Завантаження ...
banner
banner

"Цвіт життя вони віддали Україні" - виставка у центральній міській бібілотеці

Під такою назвою у читальному залі центральної міської бібліотеки організована документально-інформаційна виставка, яка присвячена пам'яті Героїв Крут.

"Цвіт життя вони віддали Україні" - під такою назвою у читальному залі центральної міської бібліотеки організована документально-інформаційна виставка, яка присвячена пам’яті Героїв Крут.

Так уже склалося, що день 29 січня в історії України нерозривно пов’язаний зі словом Крути. У цей день у 1918 році на залізничній станції Крути в Чернігівській області 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з шеститисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка в числі інших вела наступ на Українську Народну республіку.

По темі: Свободівці Ніжина вшанували пам'ять загиблих героїв Крут

Точна кількість загиблих студентів офіційно ніде не зафіксована. За свідченнями учасників подій, було вбито більше 250 людей з українського боку. Відомі імена тільки 27-ми студентів, яких взяли в полон і розстріляли. Їхні тіла пізніше були урочисто перепоховані на Аскольдовій могилі в Києві. На ці трагічні події поет Павло Тичина відгукнувся своїм віршем:
На Аскольдовій могилі Поховали їх — Тридцять мучнів українців. Славних, молодих… На Аскольдовій могилі Український цвіт! — По кривавій по дорозі Нам іти у світ.

Організовуючи цю виставку, бібліотекарі мали на меті привернути увагу нинішнього молодого покоління до самовідданого і жертовного подвигу, який здійснили українські юнаки під Крутами.
Серед представлених на виставці видань - книга "Крути, Січень 1918 року", куди увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і виступи видатних особистостей доби Української революції 1917-1921 років.


Про трагічні події, які відбулися у січні 1918 року під станцією крути, йде мова у книзі "Бій відлунав". Також на виставці представлені матеріали про нашого земляка – Осипа Твердовського. Він разом з братом Матвієм врятували честь ніжинців у тому далекому 1918-ому. Організували загін від наших земляків і на його чолі взяли участь в крутянському бою разом зі студентським куренем. 

По темі: Осип Твердовський із Ніжина. Герой Крут, борець за волю України

Зацікавлять читачів матеріали збірки "Крути : проблеми державотворення – від доби Української революції 1917-1921 років до сьогодення". В ній дослідники аналізують феномен подвигу героїв Крут у контексті Української революції 1917-1921 роки і на тлі сучасної української історії. Бо як сказала Олена Теліга: "Чим вищий п’єдестал побудуємо для тих, що стали символом наших визвольних змагань, тим далі падатиме роз`яснююче світло від цього символу". Окремий розділ виставки займають поетичні твори, що висвітлюють подвиг юних лицарів України. Тут представлені твори Павла Тичини, Ігоря Богдана Антонича, Олександра Олеся, Надії Лан, Олексія Шевченка, Євгена Маланюка та інших. Схиляючись у жалобі перед пам`яттю Героїв Крут, ніколи не забуваймо, що це був щедрий і ніжний цвіт молоді Української держави.


Калина - символ пролитої крові героями

Оксана Креул
Провідний бібліотекар ніжинської міської ЦБ

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: