Завантаження ...
banner
banner

Наталія Чистякова: «Мрію стати олімпійською чемпіонкою»

Їй тільки шістнадцять, а вона вже успішна спортсменка у далеко не дівочому виді спорту. Дзюдо - древнє японське бойове мистецтво - стало невід’ємною частиною життя ніжинки Наталії Чистякової ще змалку

Наталія Чистякова, дзюдо


Їй тільки шістнадцять, а вона вже успішна спортсменка у далеко не дівочому виді спорту. Дзюдо - древнє японське бойове мистецтво - стало невід’ємною частиною життя ніжинки Наталії Чистякової ще змалку. Нині Наталя вже кандидат у майстри спорту і не боїться виходити на татамі навіть з набагато старшими, 22-річними суперницями.

Закохана у спорт

Знайомством зі спортом моя співрозмовниця завдячує батьку. Саме він відвів доньку в секцію щойно вона пішла до першого класу. І обраний вид спорту - теж його заслуга. Хотів, щоб дівчина вміла за себе постояти, зростала сильною та вправною. Тоді маленька Наталя не зовсім розуміла, що воно таке - те дзюдо. Спочатку навіть не хотіла займатися, але потім звикла, з кожним разом заняття подобалися все більше, а з часом і взагалі закохалася у спорт... Тепер без тренувань не уявляє свого життя.
 
Стіна в кімнаті дівчини вся помережена медалями та грамотами. їх у неї майже сотня. Це нагороди з міських, обласних, всеукраїнських та навіть міжнародних змагань. У скарбниці особистих перемог юної спортсменки два перших місця на чемпіонаті України із дзюдо, також посідала друге та третє місця. Наталя бере участь і в змаганнях із самбо, адже воно трохи схоже на дзюдо і регулюється майже однаковими правилами. На чемпіонатах України із самбо дівчина неодноразово піднімалася на найвищі сходинки п’єдесталу. В арсеналі перемог Наталі ще й друге і третє місця на змаганнях із самбо до 23-х років, і це зважаючи на те, що їй на той час було всього 15. Має здобутки ніжинська дзюдоїстка і в поєдинках на чемпіонаті Європи.
 
Торік моя співрозмовниця брала участь у відбіркових турах на Кубок Європи із дзюдо (одна з найпрестижніших нагород для спортсменів), та вимоги там дуже високі. Наталя туди поки що не потрапила, але здаватися не збирається.
 
- Це ж добре, що є куди рости, - вважає дівчина, - бо якщо все даватиметься легко і без зусиль, то не буде мотивації і розвитку.
 
Усі свої здобутки Наталія присвячує батькам - своїм головним натхненникам. Вони в неї лікарі, але спорт поважають і люблять. Хотіли віддати у секцію і старшу доньку, та чомусь не склалося. Тож Наталя тепер із завзяттям працює і за себе, і за сестру.
 
Спортивний кумир 16-річної Наталії Чистякової - її наставник Сергій Полтавцев. З ним вона пройшла всі найважливіші поєдинки. Завдяки тренеру відвідує спортивні збори в Конче-Заспі, на спортивній базі «Заросляк», що на Івано-Франківщині, в Польщі.
 
- Якби не Сергій Альбертович, - каже юна спортсменка, - не знаю, чи вдавалося б мені брати участь у таких престижних змаганнях. Адже це недешеве задоволення, на поїздки та оргвнески потрібні чималі кошти. Мій тренер, окрім величезної моральної підтримки, знаходить і фінансову, адже спонсора у мене немає, зате пощастило з наставником.

Наталія Чистякова, дзюдо


Дзюдо - не просто боротьба, це стиль життя

- Наталю, тренування забирають багато часу?

- Щоб бути у формі, тренуюся кожного дня. Але це не шкодить навчанню. Я з першого класу відмінниця, встигаю ще й до репетиторів бігати. Коли навчалася в школі, вчителі з розумінням ставилися, знали, що не прогулюю уроки, а пропускаю через змагання. Тепер, коли після 9-го класу вступила до Ніжинського агротехнічного коледжу, стало трохи важче, але мені не звикати.
 
- Твій приклад надихає. А в житті спорт допомагає?

- Дзюдо зробило мене впевненою в собі, сильною особистістю. Допомагає підтримувати хорошу фізичну форму, додає здоров'я. У спорті я як риба у воді. У нас на плакатах у клубі «Спарта», де я займаюся, написано: «Дзюдо - це не просто боротьба, це стиль життя». За такою установкою і живу.
 
- Однокласники та одногрупники, певно, жартувати з тобою не люблять?

- Це стереотип. Колективи у мене завжди були хороші. Ніхто нікому не заважає вдосконалювати себе. Приміром, двоє з моїх одногрупників відвідують секцію разом зі мною.
 
- Де бачиш себе у майбутньому - у спорті чи в іншій сфері?

- Спортсмени порівняно рано закінчують свою кар’єру. Усе життя професійно займатися спортом важко. Через це, напевно, я й пішла до коледжу. Проте про університет і майбутню професію поки що не думаю. Я хочу досягти успіхів у тій сфері, котра мені подобається найбільше. Скажу по секрету - мрію стати олімпійською чемпіонкою!
 
- Впевнений, у такої талановитої та цілеспрямованої спортсменки мрія неодмінно здійсниться!..

Наталія Чистякова, дзюдо

Михайло Ломоносов, "Деснянка" №2 (635) від 12 січня 2017
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: