Завантаження ...
banner
banner

В Ніжинському університеті відбулась виставка робіт художника Олександра Якимченка

На початку ХХ століття молоді митці з новим мисленням почали приходити на зміну типовим російським інтелігентам ХІХ століття. Серед тих, хто створював нову мистецьку реальність був уродженець Ніжина Олександр Георгійович Якимченко.

Якимченко

На початку ХХ століття молоді митці з новим мисленням почали приходити на зміну, типовим російським інтелігентам ХІХ століття. Об’єднавшись  1898 року навколо журналу «Мир искусства», кілька художників принесли в мистецтво  новий європейський стиль. Серед них і Олександр Георгійович Якимченко, чия творчість була позбавлена зовнішнього блиску і в той же час наповнена справжньою красою.

Народився він у Ніжині 9 квітня 1878 року в  сім’ї міщанина, сліпого на обоє очей, і матері, француженки-гувернантки.  1896 року разом із сім’єю він переїздить в Москву, де  1900 року закінчує Строгановське училище. Як один із кращих учнів, отримує можливість поїхати закордон. Пізніше живе в Парижі, де працює художником у Жирардо де Пріне, виставляється в салоні на Марсовому полі. У майстерні Єлизавети Кругликової Якимченко вчиться мистецтву гравюри. Тут він знайомиться з Максиміліаном Волошиним, який і вводить молодого чо¬ловіка в коло митців, що шукають нові творчі шляхи.
 
Творчість нашого земляка стала приводом для виставки-презентації в картинній галереї Гоголевого вишу. Директор Центру гуманітарної  співпраці з українською діаспорою Надія Онищенко разом із фахівцем Оленою Іваницькою представили роботи художника студентам, які вивчають краєзнавство й художню культуру. Через творчість Олександра Якимченка студенти змогли доторкнутися до мистецтва  ХХІ століття.

Посмертна виставка Олександра Якимченка відбулася в Москві 1929 року. 1991 року через Олександра Морозова дочка художника Людмила Олександрівна подарувала 75 збережених робіт місту, де народився і виріс її батько. Після двох виставок  1995 року в  Києві колекція зайняла достойне місце в художньому відділі Ніжинського краєзнавчого музею. 

Якимченко

Якимченко

Якимченко


ndu.edu.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: