Завантаження ...
banner
banner

Бродячі собаки кусають і лякають. Що з ними робити?

Останнім часом у Ніжині почастішали випадки нападів бродячих собак на людей. Так, до редакції mynizhyn.com звернувся ніжинець, який повідомив, що постраждав від безпритульних собак

Безпритульні собаки


Останнім часом у Ніжині почастішали випадки нападів бродячих собак на людей. 

Так, до редакції mynizhyn.com звернувся ніжинець, який захотів залишитися анонімом, та повідомив, що більше тижня тому, у суботу, о 9 годині вечора, ішовши з дружиною повз центральну міськлікарню (вул. Московська), вони натрапили на зграю собак, що почали їх переслідувати. Біля районної лікарні на чоловіка накинулась собака, вкусила за руку та відразу втекла. Перед цим вона довго голосно скавчала, поводила себе агресивно. 
 
Після цього постраждалий звернувся до районної лікарні, де там йому промили рану та направили на прийом до міської лікарні. За словами потерпілого, у міській лікарні його довго не могли прийняти, його звернення мало не обернулося сваркою. Усе ж чоловікові того вечора обробили рану, але повідомили, що вакцинація коштує 3 тис. грн. та порадили піти додому через нестачу необхідних коштів. 

У понеділок (неділя - вихідний день) знайомі допомогли оформитись постраждалому в приймальному відділенні міської лікарні та зробити безкоштовну вакцину проти сказу. Того ж дня чоловікові зробили не одне щеплення та необхідні процедури. Перебуває на лікуванні постраждалий і зараз.


Безпритульні собаки


На думку потерпілого, собак - безхатченків потрібно усипляти, оскільки вони несуть велику загрозу для місцевих жителів, особливо для дітей, жінок, які є беззахисними перед бродячими тваринами. А маленькі діти, сильно злякавшись таких тварин, можуть отримати серйозні психологічні травми, які будуть проявлятися в майбутньому. 

Ми звернулися до наших читачів та запропонували поділитися життєвими ситуаціями щодо нападів бродячих собак, виявлення в тварин агресивної поведінки. 

Світлана: "Кілька днів тому по вулиці Космонавтів зграя собак загризла кішку".
 
Олена: “Біля ринку “Афганець” собаки чималих розмірів кидаються на людей (особливо недолюблюють чоловіків), хапають пакети з продуктами прямо з рук”.
 
Анастасія: “Кожен ранок, збираючись на роботу, стаю очевидцем того, як собаки на центральній площі міста нападають на людей. Проходячи повз, думаєш, хоч би не напали на тебе.”
 
Марина: “На Мигалiвському кладовищi бiгають, вибачте, могили розривають, квiти розкидають, цукерку не можна покласти. Сама бачила. Усім байдуже на це.”
 
Альона: “Мою знайому вкусила собака. Це було біля університету, поблизу старого корпусу. Дівчина просто йшла, ззаду підбігло декілька собак. Одна з них наткнулася на ногу знайомої, зубами прогризла їй штани, придавила шкіру ноги, яка лопнула. Дівчина звернулася до лікарів, вони прописали їй щеплення від сказу на всякий випадок. Знайома казала, що собаки не були схожі на скажених. Поводили себе спокійно. На мою думку, їм необхідно робити щеплення, як це робиться в Броварах. Там, яку собаку не зустрінеш, усі з міткою на вушку про щеплення”.

Безпритульні собаки


Вікторія: “На Газовому мосту,ближче до площі, є невелика зграя, але дуже агресивна.”

Марина: “У дворах біля Механічного заводу бігають дуже великі собаки. Нападали й на нас, причому лізуть прямо в дитячий візочок. Регулярно бачу мертвих котів. Інколи вранці змушені виїжджати з дому на таксі, оскільки вийти з двору нереально.”
 
Ксенія: “По вул. Воздвиженській вкусила собака, але вона була в ошийнику. Напевно, у неї є власник. У результаті ходжу в лікарню на щеплення від сказу.”
 
Маша: “Нещодавно мого однокласника вкусила скажена собака. Йому робили 5 уколів від сказу. Із його слів я зрозуміла, що він натрапив на зграю собак, коли повертався зі школи. Це сталося на вулиці Синяківська.”
 
Ксенія: “9 грудня прогулювались по Гоголівській, зграя собак накинулась на дівчину. Вона була дуже налякана, тікала від собак. Зробила велику помилку. Завдяки молодому чоловіку, який голосно свиснув та розігнав їх, змогла залишитися неушкодженою”. 


Безпритульні собаки


Анастасія: “Був подібний випадок. На хлопця напали собаки, на площі Гоголя. Не могли їх розігнати, доки не просигналила машина.”

Василь: “Вчора на Газовому мосту собака трохи вхопила за ногу. Після цього почала гавкати на мене.” 

Як бачимо, собаки-безхатченки несуть серйозну небезпеку та загрожують життю. Із ситуацією, що склалася, потрібно щось робити, аби не було занадто пізно. 


Хто винен і що робити?
 
Як повідомлялося раніше, на даний момент комунальниками проводиться робота з безпритульними тваринами, що живуть у нашому місті. Управлінням ЖКГ та будівництва був укладений договір із Клінікою ветеринарної медицини "Айболит" щодо надання послуг утримання, чіпування, стерилізації, кастрації, умертвіння гуманними методами бездоглядних тварин на території Ніжина. 
 
Роботи по відлову та доставці тварин до ветеринарної клініки виконують співробітники Комунального підприємства "ВУКГ".


Безпритульні собаки


Начальник управління житлово-комунального господарства та будівництва Анатолій Кушніренко повідомив нам, що зараз бродячих собак відловлюють, стерилізують та відпускають. Притулок для собак - безхатченків поки що не планують організовувати, проте в Новому Році є ймовірність створення притулку.

За словами заступника начальника КП "ВУКГ" Максима Білоусенка, відлов бродячих собак здійснюється таким чином: до комунального підприємства дзвонять жителі міста зі скаргами та пояснюють, куди ж саме їхати, або самі працівники КП "ВУКГ", бачачи місце можливої загрози для ніжинців, безпосередньо займаються відловом тварин.

Відлов собак проходить без використання будь-яких спеціальних препаратів, їх ловить спеціальний працівник, накидуючи ласо на шию тварин. Після цього їх відвозять до ветклініки. Так, за місяць було зловлено до десятка таких тварин. 

Після відлову та проведення всіх процедур собак повертатимуть на те місце, де вони були відловлені, або ж, як варіант, віддаватимуть у "добрі руки".


Безпритульні собаки


Начальник Держпродспоживслужби Віктор Рафальський повідомив, якщо в місті, наприклад, буде виявлений сказ, тварин поміщають на карантин. Після проведених лабораторних досліджень, які зможуть підтвердити хворобу, приймаються відповідні профілактичні заходи. 

Залишається відкритим питання, чи безпритульні собаки після стерилізації не стануть ще більш агресивними та не почнуть нападати на людей з новими силами? І коли нарешті буде вирішено питання з притулком для бродячих тварин?


Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: