Завантаження ...
banner
banner

Як живе Ніжинський академічний драматичний театр. Прес-конференція Юрія Муквича

Що було зроблено театром, що планується зробити, яким буде черговий театральний сезон розповів на прес-конференції генеральний директор театру Юрій Муквич

 

Ніжинський драматичний театр

Напередодні чергового ХІІ Міжнародного театрального фестивалю жіночої творчості імені Марії Заньковецької керівництво театру організувало прес-конференцію.
 
Спочатку генеральний директор театру Юрій Муквич наголосив на тому, що було зроблено за 83 театральний сезон, який розпочався в жовтні минулого року й закінчився в червні цього року. Зокрема, було випущено 8 вистав, 5 - дорослого репертуару, 3  - дитячого репертуару, проведено 11 Міжнародний фестиваль імені Марії Заньковецької.
 
За цей сезон, за словами директора відбулося кілька цікавих подій.

Зокрема, на виконання розпорядження Міністра культури України ніжинські театрали взяли участь в акції «Український Донбас», вони демонстрували виставу «Останній Гречкосій» та дитячу казку, побували в кількох містах Донецької та Луганської області. 

При театрі було організовано попечительську раду. Члени ради допомагають театру фінансово, зокрема допомогли при організації вистави «Останній гречкосій». До складу ради увійшли Альона Камачева – голова ради, Юрій Хоменко, Валентин Андрієць, Анатолій Литвин, Наталія Копиця. Керівництво театру сподівається, що  попечительська рада буде збільшуватись.

Стосовно матеріально-технічного забезпечення, то постійно докуповується світлова звукова апаратура, було придбано вантажний автомобіль. Юрій Муквич також відзначив, що  завантаження залу в 89 відсотків, це найвищий показник в області і один з найбільших показників в Україні.

Ніжинський драматичний театр
 
У театрі існує балетна група театру, але для них нема репетиційної зали, тому було прийнято рішення провести добудову театру. Облаштовано театральний гуртожиток (це 4 кімнати), завершено  реконструкцію приміщення – двокімнатну квартиру, до кінця цього сезону, можливо, здадуть ще одну квартиру. 
 
Також театр отримав земельну ділянку в Кладьківці, будуватиметься база відпочинку для працівників театру. Побудовано нове приміщення для зберігання декорацій, зробили це власним коштом. Завдання директора – зробити міцну матеріальну базу.
 
Новий 84 театральний сезон відкрили виставою «Грішниця». У театрі демонструватимуть нові вистави, зокрема, «Ханума». Замінили всі танці, задіяли нових акторів, прибрали неточності з вистави. До нового року буде випущена доросла вистава та дитяча вистава. 
 

Із січня-лютого театрали спробують запустити театральну студію при театрі. Починатимуть не з дитячого відділу, а з дорослого. Студія буде безкоштовна, набиратимуть дорослих людей і навчатимуть їх. 


Ніжинський драматичний театр
Яким буде цьогорічний фестиваль жіночої творчості імені Заньковецької?
 
Фестиваль буде проходити з 27 жовтня по 7 листопада. Найперша вистава -  від Кіровоградського академічного театру імені Кропивницького. Планувалась інша вистава, але замість неї буде «Наймичка». 


Ніжинський драматичний театр

 
Наприкінці прес-конференції прозвучали запитання від присутніх:
 
- Зараз не так просто купити квитки, чи є вони в продажі?

Квитки розкуповують буквально за кілька днів ще на початку жовтня, коли вони з’являються в касах. Зараз практично на всі вистави фестивалю квитки вже розкуплені.
 
- Існує проект рішення - передати театр на баланс міста, чи можливо це?

Усе залежить від міської ради, якщо театр перейде на баланс міста, то коштів може не бути, це може потягти за собою розформування театру, міський бюджет цього може не витримати, тому депутати й місцева влада цього рішення, на щастя, не приймають.
 

Далі Юрій Муквич розповів про сам фестиваль, театральні колективи й вистави, які вони покажуть. Зокрема, урочисте відкриття фестивалю відбудеться 27 жовтня, першими виступатиме Кіровоградський обласний академічний український музично-драматичний театр ім.М.Кропивницького та покаже виставу «Наймичка».
 

Ніжинський драматичний театр


Ніжинський драматичний театр

Ярослав Дигал
Фото автора


Список вистав ХІІ-го Міжнародного театрального фестивалю жіночої творчості імені Марії Заньковецької


27.10.2016р. о 18.00 - Урочисте відкриття фестивалю; Кіровоградський обласний академічний український музично-драматичний театр ім.М.Кропивницького: "Наймичка" А.Крим;
 
28.10.2016р. о 18.00 - Ніжинський академічний український драматичний театр ім.М.Коцюбинського: "Останній гречкосій" О.Огородник;
 
29.10.2016р. о 18.00 - Київський Національний університеттеатру,кіно і телебачення ім.І.Карпенка-Карого: "Татуйована троянда" Т.Вільямс;
 
30.10.2016р. о 18.00 - Творча агенція Quartet DEKRU (м.Київ): "Light Souls(Світлі душі)" М.Черепахіна та Л.Черепахіної;
 
31.10.2016р. о 18.00 - Ризький Народний український театр (Латвія): "За двома зайцями" М.Старицького;
 
01.11.2016р. о 18.00 - Київський академічний Молодий театр: "Однорукий" М.МакДон;
 
02.11.2016р. о 18.00 - Муніцепальний ляльковий театр "Гугуце"(Кишинів,Молдова): "Голий король" Г.К.Андерсен;
 
03.11.2016р. о 18.00 - Мозирський драматичний театр ім.І.Мележа (Білорусь): "За двома зайцями" М.Старицького;
 
04.11.2016р. о 18.00 - Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр ім.Т.Шевченка: "Комедія помилок" В.Шекспір;
 
05.11.2016р. о 18.00 - Харківський державний академічний драматичний театр ім.Т.Шевченка : "Оркестр"Ж.Ануя;
 
06.11.2016р. о 18.00 - Національний академічний український драматичний театр ім.М.Заньковецької (м.Львів): "Криза" О.Огородник;
 
Після вистави: підведення підсумків фестивалю членами журі, оголошення та нагородження переможців у номінаціях.
 
07.11.2016р. о 18.00 - Національний академічний український драматичний театр ім.М.Заньковецької (м.Львів): "Криза" О.Огородник.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: