Завантаження ...
banner
banner

Триметрові монстри тероризують Чернігівщину

Майже в усіх районах Чернігівщини росте одна з найнебезпечніших рослин світу – борщівник Сосновського. Ці гігантські рослини можуть не лише травмувати, а навіть і вбити людину

Борщівник


Майже в усіх районах Чернігівщини росте одна з найнебезпечніших рослин світу – борщівник Сосновського. Ці гігантські рослини можуть не лише травмувати, а навіть і вбити людину. Сік борщівника дуже небезпечний.

Про те, як кавказька культура потрапила до Сіверського краю, чим небезпечна та як із нею боротися, розповів чернігівський еколог, завідувач кафедри загальної екології та охорони природи хіміко-біологічного факультету Чернігівського національного педагогічного університету імені Шевченка Юрій Карпенко.
 
«Рослина цікава. Це родина зонтичних. Її батьківщина – це гірські системи Кавказу. Для України – це карантинний інвазійний вид. Рослина відкрита в 1944 році й названа на честь систематика Дмитра Сосновського.

Молоді стебла й листки борщівника народ Кавказу використовує для овочевих борщів і супів. Для нас це – монстр.

Висота може сягати 3 метрів, листки – 2 метрів. Діаметр стовбура – 10 см.

Чим небезпечна? Вона містить фітоактивні речовини хімічної природи – фуранокумаріни. Вони потрапляють на шкіру людини та викликають опіки. Водянисті пухирці стають некрозними. Трапляються навіть летальні випадки. За радянських часів цю культуру почали активно вирощувати на силос.

Народні назви: «помста Сталіна», «окупант», «ведмежа лапа».

На Чернігівщині борщівник росте майже в усіх районах. Боротися з цієї рослиною треба системно: викошувати, спалювати, використовувати гербіциди», – зазначив Юрій Карпенко.


ЧЕline

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: