Завантаження ...
banner
banner

Поліклініку хочуть перенести до пологового будинку. Чи правда це?

Нещодавно в соцмережах з'явилась інформація та стурбовані коментарі місцевих жителів щодо перенесення міської поліклініки до пологового будинку

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок


Нещодавно в соцмережах з'явилась інформація та стурбовані коментарі місцевих жителів щодо перенесення міської поліклініки до пологового будинку. Як відомо, міська поліклініка знаходиться в аварійному стані, тому цілком можливим є її перенесення. Але чому до пологового будинку? Наскільки правильним і раціональним може буде таке рішення?

Аби відповісти на ці та ряд інших питань, ми звернулись безпосередньо до головного лікаря Ніжинського пологового будинку Валерія Якуби, головного лікаря центральної міської лікарні Олександра Костирка, заступника міського голови Сергія Дзюби, завідуючої відділу лабораторії пологового будинку Лариси Дмитренко та до завідуючої жіночої консультації пологового будинку Оксани Чистякової. 


Олександр Костирко


Олександр Костирко (головний лікар Ніжинської міської лікарні):

- Олександре Михайловичу, чи правда, що міську поліклініку збираються перенести до пологового будинку?

12 січня ми збирали нараду на базі пологового будинку, на якій спільно вирішили, що потрібно створити “медичне містечко”, аби медичні установи другої ланки були розташовані в одному місці. Ніяких розмов з приводу закриття, погіршення роботи якогось закладу не було, про це не може бути й мови. Пологовий будинок ніхто ні в яких правах не ущемляє та не притісняє. 
 
Рішення створити “медичне містечко” - колективне. Така практика поширена в європейських країнах, у сучасних містах, лікарнях. Усе повинно бути поруч (а ми відстаємо в цьому плані). 
 
По-перше, це покращить доступ людей до медичних послуг, буде досить зручно. Не потрібно буде пацієнта з підозрою на апендицит ганяти через усе місто, щоб він автобусом їхав з іншого кінця Ніжина до лікарні. 
 
По-друге, у нас вирішиться болюче питання з лабораторією поліклініки. Вона також знаходиться в аварійному стані, як і міська поліклініка. Приміщення старе, обвалюється, давно віджило своє.Там не можна не те що працювати, а й зайти. Це досить небезпечно, як для працівників, так і пацієнтів. 
 
Вільні приміщення пологового будинку будемо раціонально використовувати для поліклініки. Ніяким чином робота пологового будинку не порушиться.


Лабораторія

Лабораторія поліклініки


- Чому саме до пологового будинку?

У нас по суті вільних приміщень зараз, де можна було б розмістити поліклініку, немає. 
 
Уже близько 25 років іде розмова про об'єднання двох лікарень: районної й міської. Це питання давно обговорюється, але до цього часу воно є невирішеним. 
 
Ніжинська міська лікарня - комунальний заклад Ніжинської міської ради, районна - Ніжинської районної ради. Є два власники. Вони ніколи не знайдуть спільної мови. Лікарні об'єднаються тільки тоді, коли прийметься вольове рішення керівництва області. На даний час у Ніжині ситуація така, що міська влада не може утримувати площі такої величини.
 
- Плануєте переміщати до пологового будинку тільки лабораторію?

Плануємо перенести й лабораторію, і рентген-кабінет, і саму поліклініку. Це дасть змогу встановити сучасний флюорограф, який ми придбали. Він коштує близько 1,5 млн грн, його потрібно поставити в приміщення, яке відповідає певним вимогам. А вимоги до приміщення досить серйозні. Попередньо наприкінці року ми планували флюорограф розмістити в приміщенні, у якому до цього часу знаходився старий флюорограф. Придбали новий, цифровий. Проте те приміщення не відповідає вимогам. 
 
Таким чином, ми зможемо сучасне обладнання розмістити більш раціонально на базі вільних приміщень пологового будинку. 
 
Перш за все, ми плануємо перемістити до пологового будинку ті приміщення, які знаходяться в аварійному стані. Мені досить образливо за тих фахівців - лаборантів, які працюють у розваленому приміщенні поліклініки, виживають там. Потім - лабораторія, встановлення діагностичного обладнання.

- Проте чи не буде небезпечно для вагітних, якщо хворі перебуватимуть поруч із ними?

Там будуть повністю ізольовані та відмежовані два корпуси, ніяких пересікань потоків там не буде. Ми облаштуємо все, аби було безпечно та не несло ніякої загрози. 
 
Для цього є спеціальні служби, які дадуть висновки. Там, де не можна це робити, - не будемо. Якщо знайдуть якісь порушення, вирішуватимемо щось інше. Ні я, ні головний лікар пологового будинку не хочемо ходити до прокуратури, пояснювати причини, якщо щось станеться. Усі ці нюанси будуть повністю узгоджуватися з міською владою, з управлінням Держпродспоживслужби з питань безпеки, із керівництвом лікарні. Це не моє особисте рішення, а вимоги часу. 


Рентген-кабінет

Рентген-кабінет


- Рентген - кабінет - це ж випромінювання. Виникають сумніви щодо безпечності.

За проектом, у пологовому будинку повинен знаходитись цей рентген-апарат. На 2 поверсі є спеціальне приміщення, де він раніше стояв. Коли в Ніжинській міській лікарні зламалось подібне обладнання, Валерій Михайлович Якуба передав його нам. Він був демонтований з пологового будинку. Усе повертається на свої місця. Єдине, що ми на 1 поверсі плануємо розмісти сучасний флюорограф, а для рентген-кабінету приміщення вже готове, яке раніше вже було пристосоване для цього. 
 
Зрозуміло, що деякі працівники пологового будинку не в захваті від цієї ідеї, оскільки звикли до одного місця роботи. Людина часто вороже сприймає будь-які зміни, боїться чогось. Досить часто наш народ заводили в оману, тому люди й не довіряють інноваціям. 
 
Є окремі думки певних людей. У будь-якої справи, яка б не робилась, є люди, які хочуть щось змінити, а є - навпаки, які опираються цьому. Можливо, хтось переживає за зручність свого життя. Ми не створені для того, аби забезпечити комфорт для окремого службовця, а передусім повинні дбати про суспільство, робити все для людей. 
 
А в цілому, на мою думку, це буде оптимальне рішення. У нас багато лікарів, які працюють і в стаціонарі, і в поліклініці. Переходити з одного приміщення незручно, забирає багато часу. Унаслідок цього лікарі можуть запізнитися, хворі чекають, нервують…
 
Зараз іде реформування всієї системи охорони здоров'я. Була ідея створити на місці пологового будинку перинатальний центр. Теоретично це можливо зробити. Але якщо навіть у Чернігові його немає, де можливостей набагато більше, то, на мою думку, практично в Ніжині це неможливо втілити.
 
- Чому неможливо?

Треба велика кількість лікарів (а їх у нас немає), щоб зверталися люди. До пологового будинку в основному їздять жінки за своїм бажанням із інших районів. Їх звідти до нас не направляють. Ми не можемо відмовити жінкам у допомозі. Людина має право лікуватися в будь-яких закладах, куди вона звернеться. 
 
Перинатальний центр - велика ноша для Ніжина. У нас немає стільки жінок, аби його тут створити. 
 
Ми всі розуміємо, що кошти на утримання пологового будинку в такому об'ємі в міської влади немає. Тільки на опалення медичних закладів потрібно більше 8 млн. У пологовому будинку постійно робляться ремонти, вільна велика площа, 1 поверх фактично постійно закритий. Тому потрібно підходити до цього питання раціонально. 


Валерій Якуба


Валерій Якуба (головний лікар Ніжинського пологового будинку):

- Коли щось забирають, яке може бути ставлення до цього… Планувалося, що з 1 січня нам офіційно буде присвоєно статус Міжрайонного пологового будинку. Про це є відповідний наказ в Управлінні охорони здоров'я. Розписали, що до нас хотіли приєднати ще 6 районів. Пророкували економічний ефект у місті, якщо це буде. Але те, що планувалося, не відбулося. 
 
Коли постала проблема з перенесенням поліклініки до пологового будинку, ми звернулися до Управління охорони здоров'я: чому планували одне, а нічого для цього не робите. Звідти ніякої відповіді не надійшло. Тобто вирішили, що це наші проблеми, і ми самі повинні дати цьому раду. 
 
Міська влада планує “вбити двох зайців” - зекономити на опаленні та залагодити проблему з поліклінічним відділенням. Моя особиста думка - негативна, оскільки в пологовий будинок вкладено багато й моєї особистої праці, коштів, робилися ремонти в палатах, є душові кабіни, нові меблі, у цьому корпусі гарні умови для породіль. Але, вважаючи те, що місцеві органи влади мають такі аргументовані козирі в руках, якщо не буде іншого виходу - погоджуюсь і з таким рішенням.
 
Ми повинні здати міській лікарні в оренду гінекологічний корпус, тобто вони в нас його не забирають, а просто орендуватимуть. Чи це тимчасово, чи постійно буде - невідомо. Може, ситуація зміниться. Якщо пологовий будинок зроблять перинатальним центром, то все повернеться до нас назад.
 
Гінекологічний корпус від акушерського буде відмежований, доступу в принципі не буде, тому породіллі не будуть бачитись із хворими. Єдине, що мене турбує, будуть проблеми з приміщеннями, які потрібно закривати на профілактику. Акушерське відділення має свою специфіку, щоб хоча б раз на рік на місяць закрити приміщення на профілактику, аби зробити там дезінфекцію. Раніше ми переносили кабінети до гінекологічного відділення. Зараз із цим будуть проблеми, буде менше ліжок. На мою думку, якщо навантаження з цим зменшиться, то ми впораємось з цією проблемою.
 
 
Ніжинський пологовий будинок


Лариса Дмитренко (завідувач відділу лабораторії пологового будинку):

- Серед працівників ходять лише чутки, що збираються робити. Нас не збирали, нічого не повідомляли. Олександр Костирко, Сергій Дзюба, заступник міського голови Григорій Олійник просто ходили, роздивлялись, куди що можна розмістити. Між собою розмовляли - а ми наче й не існуємо. 
 
У нас знаходяться новонароджені діти, мами, вагітні, які в майбутньому народять малюка. Що з ними буде? До міської поліклініки приходять люди з різними захворюваннями: туберкульоз, ВІЛ, гепатит, хвороба Боткіна і т.д. Хворі занесуть сюди всі види інфекцій. Та й рентген-кабінет планується, а це - випромінювання. Інфекція з космічною швидкістю розноситиметься по всім поверхам пологового будинку. Є ж вільні приміщення. Взяти хоча б колишню районну санстанцію біля стоматологічної поліклініки - там вільна лабораторія. 
 
Не можна лабораторію переміщати в непристосовані приміщення. У нас немає таких приміщень. Перемістять до нас міську поліклініку - це ж небезпечно, загроза для життя, порушуються умови охорони праці, пожежної безпеки. 
 
В акушерському корпусі раз на рік є графік переміщення відділення з одного поверху на інший. Це робиться для того, аби була можливість обробити приміщення дезінфікуючими засобами, знищити інфекцію, яка за рік там накопичилась. Перенесуть поліклініку - не буде їх куди розмістити, бо до акушерського корпусу перейдуть усі з гінекологічного. Місцями міняти відділення не можна, нікуди буде породіль помістити. 
 
У мене ж - і вентиляція спеціальна. В акушерському корпусі при будівництві приміщення були розподілені на зони: чиста й брудна зони. Витяжки, що проходять, не можуть між собою сполучатись. Ми робимо аналізи, це все випаровується по витяжкам у брудну зону й відганяється. А якщо нас перемістять в акушерський корпус, то все, що буде в нашій лабораторії, відходитиме в чисту зону. 
 
Відділ реанімації та мою лабораторію відстояли. Залишаємось на місці, як анексований Крим. Проте внизу в нашому корпусі знаходиться приймальне відділення, лекційний зал для вагітних, на 2 поверсі - фізіотерапевтичне відділення, 3 та 4 поверхи - денний стаціонар із гінекологією, - усе це хочуть перемістити в акушерський корпус. Залишається тільки шматок лабораторії й відділення реанімації.
 
Ми зверталися до народного депутата Олександра Кодоли, голови обласного комітету профспілок охорони здоров'я України Павла Потапка. Олександр Кодола сказав, що такого не допустить, підніматиме це питання на сесії міської ради, оскільки хоче, щоб тут був перинатальний центр. 
 
У нас у пріоритетах - жінки й народження дитини. Країні не війна треба, а поява молодого покоління. А як народжуватимуть дітей, коли приміщення ущільнені? У жіночій консультації забирають 2 кабінети прийому, аби туди перемістити гінекологію. Прийом вестиметься в 2 кабінетах замість 7, бо з жіночої консультації переміщують денний стаціонар, 2 кабінети жіночої консультації. Прийде вагітна - лікар працюватиме не на одній дільниці, а на чотирьох, працівникам нікуди буде сідати. 


Сергій Дзюба

Сергій Дзюба (заступник міського голови):


- З Нового Року держава виділяє субвенції тільки на заробітну плату. Усе, що стосується освіти й медицини (опалення, електроенергія, вода), покладається на органи місцевого самоврядування. У зв'язку з тим, що це лягає на міський бюджет, по всій медицині Ніжина (це й пологовий будинок, міська лікарня, Центр первинної медико-санітарної допомоги, стоматологічна поліклініка) комунальні послуги складають 8,5 млн. на рік. 
 
Перед міською владою постало питання раціонального використання площ. Проте це не основне. 
 
Усе почалося з того, що коли я став заступником міського голови, об'їздив усі медичні заклади, які підпорядковуються Ніжинській міській раді. Для мене стало нонсенсом, що в нас немає єдиного “медичного містечка”, як це є скрізь. Згодом мені почали надсилати листи з повідомленнями, що валиться лабораторія, приміщення поліклініки в аварійному стані. Тож із цим потрібно щось робити. 
 
Почали ми робити аналіз приміщення, куди можемо теоретично їх переселити, де в нас є медичні приміщення Ніжинської міської ради. Завдяки рішенню обласної ради нам передали приміщення на вулиці Озерній, 21 (колишня аптека) під пункт сімейної медицини. Було в нас на думці це приміщення, яке можна використати, переселивши туди лабораторію. Проте, якщо переселити лабораторію на Озерну, хіба це людям буде зручно? У центрі ж міста вільних приміщень більше нема.

Поряд із лабораторією розміщений рентген-кабінет. Ми придбали новий флюорограф. Для того, щоб його встановити в це приміщення, яке також сиплеться й відживає своє, потрібно 400 тис. грн. Вкласти стільки коштів у будівлю, що може через 2 роки розвалитися, - безглуздо. 


Лабораторія

Лабораторія поліклініки

Зробивши декілька виїзних засідань, ми й дійшли висновку, що можна розмістити поліклініку в гінекологічному відділенні пологового будинку. До того ж, вже 4 роки на якомусь поверсі пологового будинку відбуваються ремонти, і завжди якийсь поверх вільний. Приміщення просто стоїть без діла.

Що дає нам це? Єдине медичне містечко, де все розміщуватиметься в комплексі, можливість на 1 поверсі розмістити флюорограф, на 2 поверсі - лабораторію, розташувати в цьому корпусі всі кабінети після проведеного поточного ремонту. 
 
У майбутньому є плани на території міської лікарні побудувати новий 4-поверховий корпус, аби в ньому комплексно все розмістити. У міському бюджеті коштів не вистачить на втілення цієї ідеї, проте з допомогою держави це можна зробити.
 
Оксана Чистякова (завідуюча жіночої консультації пологового будинку):
 
- Нам потрібно розширюватись, а виходить - навпаки, зменшуємося в кількості. До поліклініки багато людей ходить із інфекційними захворюваннями. Практично через стіну буде пологовий будинок, ходитимуть вагітні. Організм у породіль - слабкий, вразливий. Як на мене, підвищиться ризик інфекційних захворювань, якщо все знаходитиметься на одній території. 
 
Якби з міської лікарні до нас перевели б хірургічне відділення, ще куди б не йшло. Але поліклініка до пологового будинку - такого ще не бачила ні в одному місті. 


Ніжинська міська поліклініка

Ніжинська міська поліклініка


Взяти хоча б Прилуки, там одна міська лікарня, де знаходиться пологове, гінекологічне відділення разом із хірургічним (на різних поверхах, правда). При цьому поліклініка й жіноча консультація винесені в абсолютно інші будівлі. 

Перемістять до пологового будинку поліклініку - контактуватимуть вагітні й хворі між собою. Будуть усі: ті, що кашляють, мають підозру на туберкульоз і т.д. Я вважаю, що це несе велику загрозу для жінок.
 
P.S: Як бачимо, питання є складним, неоднозначним, має як прихильників, так і опонентів. Звісно, із аварійним приміщенням міської поліклініки потрібно щось робити, але чи буде правильним перенести його до пологового будинку?
 
Якщо міську поліклініку все ж таки перенесуть, то приміщення лабораторії планують продати на аукціоні, а саму поліклініку можуть здати в оренду представникам платної медицини. 


Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок

Ніжинський пологовий будинок


Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: