Завантаження ...
banner
banner

Вісім з дванадцяти суддів Ніжинського міськрайонного суду пішли у відставку

Восьмого вересня Верховна Рада прийняла рішення про звільнення 500 суддів з усієї України. Серед них 28 з нашої області. Це лише перша хвиля тих, хто сам подав у відставку


Восьмого вересня Верховна Рада прийняла рішення про звільнення 500 суддів з усієї України. Серед них 28 з нашої області. Це лише перша хвиля тих, хто сам подав у відставку. Масовий вихід служителів Феміди на пенсію спричинили зміни до Конституції та вступ з 30 вересня в дію нового Закону «Про судоустрій та статус суддів». 

Якщо не вдаватися в юридичні нюанси, лави суддів покидають ті, хто має вислугу.

Щоб вийти на суддівську пенсію, нині потрібно в сумі 20 років стажу (туди може входити робота в прокуратурі до приходу в суд і т. д.). За новим законом, право на таку пенсію матимуть лише ті, у кого є чистих 20 років роботи суддею.
 
За старим законом, пенсія тих, хто звільниться нині, становитиме 80 відсотків грошової винагороди судді (оклад плюс доплати). За новим — 50 відсотків.
 
Судді, які звільняються нині, можуть розраховувати на вихідну допомогу десять зарплат. Ті, хто виходитимуть, відповідно до вимог нового закону, отримуватимуть три. До цього додається купа дрібних колізій.
 
Отож люди чинять, як їм вигідніше. Є ще багато суддів і голів судів, які понаписували заяви, але їх розглянуть пізніше.
 
Плюс суддівської реформи — оновлення складу. Мінус — розгляд справ затягнеться щонайменше на півроку. Адже в деяких районних судах залишиться по одному судді. Як, наприклад, зараз у Мені.
 
На розгляд справ людям доведеться їздити у сусідні райони або Чернігів. Бо суддя, який виносив ухвалу про обшук або арешт, не може розглядати справу, а іншого немає. Ще не призначили. Коли призначать нових суддів на місце тих, хто звільнився (ться), невідомо. Адже навіть ті, хто стоять у кадровому резерві, мають пройти навчання, конкурсний відбір, здати екзамени.

Ніжинський суд
 

Серед тих кого звільнила Верховна Рада, вісім суддів Апеляційного суду, четверо — Господарського, один — Чернігівського окружного адміністративного. Пішли у відставку 8 з 12 суддів Ніжинського міськрайонного суду, в тому числі голова і заступник. Це — колапс. Адже чотири судді фізично не впораються зі справами 70-тисячного Ніжина та 27 тисячного району.

 
Також звільнилися голови Куликівського райсуду Олександр Войтех, Ніжинського — Валерій Бережняк, Носівського — Олександр Кучерявець, Щорського — Микола Валевач. Та ряд інших.
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: