Завантаження ...
banner
banner

Вчора пройшли громадські слухання щодо незаконного видобутку піску

Кілька тижнів назад за ініціативи громадських активістів об’єднання „Самопоміч” та „Ніжинського Антикорупційного Бюро” правоохоронцями були затримані вантажівки, які не санкціоновано вивозили піщану суміш.

Кілька тижнів назад за ініціативи громадських активістів об’єднання „Самопоміч” та „Ніжинського Антикорупційного Бюро” правоохоронцями були затримані вантажівки, які не санкціоновано вивозили піщану суміш.

Отримувачами були дорожні організації, які використовують пісок для приготування соляно-піщаної суміші для посипки доріг в зимовий період.
 
З цього приводу було ряд публікацій у ЗМІ та звернення громадськості до райдержадміністрації щодо надання пояснень.
 
З метою вирішення проблеми та пошуку конструктивних рішень 30 грудня 2014 року в райдержадміністрації відбулись громадські слухання з даного питання, у яких взяли участь керівництво району, представники дорожніх організацій, Ніжинської міжрайонної прокуратури, землевпорядної організації та громадськості.
 
Громадські активісти наголошували на порушенні чинного законодавства щодо використання корисних копалин та необхідності узаконювання таких кар’єрів, щоб кошти осідали не в кишенях спритних ділків, а йшли в районний бюджет та використовувались на благо громади.
 
Слід зауважити, що ця проблема вже протягом 20 років не вирішується на рівні держави з прийняттям у 1995 році Закону України «Про надра», яким передбачено обов’язкове отримання ліцензії. І як наголошували всі учасники зібрання її потрібно вирішувати на законодавчому рівні.
 
Софія Римська, представник ТОВ «Рікол» пояснила, що на відпрацьований кар’єр на території Малокошелівської сільської ради оформлена документація на будівництво ставка, тому дії щодо реалізації піщаної суміші з місця будівництва потребують детального вивчення з боку правоохоронних органів.
 
В ході обговорення проблеми було внесено наступні пропозиції:

- підготувати спільне звернення від громадськості та дорожних організацій до районної ради, щоб ввести це питання у законне поле, а також провести роботу з депутатським корпусом усіх рівнів;
- сформувати бізнес-групу, яка візьме на себе придбання ліцензії із видобутку та реалізації сировини;
- запропонувати ТОВ «Агрогарант – В» внести зміни до проекту будівництва ставка, доповнивши пунктом, щодо переміщення грунтової суміші, яка утворюється при будівництві кар’єру.

neadm.cg.gov.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: