Завантаження ...
banner
banner

Міський голова відповів на звинувачення у корупції

Сьогодні, 16 лютого, на сайті ніжинської міської ради з’явилось звернення міського голови Анатолія Лінника стосовно звинувачення на його адресу, які з’явились нещодавно

Анатолій Лінник


Сьогодні, 16 лютого, на сайті ніжинської міської ради з’явилось звернення міського голови Анатолія Лінника стосовно звинувачення на його адресу, які з’явились нещодавно.

Преглянути оригінал можна за посиланням

Публікуємо текст звернення. 
Звернення

14.02.2017 року відбулося засідання постійної  депутатської комісії Ніжинської міської ради Чернігівської області VІІ скликання з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку, антикорупційної політики, свободи слова та зв’язків з громадськістю.
 
В ході засідання головою комісії Щербаком О.В. було зачитано подання керівника Ніжинської місцевої прокуратури Лабадіна І.О. щодо проведення службового розслідування відносно міського голови міста Ніжина Лінника А.В.
 
На час проведення засідання комісії вказане питання не було опрацьоване депутатами та загалом відсутні будь-які матеріали (копії документів, пояснення осіб та інші), які б підтверджували або спростовували доводи прокурора.
 
Крім того, за невідомих обставин, повний текст даного подання, який фактично до завершення його розгляду є службовою інформацією, потрапив до представників інформаційних ресурсів та був оприлюднений.
 
Внаслідок того, що вказане подання не було ґрунтовно та неупереджено опрацьоване, в місцевих та регіональних інформаційних інтернет ресурсах з’явилися публікації, у яких міського голову міста Ніжина Лінника А.В. було безпідставно обвинувачено у вчиненні корупційного правопорушення.
 
Так, зокрема, на інформаційному інтернет-ресурсі «Нежатин» з’явилася публікація яка має назву «Ніжинського мера підозрюють у корупції».
 
Термін «підозра» можливо використовувати тільки, як передбачено законодавцем, в межах кримінального провадження, та характеризує статус особи у ньому.
 
У поданні прокурора відсутні будь-які відомості щодо відкриття відповідного кримінального провадження.
 
Положення статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод розкриває сутність та зміст однієї з найважливіших гарантій, закріплених в ній – презумпції невинуватості.
 
Аналогічна норма закріплена в Основному Законі Україні – Конституції України (стаття 62).
 
Будь-якого рішення суду, яке б вказувало на притягнення Лінника А.В. до адміністративної чи кримінальної відповідальності за вчинення корупційного правопорушення, не існує.
 
Тому вказаний термін використано необґрунтовано та безпідставно, з порушення вимог чинного законодавства.
 
Складається думка, що публікація, оперуючи терміном «підозра», має приховану мету – безпідставно та необґрунтовано нав’язати думку читачам про нібито існування корупційного правопорушення, яке вчинено Лінником А.В., та майбутнє притягнення його до відповідальності за неіснуюче правопорушення.
 
Незважаючи на те, що посада міського голови є публічною посадою, оприлюднення неперевіреної, необґрунтованої інформації щодо підозри у вчиненні корупційного правопорушення посягає на конституційні права Лінника А.В. як громадянина, а саме: людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю (стаття 3 Конституції України); кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей (стаття 68 Конституції України).
 
Також виникає питання щодо правомочності вказаного подання прокурора.
 
Дійсно, відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», органи прокуратури є спеціально уповноваженим суб’єктом у сфері протидії корупції.
 
Стаття 65 Закону України «Про запобігання корупції» передбачає відповідальність за корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.
 
У свою чергу, частина 3 даної статті вказує, що подання вноситься з метою виявлення причин та умов, що сприяли вже вчиненому корупційному або пов’язаного з корупцією правопорушення.
 
Тобто, до внесення подання має бути рішення суду, відповідно до якого особу визнано винною у вчиненні корупційного правопорушення.
 
Але, як зазначалося, будь-якого рішення суду, яке б вказувало на притягнення Лінника А.В. до адміністративної чи кримінальної відповідальності за вчинення корупційного правопорушення, не існує. 
 
В разі наявності доказів вчинення корупційного правопорушення прокурор зобов`язаний скласти протокол про адміністративне правопорушення або відкрите кримінальне провадження.
 
Вказане свідчить, що міським головою міста Ніжина Лінником А.В. не вчинено корупційного правопорушення.
 
Щербак О.В. – адвокат зі значним досвідом роботи, голова постійної комісії депутатської комісії міської ради з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку, антикорупційної політики, свободи слова та зв’язків з громадськістю, не міг не знати, що подання прокурора не відповідає вимогам чинного законодавства.
 
Тому, виносячи на загальне обговорення вказане подання, зобов’язаний роз’яснити громадянам, що це лише припущення, не обґрунтоване доказами, а не конкретне звинувачення у вчиненому правопорушенні, як це було опубліковано у місцевих та регіональних інформаційних інтернет ресурсах.
 
Враховуючи зазначене, неможливо залишити поза увагою упереджені дії голови постійної комісії міської ради з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку, антикорупційної політики, свободи слова та зв’язків з громадськістю Щербака О.В. та ЗМІ щодо оприлюднення неперевіреної, необґрунтованої інформації, яка підриває не тільки авторитет міського голови Лінника А.В., а й територіальної громади міста Ніжина в цілому, а також дії керівника Ніжинської місцевої прокуратури Лабадіна І.О., який є ініціатором внесення подання.
 
Крім того, незрозуміло, чому вищезазначений лист надіслано голові постійної комісії міської ради з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку, антикорупційної політики, свободи слова та зв’язків з громадськістю, а не секретарю міської ради, який відповідно до частини 3 статті 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» організує підготовку сесій ради, питань, що вносяться на розгляд ради.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: