Завантаження ...
banner
banner

Ніжинські чиновники та журналісти тепер знають як зберегти екологію

15-17 червня у Львові відбувся триденний тренінг спрямований на налагодження співпраці між місцевою владою, громадськими організаціями та місцевими засобами місцевої інформації у вирішенні екологічних проблем міст України

15-17 червня у Львові відбувся триденний тренінг «Інструменти комунікації, Співробітництво та Лідерство в Сфері Екології та Енергоефективності міст України», спрямований на налагодження співпраці між місцевою владою, громадськими організаціями та місцевими засобами місцевої інформації у вирішенні екологічних проблем міст України.

Тренінг відбувався в рамках проекту “Місцеві плани дій в галузі довкілля та енергетики (LEAPs) задля сталого розвитку, енергетичної диверсифікації та громадянської активності громад України” до якого Ніжин долучився навесні 2016-го року.

Перший день тренінгу повністю був присвячений проблемам взаємодії між місцевими чиновниками, ЗМІ та громадськими організаціями, їх причинам та шляхам вирішення; вчилися визначати психологічний вік громадян і спільнот та працювати з ними. Цього дня з учасниками працювала соціальний філософ і тренер Анна Валенса. Практичним завданням було спільно визначити  бачення майбутнього громади, у якому екологічні та соціальні проблеми зведені до мінімуму, а до кінця дня — визначити найсуттєвіші екологічні проблеми кожного міста і розробити стратегічний план вирішення одного з них. 

Ніжинська команда найважливішою визначила проблему з міським сміттєзвалищем, яке десятиліттями використовувалося без дотримання технології і впритул підійшло до житлових будинків. Перший крок до зменшення навантаження на нього — впровадження роздільного збору сміття, сортування його на окремі види. Відповідно команда розробила практичні кроки до втілення проекту в життя, інформаційну кампанію, яка максимально сприятиме реалізації проекту і, що важливо, всі разом пробували не заважати, а допомагати один одному. 


Другий день — це була робота в двох групах. Окремо працювали представники міської влади, окремо – журналісти і громадські діячі.  З журналістами працював Нейтан Джонсон, який розповів про особливості роботи журналістів, які висвітлюють екологічні проблеми і небезпек, які з ними пов’язані. Друга частина занять – це була дискусія яка стосувалася передовсім журналістів та їх взаємодії з владою та громадськими організаціями. Знову ж таки все знову було організовано навколо екології та енергозбереження. Керував цією дискусією журналіст та телеведучий Андрій Куликов.

Третій день, найкоротший, був присвячений темі «Основи якісної взаємодії та багаторівневий діалог в громадах». Після неї підводили підсумки роботи тренінгу і ділилися враженнями від спільної роботи. 
 
І, нарешті, захищали власноручно розроблені стратегічні плани вирішення екологічних проблем. В результаті Ніжин зайняв друге місце. Переможець визначався шляхом голосування самих учасників тренінгу, причому за своє місто голосувати заборонялося. Але не це головне. Найважливіше – це те, що представники влади, громадських організацій і журналісти змогли найти спільну мову і навчилися працювати в одній команді, а не як супротивники і конкуренти.
 
Ну і як же робота у Львові без дозвілля? Вся ніжинська команда в кінці робочого дня відправлялася на екскурсії містом. Тим більше, що в цьому місті, найбільш розвиненому в Україні в туристичній галузі, є на що подивитись. Історичні пам’ятки тут на кожному кроці, за кожним кутом. У Львова є чому повчитись, тут є на що подивитись і куди піти. 
 























Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: