Завантаження ...
banner
banner

Сергій Никонець розповів про свій досвід створення ОСББ у Ніжині

2016 рік для мешканців багатоквартирних будинків багато в чому має стати вирішальним. Перш за все це стосується управління цими будівлями і принципів надання їм послуг.

Сергій Никонець Ніжин ОСББ, Осбб сергій никонець, новини ніжина, нежин новости, осбб в нежине, ніжин досвід осбб
Сергій Никонець

2016 рік для мешканців багатоквартирних будинків багато в чому має стати вирішальним. Перш за все це стосується управління цими будівлями і принципів надання їм послуг. Або ж люди самі стануть “господарями у своєму домі” і перетворять старі “хрущовки” на охайне сучасне житло, або ж і далі будуть скаржитися тим же ЖЕКам, але вже під новими назвами, на дахи, підвали, температуру в своїх квартирах тощо і платити за це шалені кошти. 

Про те як сьогодні відбувається створення ОСББ розповів нашому сайту Сергій Никонець, який очолює одночасно житлово-будівельний кооператив, який живе на принципах самоуправління з дня свого створення в 1968 році і будинок, який до цього часу був ЖЕКівським і де тепер він намагається створити ОСББ. 
 
- Розкажіть про себе і “свої” будинки?
- У мене на даний час є два будинки. Один прийшов мені у «спадок», там померла управдом, голова правління ЖБК. Мене туди поставили майже рік тому, але зараз я звідти переїхав на іншу квартиру хоча і продовжую залишатися головою правління. Другий — це будинок на вулиці Незалежності, 27, навпроти "Оазиса", куди я нещодавно переїхав. Там зараз люди зі скрипом, повільно, але самоорганізовуються.

- Як вам вдається керувати двома будинками та ще й у різних кінцях міста?
- У кожному з будинків у мене є бухгалтер, заступник, правління, у кожному підїзді є по два чоловіки які працюють з населенням. Якщо є проблема люди йдуть до них. Коли вони можуть цю проблему виріширити своїми силами - вирішують, якщо не можуть - ідуть до мене. Ми скликаєм правління і разом проблему розв'язуємо.
 
- Чому вирішили створювати ОСББ на Незалежності?
- Мій заступник, Любов Миколаївна, зібрала загальні збори на яких було прийнято рішення, що ми будемо переходити на ОСББ. Наша держава у минулому році відповідний закон прийняла чим зняла монополію з ЖЕКів. Все це націлено на те, щоб передати право користування і обслуговування будинків в руки населення, їх мешканців. Люди прослухали інформацію по телебаченню, прочитали в газетах і їм сказали що до 1 липня потрібно створити ОСББ. Саме така структура на мою думку доцільна.
 
У мене є з чим порівнювати. Мій ЖБК на Московській 54-а був збудований в 1968 році і відразу став кооперативом. Там у людей зовсім інше мислення, вони звикли до того, що це їхній будинок, вони самі його роблять, технічно обладнують. Я не смічу тому що це мої гроші - такий принцип у людей, які там живуть.

Сергій Никонець Ніжин ОСББ, Осбб сергій никонець, новини ніжина, нежин новости, осбб в нежине, ніжин досвід осбб


- Як іде процес створення ОСББ?
Тут були люди, які спочатку не розуміли, що таке ОСББ доки ми все не розжували. Були люди, які говорили “Не хочу чути! Не хочу сюди вступати!”. Є наприклад і такі “Ви мені там не дозволили користуватися загальною коморою, значить все! Я проти!”. 

У нас 119 квартир. Ми провели загальні збори згідно чинного законодавства. Є підписи 105 власників квартир будинку, це набагато більше ніж вимагає закон, один проти, деяких ми не знайшли. На даний час ми почали реєстрацію, в принципі вона йде більш-менш спокійно. Я ще не відвик від такої роботи, 10 років працював у міськвиконкомі, ще трохи знаю до кого звернутися, до кого зайти, в кого попросити поради і є кому підказати. 
 
Це все нове. Я вже 4 роки не працюю у міськвиконкомі навіть 4 з половиною. Мене ця робота завела і коли, наприклад, виникає якась перепона, у мене запал більше розгорається щоб цю перепону здолати. 
 
- З якими проблемами зіткнулись при виході з-під управління ЖЕКу?
- Реєстрація пройшла досить непогано, винесли відповідне рішення на сесію. Звичайно був ризик, що його не приймуть, адже деякі депутати сказали «Вибачте ви спочатку розрахуйтеся з боргами квартиронаймачів цього будинку перед ЖЕКом, а далі ми будемо думати». Але якщо йти по такому сценарію, то на мою думку це протизаконно. Чому? Тому що ОСББ апріорі не є спадкоємцем боргів власників квартир. З кожним власником квартири заключний договір у КП "СЕЗ" про те, що він буде надавати послуги по обслуговуванню будинку і йому будуть платити гроші за ці послуги. Нам говорять: “Ідіть вибивайте борги і щоб всі їх закрили”. Перед цим я знаю, що мій заступник неодноразово звертався до комунального підприємства, а їй відповідали: “Подавайте в суд”. 
 
Я не говорю, що наш будинок святий, але є будинки по місту з набагато більшою заборгованістю – це по перше. По-друге -  “Ідіть вибивайте”. Що значить “вибивайте”? Я проходжу по всіх 119 квартирам і кажу, що завтра ви маєте гроші здати і мене не цікавить як? Тому що ми ті хто організовує ОСББ? Хто я такий, які в мене є засоби впливу на цю людину. Вона завтра прийде до міліції і скаже: “До мене приходив громадянин Никонець Сергій Віталійович і вимагав щоб я гроші завтра заплатив!”.

До речі є подібний приклад, я про нього десь прочитав. Голова правління ОСББ в Дарниці, просто вивісив списки боржників, за що проти нього відкрили кримінальну справу звинувативши у розголошенні таємниці. 
 
Ми сіли за стіл переговорів і домовились. Юрій Хоменко на сесії міської ради, де приймалося рішення щодо передачі нашого будинку, звичайно був невдоволений. Я розумію Хоменка, це ЖЕК "Південна". Я розумію того ж Миколу Борисенка. Я їх всіх знаю особисто. Кажу їм: «Колеги я особистого не маю нічого”. За роботою пішли чаю випили, поспілкувалися. Я їх розумію, тому що їм зараз потрібно щоб якомога більше будинків залишилося в повітрі до 1 липня. Тому що далі з ними можна планувати роботу, роботу своїх підприємств. 
 
Борисенко Микола Дмитрович мені говорить: “Ви боржники”. Я кажу: “Микола Дмитрович давайте так, якщо буде слово “боржник” спільної мови ніякої не буде. Якщо ми будемо говорити про те що ми можемо вам допомогти провести пропагандистську і роз’яснювальну роботу з нашими мешканцями для того щоб вони віддали вам борги це одне. Я буду намагатись допомагати, тому що я розумію в якому стані знаходиться зараз наше комунальне господарство. Але якщо ми “боржники” - то це питання ми будемо вирішувати в суді!”. Ми знайшли спільну мову і домовились, що вони не будуть нам перешкоджати. 
 
- Тобто зараз з цим все добре?
- Не зовсім. Вони можуть всі документи - Акт прийому-передачі на будинок, Акт прийому електромережі, авізо - це балансова вартість цього будинку, віддати за три місяці. Такий в них термін по закону. Але, які наслідки? Було подано листи у міськвиконком і КП "СЕЗ" про те, що ми припиняємо користуватися послугами ЖЕКу і з 1 березня фінансування припинено і ми поки, що висимо в повітрі. Мені потрібно оформити всі документи, щоб люди в подальшому отримували субсидії. У мене зараз двоє людей загубило паспорти, вони приходять і просять щоб я видав відповідну довідку щоб їх відновити. А я не маю права цього зробити, тому що у мене немає картотеки, домової книги, немає жодних даних. Я не можу дати довідку. Померла в мене позавчора людина. Прийшли і говорять нам потрібна довідка, щоб дали гроші на допомогу в пенсійному фонді. Ми також не можемо її виписати тому що ми в повітрі. 
 
Я вже мовчу в якому стані передається будинок, 8-й під’їзд у мене тече. Я підготував лист і Анатолію Ліннику і КП "СЕЗ", але поки що це питання в повітрі так і залишилося. Про технічний стан будинку, про необхідність зробити капітальний ремонт перед тим, як передати будинок ОСББ, я не говорю. Я говорю про те, що будь-ласка відпустіть нас, ми не хочемо вас. Ми хочемо працювати самі. Ми хочемо утримувати будинок самостійно. 
 
Начебто все, домовились. Бачу, вони документи починають підганяти, уже акти прийому-передачі електромережі готують. І тільки я починаю радіти, приходять із РЕМа і говорять: «Ви знаєте у вас закінчився договір з КП СЕЗ, треба переписати лічильник до 1-го числа і далі вже платитимете ви». Переписали. І далі мені говорять, що потрібно відключити нас від електроенергії, тобто не квартири, а під’їзди. Питаю чому? «А у вас договору немає». Пішов я в РЕМ і говорю - ви знаєте ось така ситуація, треба підписати договір, тому, що відключать електрику. Мене запитують «У вас земля приватизована?». «Ні, - кажу - Не приватизована». Для того щоб приватизувати землю мені потрібно прийняти будинок. Це раз. Акти всі прийняти – два. Плюс мені потрібно заявку подати на міську раду про виготовлення проекту на земельну ділянку - це гроші, від 4 тисяч і більше. Далі на сесії приймають рішення. Якщо я буду гарно бігати – це займе півроку. Тобто півроку у мене під’їзди залишатимуться без світла. Запропонували укласти тимчасовий договір. Пішли нам на поступки і ми змогли домовитися. 
 
Але після нового року ввели правило і нам потрібно розраховуватися за надану електроенергію зовсім по іншому принципу. Всі квартири будуть пропускатися через один лічильник, загальний, в кінці місяця відкидаються всі квартири і те що залишиться за мінусом платитиме ОСББ. Так як у мене іншого виходу немає, в нас є одна електромережа, я пішов на це і погодився, тому що в мене лічильники по всіх квартирах знаходяться на майданчиках. До того ж у мене є відповідальний, він перевіряє щоб ніде не було магнітів. 
 
Пішов мій бухгалтер в податкову. Ми зареєструвались 19 січня нам говорять, що потрібно податки заплатити за січень та лютий по заробітній платі голови правління, тобто мене і бухгалтера. Це по 1119 гривень за кожен місяць. Відповідаю, що ще жодної копійки не отримував, у нас будинку немає, ОСББ ще не створено, як я можу платити? Я два дні бігав щоб довести, що нарахування неправильні. Нам допоміг Сергій Осадчий, заступник міського голови. Він передзвонив у податкову і пояснив, що дійсно це нонсенс, так не може бути. Я до речі хочу подякувати за допомогу Олійнику Григорію Миколайовичу, Кірсановій Світлані Євгеніївні, Тесленко Світлані Анатоліївні, Кушніровій Людмилі Василівні та Градобику Володимиру Миколайовичу. 
 
- На комунальній нараді ви розповідали про проблеми з якими зіткнулися. У чому їх суть?
- Я знаю, що нас треба притримати. Акт прийому-передачі будинку зараз мені не віддається. Я ще два-три дні почекаю, якщо мені їх не віддадуть я всіх людей, що до мене йдуть відправлятиму прямісінько в КП “СЕЗ” і нехай вони вирішують їхні проблеми. Якщо через них люди не отримують матеріальну допомогу, це значить, що вони несуть збиток. То нехай вони компенсують цей збиток. 
 
Я знаю, що всі документи вже готові, мені всі їх показували. Бухгалтер говорить «Ось дивись, всі документи готові, але я їх тобі не віддам», «А чому?». «Тому що ми тільки квитанції розносимо». «Ну добре розносьте». «Так, а доки розплатяться?». Я доводжу-доводжу, а таке відчуття, що просто головою б’юсь об стіну. 
 
Дай Бог щоб я встиг оформити всі субсидії, щоб люди отримали їх бо в мене дуже багато пенсіонерів. Я звернувся і до депутата обласної ради, до Охонька Сергія Миколайовича. Він мені вечором передзвонив, сказав, що в понеділок віддадуть. 
 
- Співпрацюєте якось з іншими будинками, організаціями співвласників будинків.
- Зараз люди попрокидалися і всі дзвонять мені та моєму заступнику по ОСББ. Є деякі питання на які я сам не знаю відповіді, але чим можу я їм допомагаю. В подальшому я думаю, що ми створимо якусь асоціацію чи самоуправління ОСББ. Тому що за цим майбутнє. Як такі ЖЕКи, в тій структурі в якій вони зараз знаходяться, своє вже віджили. Якщо вони зможуть переформуватися і зможуть іти в ногу з часом, вони виживуть. Я думаю, що назад уже дороги немає. Потрібно якось наводить порядок і в будинках, і на прибудинкових територіях.
 
Зараз мені ідуть назустріч і найближчим часом буде нарада тих хто хоче створити ОСББ з підприємствами, установами і організаціями. Щоб чітко сказали оце так, а ось це – так. 

- У порівнянні з іншими ОСББ є якісь відмінності?
- Вони трішки раніше почали працювати і йдуть ще по-старому принципу. А я йду зараз зовсім по-новому, як кажуть локомотивом по цілині. А чого так? Розпорядження мені показують за 2010 рік. Запитую, а чого тоді так, а зараз так? Відповіді немає.
 
- А з вашим ЖБК нове ОСББ можете порівняти?
- По ЖБК за цей рік ми замінили стояків каналізаційних вертикальних з 12 аж 7. Це більше ніж по всьому Ніжину. Люди ідуть на це, платять за це гроші і бачать куди вони вкладаються. В ЖБК я не живу зараз, я живу в ОСББ. Мені приємно, що люди там будь-які проблеми вирішують самі. Мені дуже сподобалося, коли перед Новим роком дзвонить член правління і спокійно говорять Сергій Віталійович у нас упало дерево. Проте, воно впало куди потрібно, ми його вже зараз ріжемо, складаєм і вже знайшли людину яка його забере безкоштовно, за рахунок дров. 

- Плануєте з ОСББ в якісь проекти співфінансування включатися?
- Так, я подав заявку на програму ПРООН. На даний час ми одні з найбільш вірогідних претендентів, але я поки що не зовсім готовий до цього. Чому? Тому що в мене люди ще не готові – це раз. По друге, ми зараз кинемо всі сили на те, щоб якомога швидше приватизувати землю. Зараз у мене тільки на одну землю буде йти дуже велика сума грошей. Якщо вона в мене в оренді, мені віддають її або в постійне користування, або на приватизацію. Я зараз вибрав приватизацію і зробити це потрібно якомога швидше. 
 
Мені пропонували утеплення, ремонти і тому подібне. Мій будинок по 5-бальній системі має 3 з плюсом. Але мені зараз треба позакривати ті дірки які в мене виникають на перших порах. У мене є ревізійна комісія, коли вони це все порахують і на загальних зборах скажуть: «Ось дивіться - ось те, що було зроблено, ось які гроші пройшли і ось ті гроші, що залишилися». Тоді вони, я думаю, підуть і на програму ПРООН. У мене підвали страшні, треба теплоізоляцію зробити, доробити дах будинку. Тобто робота є, але мені треба зараз закрити нагальні проблеми і підготувати людей до цього. 
 
Я буду звичайно приймати участь якщо встигну. Я зараз стою в резерві, але мене хочуть поставити першим. Я кажу я згоден, буду, але зараз не готовий. 

Сергій Никонець Ніжин ОСББ, Осбб сергій никонець, новини ніжина, нежин новости, осбб в нежине, ніжин досвід осбб


- Що порадите тим хто зараз планує створювати ОСББ?
- По-перше руки не опускати. Так, важко. Я думаю, що ті люди, які прийшли головами правління – це ті люди, які відразу руки не опускають. Це люди такі, що мають і зуби, і норов, і в принципі, доводять свої справи до кінця. Часу ще достатньо. Моя думка - якщо сам це не зробиш, ніхто до тебе не прийде і золоті гори не принесе.

- А практичні кроки, що за чим робити зараз?
- Перше, те що обов’язково, провести бесіду з усіма людьми. Писати оголошення чітко, лаконічно, на кожних дверях, щоб люди вийшли. Саме важче – це їх зібрати. А треба якомога більше, багато хто не вийде. Якщо не збереться той кворум, який має вирішувати питання створення ОСББ, треба пройти по кожному з під’їздів, по всім квартирам і зібрати підписи «За» і «Проти». І я думаю, що відсотків 80 людей підпише. 
 
Коли підписи будуть зібрані, коли будуть протоколи загальних зборів, буде обрано довірену особу, яке буде представляти об’єднання в установах і організаціях, треба далі йти на вулицю Глібова, де зареєструвати свою організацію. Після цього створюється правління, також на зборах, до якого обираються голова правління, заступник, бухгалтер. Бухгалтер робить свої справи, проходить банк, рахунок відкриває, далі статистика, податкова інспекція, управління праці, інші організації. Головне поділити обов’язки - бухгалтер робить це, голова правління - це, заступник вирішує інші проблеми. Після цього треба ставити питання перед міською радою про те щоб вони зняли будинок з балансу ЖЕКа і передали на ОСББ. Після рішення сесії іде процедура передачі будинку з балансу КП тобто ЖЕКа на ОСББ. 
 
PS. Минулого тижня на нараді комунальників офіційно повідомили, що всі документи необхідні для оформлення ОСББ, а це Акти прийому-передачі будинку і авізо передали його голові Сергію Никонцю.

Сергій Никонець Ніжин ОСББ, Осбб сергій никонець, новини ніжина, нежин новости, осбб в нежине, ніжин досвід осбб

Сергій Никонець Ніжин ОСББ, Осбб сергій никонець, новини ніжина, нежин новости, осбб в нежине, ніжин досвід осбб

Сергій Никонець Ніжин ОСББ, Осбб сергій никонець, новини ніжина, нежин новости, осбб в нежине, ніжин досвід осбб

Сергій Никонець Ніжин ОСББ, Осбб сергій никонець, новини ніжина, нежин новости, осбб в нежине, ніжин досвід осбб

Сергій Никонець Ніжин ОСББ, Осбб сергій никонець, новини ніжина, нежин новости, осбб в нежине, ніжин досвід осбб

Сергій Никонець Ніжин ОСББ, Осбб сергій никонець, новини ніжина, нежин новости, осбб в нежине, ніжин досвід осбб

Сергій Никонець Ніжин ОСББ, Осбб сергій никонець, новини ніжина, нежин новости, осбб в нежине, ніжин досвід осбб

Сергій Никонець Ніжин ОСББ, Осбб сергій никонець, новини ніжина, нежин новости, осбб в нежине, ніжин досвід осбб

Сергій Никонець Ніжин ОСББ, Осбб сергій никонець, новини ніжина, нежин новости, осбб в нежине, ніжин досвід осбб

Сергій Никонець Ніжин ОСББ, Осбб сергій никонець, новини ніжина, нежин новости, осбб в нежине, ніжин досвід осбб

Сергій Никонець Ніжин ОСББ, Осбб сергій никонець, новини ніжина, нежин новости, осбб в нежине, ніжин досвід осбб

Сергій Никонець Ніжин ОСББ, Осбб сергій никонець, новини ніжина, нежин новости, осбб в нежине, ніжин досвід осбб

Сергій Никонець Ніжин ОСББ, Осбб сергій никонець, новини ніжина, нежин новости, осбб в нежине, ніжин досвід осбб


Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: