Завантаження ...
banner
banner

Новини в законодавсті. Питання та відповіді фахівця ніжинської ОДПІ

На днях в Ніжинській ОДПІ проводився сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія” на тему: «Податкова реформа: внесення змін до Податкового Кодексу та деяких законів України». На питання платників відповіді надала заступник начальника Ніжинської ОДПІ Уткіна Оксана Олександрівна.


На днях в Ніжинській ОДПІ проводився сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія” на тему: «Податкова реформа: внесення змін до Податкового Кодексу та деяких законів України». На питання платників відповіді надала заступник начальника Ніжинської ОДПІ Уткіна Оксана Олександрівна. 

 
Найбільш актуальними виявилися питання "Хто є платниками акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами?"
 
 З 1 січня 2015 року платниками акцизного податку стали суб'єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів. Відповідна норма передбачена Законом України від 28 грудня 2014 року N 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких  законодавчих актів України щодо податкової реформи».

До підакцизних товарів, що реалізують у роздрібній мережі, належать:
 
1) алкогольні напої, пиво;
2) тютюнові вироби, тютюн і промислові замінники тютюну;
3) нафтопродукти, скраплений газ, речовини, що використовуються, як компоненти моторних палив, паливо моторне альтернативне.
 
 Базою оподаткування є вартість (із ПДВ) підакцизних товарів, що реалізовані. 
 
Роздрібна торгівля підакцизними товарами – це продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, товарів, зазначених у п.п. 215.3.4 п.215.3 ст.215 Податового кодесу, безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання громадського харчування.
 
 Чи буде застосовуватися податкова соціальна пільга у розмірі 100% прожиткового мінімуму з 01.01.2015р?
 
Законом України від 28 грудня 2014 року No71-VIII до розділу ХІХ «Прикінцеві положення» Податкового Кодексу внесено зміни, згідно з якими до 31 грудня 2015 року буде застосовуватися податкова соціальна пільга у розмірі 50% прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 сячня звітного податкового року для будь якого платника податку.
 
Чи може надаватися податкова соціальна пільга при нарахуванні податку на нежитлову нерухомість?
 
 Сільські, селищні, міські ради встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями). Пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової нерухомості для фізичних осіб визначаються виходячи з їх майнового стану та рівня доходів.
 
Органи місцевого самоврядування до 1 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості відомості стосовно пільг.
 
 Якій механізм переходу на 3 групу єдиного податку для юридичних осіб?
 
 Платники єдиного податку третьої - шостої груп, які перебували на обліку в контролюючих органах до 1 січня 2015 року, з 1 січня 2015 року вважаються платниками єдиного податку третьої групи відповідно до норм глави 1 розділу ХІV Податкового Кодексу.
 
Тетяна Кравчук,
головний державний інспектор з питань інформаційно- комунікаційного супроводження
Ніжинської ОДПІ
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: