізичних осіб у новій декларації об’єднано звітність по податку на доходи фізичних осіб та військовому збору. Враховуючи це, за результатами 2015 року фізичні особи, які отримували доходи не від податкових агентів (зокрема від інших фізичних осіб) та іноземні доходи, визначають податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб та військовому збору в одній податковій звітності. При цьому подання будь-якої додаткової звітності не передбачається. Для спрощення та зменшення часу для її заповнення обсяг зменшено з двох аркушів до одного, а кількість додатків – зі семи до чотирьох.
 
Тепер додатки заповнюються лише при отриманні доходів, які передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу при: отриманні доходів від двох та більше податкових агентів, у випадках передбачених Податковим кодексом; операціях з інвестиційними активами; отриманні іноземних доходів; визначенні оподатковуваного доходу від здійснення підприємницької та незалежної професійної діяльності. Значна кількість інформації, яка раніше заповнювалась в додатках, наразі відображається в самій декларації.
 
Громадяни ознайомитися із оновленою формою декларації та інструкцією по її заповненню  можуть на офіційному веб-порталі ДФС: у розділі «Нормативне-правова база» sfs.gov.ua.
 
 - Скажіть, будь ласка, Ольго Миколаївно, чи є випадки при яких декларацію про майновий стан та доходи необхідно подати раніше? 
- Слід наголосити, що фізичні особи – підприємці, які знаходяться на загальній системі оподаткування, за результатами календарного року подають декларацію за місцем своєї податкової адреси протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного періоду. Тобто, податкова декларація фізичними особами – підприємцями подається не пізніше 9 лютого 2016 року, в якій разом з доходами від підприємницької діяльності декларують іноземні та інші доходи.
 
- Якими способами громадяни мають право подати податкову декларацію до державних органів? 
- Платники можуть подати декларацію про майновий стан і доходи у один із наступних способів: 
- особисто платником або уповноваженою на це особою; 
- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; 
- засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством. 
 
Звертаємо увагу, що поштою документи потрібно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше, ніж за п'ять днів до закінчення граничного строку подання. Якщо ж декларація подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години граничного строку подання. 
 
-  Який режим роботи Ніжинської ОДПІ на час проведення кампанії декларування? 
- Для комфортного звітування громадян протягом січня-квітня 2016 року Центр обслуговування платників податків Ніжинської ОДПІ за адресою м. Ніжин вул.Поштова,2  працюватиме за подовженим режимом роботи: понеділок, середа, п’ятниця до 19.00 години, вівторок, четвер до 20.00 години, при цьому подати декларацію можна буде також у суботу до 16.00 години. 
 
У разі необхідності платники зможуть отримати безкоштовні консультації та допомогу в заповненні декларації. 
А на завершення зустрічі, -  зазначила Ольга Миколаївна, - ми сподіваємося, що громадяни відповідально ставитимуться до вимог законодавства і своєчасно виконають свій конституційний обов'язок перед державою.                                        

Ніжинська ОДПІ
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: