Завантаження ...
banner
banner

Народна артистка України Алла Соколенко святкує ювілей

Ніжинським глядачам неможливо уявити рідний театр без цієї актриси. І, напевно, ще більш несподіваним видасться той факт, що, будучи примою на сцені, вона й досі хвилюється, виходячи до глядача, - і не так за себе, як за молодих акторів театру


Ніжинським глядачам неможливо уявити рідний театр без цієї актриси. І, напевно, ще більш несподіваним видасться той факт, що, будучи примою на сцені, вона й досі хвилюється, виходячи до глядача, - і не так за себе, як за молодих акторів театру, художнім керівником та ідейним натхненником якого вона є. 

Позбавлена будь-якого зіркового пафосу, ця актриса й досі ніяковіє від компліментів і страшенно не любить, коли перераховують усі її регалії. А пишатися, насправді, є чим, адже Алла Соколенко – кавалер ордену княгині Ольги ІІІ ступеня, неодноразово була нагороджена грамотами та подяками Міністерства культури України, Чернігівської ОДА, Львівської ОДА та Ніжинської міської ради.

А за результатами творчої діяльності театрів України за 2009 рік, Правлінням національної спілки театральних діячів України їй, як кращій актрисі в Україні, було вручено «Премію НСТДУ імені Марії Заньковецької», Та найголовніші у її творчому житті нагороди знайшли Аллу Василівну зовсім нещодавно - Указом Президента України від 06 березня 2002 року вона була удостоєна звання «Заслужений артист України», а у березні цього року отримала найвищу і найпочеснішу для творчої особистості державну нагороду - «Народний артист України».
 
Високе звання стало своєрідним резюме і, водночас, черговою відправною точкою для подальшої творчої діяльності талановитої артистки, прими Ніжинського храму мистецтва Алли Соколенко, яка 13 липня святкує ювілей. 
 
Алла Василівна присвятила сцені понад 30 років свого життя. Починаючи із 1996 року, працює в Ніжинському академічному українському драматичному театрі імені М.М.Коцюбинського. За цей час вона зіграла більше 80 різнопланових ролей у різножанрових виставах. Про широкий творчий діапазон артистки свідчать численні створені нею високохудожні образи: Ева («Амор.Кохано-італьяно» А.Ніколаї), Корделія («Король Лір» У.Шекспіра), Ханума («Ханума» А.Цагарелі), Маргарита («Чи є у світла тінь» М.Булгакова), Оксана («Останній Гречкосій» О.Огородника) та багато інших. 
 
Окрім артистичної діяльності, Алла Соколенко є також ідейним натхненником репертуару та втілення творчих ідей на сцені, оскільки вона – художній керівник театру і паралельно голова художньо-технічної ради театру. Саме вона є автором ряду талановитих режисерських робіт – «Ніч перед Різдвом» М.Гоголя, «Чи є у світла тінь?» М.Булгакова, «Пісня серця» Л.Українки, «2006-та казка Шехерезади» В.Герасимчука, «Ніч на полонині» О.Олеся, «У джазі тільки дівчата» І.Даймонда та Р.Тоерена та багато інших.
 
Алла Василівна – із тих непересічних особистостей, яких природа щедро обдарувала талантом, людською красою, гідністю в обраній професії. Яскрава, колоритна, різнопланова артистка володіє багатою палітрою соковитих фарб, якими щедро користується у роботі над ролями. Від природи наділена неповторною індивідуальністю, виразною пластикою, відмінними вокальними даними. Як актрисі їй притаманне перевтілення до невпізнанності, бездоганне володіння мовою та високий професіоналізм. Як художній керівник та режисер – вона вимогливий керівник, що за будь-яку ціну буде досягати того, щоби глядач прийшовши до театру отримав задоволення від якісного та повчального театрального продукту.
 
Понад двадцять років свого творчого життя подарувала Алла Василівна ніжинському театру, власним прикладом показавши, що сцена - це її життя, світ, де утверджуються високі духовні принципи. 
 
Тож колектив Ніжинського академічного українського драматичного театру імені М.Коцюбинського від щирого серця вітає улюблену актрису та художнього керівника, добру, щиру, порядну людину та прекрасну жінку із ювілеєм, зичить міцного здоров’я і натхнення, нових цікавих творчих робіт, прихильності та підтримки вдячних глядачів.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: