Завантаження ...
banner
banner

Вовки загризли 47 овець ніжинського підприємця Василя Квоки

— На пашу пішло 70 овець, повернулося 23. Було це тижнів три тому, — розповідає 73-річний Василь Квока, підприємець з Ніжина. — Я взяв в оренду землю, ставки, раніше тримав гусей, качок, в’єтнамських поросят

Вівці


— На пашу пішло 70 овець, повернулося 23. Було це тижнів три тому, — розповідає 73-річний Василь Квока, підприємець з Ніжина. — Я взяв в оренду землю, ставки, раніше тримав гусей, качок, в’єтнамських поросят. А це лишилися тільки вівці. Облаштував їх у сараї, кілометрів за 6-7 від села Кукшин Ніжинського району. У ті дні якраз було полювання. Певно, мисливці вовків і сполошили. А може, вовчиця вчила виводок полювати. Як захопили отару біля господарства, так і погнали.

— Василю Григоровичу, а де був пастух, охоронці?
 
— Напевно, пив оковиту. Охоронці повідомили мені лише через два дні.
 
Що мені їм робити? Голову відрубати та потрапити до в'язниці? Нецікаво. Був бізнес і не стало. Возом у ті хащі не заїдеш, машиною й поготів. З гелікоптера не видно, густі зарості. Раніше такого ніколи не траплялося. Був час, коли я тримав із сотню овець. Гарні були, романівської породи. Продавали живою вагою по 35 гривень за кілограм. Ті, що пропали, — в середньому від 30 до 50 кілограмів одна. Не застраховані були. До цього жодного разу ні двоногі (злодії), ні четвероногі (вовки) не нападали.
 
— Там, у Ніжинському районі, між селами Стодоли та Кукшин, непроходимі болота — 360 гектарів, — пояснює мисливствознавець з Куликівки 69-річний Микола Конох. — Ареал проживання вовків. Зграя ходить по колу повз села Хомине, Смолянку (Куликівський район), Олишівку (Чернігівський район). Тиждень тому під Кукшином мисливці добули двох вовчиць-дволіток. Вони ще не наводили вовчаток. Проте цієї звірини по області багато розвелося. Для цього є всі умови. Збільшилася кількість угідь. У них браконьєрів зменшилося, а значить, побільшало диких тварин. Тобто є хороша кормова база для вовків. Вони мігрують до нас з Чорнобильської зони і вже тут розмножуються.

За підрахунками користувачів мисливських угідь, торік в області було 132 вовки. Цьогоріч — вже 142, і це без врахування приплоду.


Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №40 (1587)

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: