Завантаження ...
banner
banner

«Подавала документи три дні»: вступна кампанія 2016 добігає кінця

Гаряча пора вступної кампанії вже підійшла до свого завершення, однак від того тільки додалося хвилювань серед абітурієнтів


Гаряча пора вступної кампанії вже підійшла до свого завершення, однак від того тільки додалося хвилювань серед абітурієнтів. Майже весь липень з 11 по 28 число, всі бажаючі здобувати вищу освіту у 2016 – 2017 навчальному році, напружено спостерігали за ходом набору у виші, поспішаючи подати заяви до начальних закладів своєї мрії.

Цьогорічна вступна кампанія, як зрештою і попередні, не обійшлася без нововведень, що для більшості абітурієнтського загалу, традиційно,  створювали проблеми та непорозуміння. Серед найбільш революційних – подача заяв тільки в електронній формі, що мало би спростити та прискорити процес вступу до вишу. Також цього вступного сезону абітурієнт міг подати до 15 заяв без обмежень у кількості вишів, але з чітко регламентованою нормою спеціальностей – до п’яти. Додалася можливість встановлювати пріоритетність поданих заяв, визначаючи, таким чином, де бажаєш навчатися в першу чергу. 
 
Були скасовані такі пережитки минулих вступних кампаній, як позаконкурсний вступ та зовсім радянська традиція цільового набору. Поменшало в цьому році і місць державного замовлення. Все через зменшення контингенту випускників в середньому на 15 %. Разом з тим чималій кількості потенційних вступників перекрили дорогу до вишів невтішні результати  ДПА та ЗНО. Математику не склало 15 % дітей, історію України 13 %, українську мову і літературу 9 %. Але незважаючи на меншу ніж торік кількість абітурієнтів, їх активність залишається високою. На 27 липня 574 100 вступники подали майже два мільйони заяв. 
 
Спроба розвантажити вступний процес введенням «електронного вступу», через спеціалізовану платформу в мережі, за словами працівників приймальних комісій, спрацювала не повністю, адже часто абітурієнти, не довіряючи системі, створювали справжні черги у вишах, з метою пересвідчитися, чи їхні заяви дійшли до комісії і були зареєстровані, мовляв так надійніше. 
 
 – Великий плюс цього року, те що не потрібно їхати за 100 і більше кілометрів, щоб подати заяву, а зробити це можна через мережу, – каже 17-річна абітурієнтка Тетяна Савченко. – Але з іншої сторони є й мінуси, зокрема недопрацьований сайт подачі заяв. З ним у всіх виникає безліч проблем і мене це також не оминуло. Виявилось, що спочатку подавати потрібно електронні заяви, а потім письмові, інакше будуть проблеми. Подача через Інтернет забирає багато часу, я, приміром, подавала документи три дні. У ході реєстрації даних з’явилася проблема з додатком, довелося йти до вузу. Там мені допомогли, все пояснили і внесли в систему необхідні дані, потім дещо я знову реєструвала вдома і в результаті виходить, що тільки на 3 день я повністю подала вступні заяви. Ще одним плюсом цьогорічної кампанії, як на мене, є можливість 15 разів подавати документи до різних вишів, а це набагато більше шансів вступити, тим більше в цьому році абітурієнтів менше, ніж в минулому.

- А куди вступаєш, якщо не секрет?

– Я подавала на 4 спеціальності, але на які говорити не хочу... Вірю трохи в забобони.  Лише скажу, що вступаю в деякі навчальні заклади Ніжина, а також у вищі навчальні заклади МНС.
 
Схожі враження від вступного процесу залишилися і у 17-річної Юлії Пилипець. Щоби зареєструвати заяву на вступ дівчина витратила майже шість годин. Все через велике навантаження на систему електронної подачі, яка постійно гальмувала роботу, потребуючи багаторазового оновлення та перезавантаження. 
 
– Таким чином подала лише одну заяву в один виш, обурюється моя співрозмовниця. – Наступного дня було вже простіше.

Загалом подавала в різні університети на чотири спеціальності. Хотіла дуже вступити в КПІ на біотехнолога, але не склалося… Зараз вже не перебираю – куди вступлю, тому й буду рада. Адже під час вступної кампанії вистачало хвилювань. Були і непорозуміння з батьками і невпевненість у собі. Терзали сумніви, що не ті предмети на ЗНО обрала. Зараз вже зовсім не переживаю, чекаю результатів і вірю в краще, бо це моє майбутнє.
 
За вступною кампанією
слідкував Михайло Ломоносов
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: