Завантаження ...
banner
banner

Ніжинські студенти дізналися, як боротися з корупцією у ВНЗ на антикорупційному семінарі

Фото.
Корупція настільки вкорінилася в українській системі вищої освіти, що для багатьох викладачів і студентів вже стала нормою. Значна частина заліків і екзаменів в українських вишах без грошей не здається.

Корупція настільки вкорінилася в українській системі вищої освіти, що для багатьох викладачів і студентів вже стала нормою. Значна частина заліків і екзаменів в українських вишах без грошей не здається. Але вихід з цієї ситуації є і про нього ніжинським студентам розповіли представники Студентського антикорупційного бюро, які із рядом лекцій завітали до Ніжина.


"Боротьба з корупцією у ВНЗ в наших руках"


Минулої п'ятниці, 11 березня, у стінах НДУ відбувся місцевий студентський антикорупційний семінар. На нього прийшли студенти університету, агротехнічного інституту та аграрного коледжу. Організатором семінару є Студентське антикорупційне бюро, яке має на меті стати загальнонаціональною платформою для антикорупційних ініціатив та проектів та студентська рада НДУ. 

У ході семінару, який тривав весь день, студенти дізналися про законодавчі засади та інструменти боротьби з корупцією, факти корупції при вступі, поселенні в гуртожиток та навчальному процесі. Значну увагу на семінарі було приділено успішній антикорупційній боротьбі студентів у різних українських вишах. 
 
Окрема лекція була присвячена академічній доброчесності та боротьбі з плагіатом на якій студенти дізналися про нововведення в законодавстві, що націлені на дотримання авторських прав при написанні наукових робіт і в цілому дізналися чому так важливо не займатися плагіатом. 
 
Цікавим виявилося те що лише під час семінару, коли мова йшла про типові приклади корупції, дехто зі студентів дізнався, що вже не одного разу несвідомо давали хабарі. Найпоширеніший приклад, це купівля у викладачів за додаткові бали книг. За словами представників Студентського антикорупційного бюро ці дії за чинним законодавством можна розцінювати, як хабар і за них притягнути до відповідальності.
 
Під час семінару було обрано голову ніжинського студентського антикорупційного комітету. Ним став студент історико-юридичного факультету Сергій Боженко. Він розповів нам про ту роботу яка ведеться зараз і про найближчі плани:

 
"Зараз проходить діяльність з поширення та створення осередків по країні. Проводиться підготовка до реєстрації ГО в Ніжині. Завданням номер один є набір зацікавлених осіб для протидії і моніторингу діям, що суперечать законодавству. Планується створити антикорупційний комітет у ВНЗ, щоб в разі виявлення порушень масово працювати над ними. Якщо в вас є бажання співпрацювати, зв'язатися зі мною можна за допомогою пабліку "Студентського антикорупційного бюро у Ніжині" у Вконтакті, де також можна відслідковувати нашу роботу".

 
За словами представників Студентського антикорупційного бюро перші результаті діяльності місцевих бюро можна буде побачити вже у кінці квітня на початку травня, коли відбудеться загальноукраїнський форум учасників антикорупційного бюро. 



студенти нду,

студенти нду,

Олександра Порада






Макс Терещенко
Фото Олександр Малаш

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: