Завантаження ...
banner
banner

Знову про забудову біля Графського парку. Що вирішила містобудівна рада?

Зелені насадження чи розвиток інфраструктури? Будівництво чи збереження рекреаційних зон? Останнім часом ці два головні питання не на жарт сколихнули спокійне неквапливе життя Ніжина

Зонування, генеральний план, Графський парк


Зелені насадження чи розвиток інфраструктури? Будівництво чи збереження рекреаційних зон? Останнім часом ці два головні питання не на жарт сколихнули спокійне неквапливе життя Ніжина, стали предметом гострих дискусій та жвавих розмов, що умовно поділили містян на два табори: прихильників та противників забудови біля Графського парку. 

Частина говорить про те, що будувати біля Графського парку за стадіоном “Спартак” потрібно. Територія, де хочуть в майбутньому створити житловий комплекс, є нібито захаращеною, недоглянутою, знаходиться в аварійному стані, а будівництво зможе значно її покращити. Забудовник начебто ставить собі за мету поліпшити умови проживання ніжинців, побудувавши якісне сучасне житло й окультуривши сам парк. 
 
Інші ж стоять на тому, що потрібно берегти рекреаційні зони, яких у місті не так уже й багато. Територію можна розчистити, зробити її привабливішою, потурбуватися про озеленення, створивши цим самим гарне місце для відпочинку на багато поколінь вперед. На думку останніх, віддавши ділянку під забудову, Ніжин втратить історичну перлину XVII століття - сам Графський парк. Вони не розуміють, чому постає велика необхідність в будівництві саме на цій території, коли є багато придатних для цього ділянок. Будівництво, за їхнім переконанням, призведе до зменшення зелених зон та знищить екосистему (про це говорить і кандидат географічних наук Ольга Барановська). 


Зонування, генеральний план, Графський парк


Аби зберегти та упорядкувати зелені зони міста, ніжинці підписали навіть електронну петицію, зібравши за один день більше 100 підписів із ста потрібних.

Запекле протистояння між двома таборами не вщухає, а навпаки - набирає все більших обертів. Так, головними питаннями 23 сесії міської ради було затвердження нового генерального плану та зонінгу міста, однак через свою суперечливість рішення по них не було прийняте. Мова йшла насамперед про земельну ділянку за міським стадіоном “Спартак”, де планують створити житловий комплекс. 

Читайте також: Скандальний "дерибан" біля Графського парку або чи віддадуть земельну ділянку під забудову
Активна громада міста наголосила на тому, що громадські слухання по зонуванню пройшли з порушеннями (навіть зібрали близько 200 підписів). Питання тоді відправили на доопрацювання. Щоб розібратись та вивчити проблемні моменти, 10 травня своє перше засідання провела містобудівна рада, зібравши різні сторони конфлікту. 


Зонування, генеральний план, Графський парк


Головний архітектор та голова містобудівної ради Вікторія Мироненко підкреслила
на важливості прийняття генерального плану та зонінгу. Вона зазначила, що неприйняття цих документів призведе до неможливості легального вирішення земельних і містобудівних питань. До того ж, із міського бюджету витрачено великі кошти на містобудівну документацію. 

Активісти заявляють, що коли проходило громадське обговорення, більшість містян навіть не знало про це. Пояснювальна записка до зонінгу, за їхніми словами, з’явилася на сайті міської ради на другий день після обговорення. Тож до громадських слухань ніхто не бачив текстової частини, щоб ознайомитися з питанням. 
 
За результатами громадських слухань від громади міста було кілька зауважень, зокрема, щодо доцільності забудови біля Графського парку; пропонували нанести на проект плану зонування захисну смугу річки Остер на 50 метрів та позначити іншою лінією смугу існуючої забудови.
 
Розробник нової містобудівної документації Київський науково-дослідний проектний інститут містобудування повідомив, що захисна смуга встановлена; визначена генпланом ділянка перспективної багатоквартирної забудови - вільна від будівництва, знаходиться поза зоною охоронного ландшафту Графського парку. Доцільність функціонування призначеної ділянки визначається органами державного самоврядування, виходячи з потреб міста й враховуючи державні й громадські інтереси, тобто Ніжинська міська рада сама визначає те, якою повинна бути зона, обов'язково враховуючи думку громадськості. 


Зонування, генеральний план, Графський парк


“Прибережна захисна смуга - це лінія, за якою апріорі неможливо щось будувати. Але ми ведемо розмову про перспективу забудови на цих земельних ділянках. Вздовж водних смуг повинна бути рекреаційна зона. Якщо є озеро, то там має бути не дев'ятиповерхівка, а місце, де люди відпочиватимуть, ходитимуть туристи. У нас же в перспективах - розвиток міста. Давайте не забувати про це. Якщо ми говоримо про те, що Ніжин входить у рейтинг туристичних міст, то потрібно розвивати місто, аби до нас приїжджали люди, а не дивились на чиюсь білизну на балконах”, - висловив свою точку зору відомий громадський активіст, журналіст Ігор Волосянкін. 

Кандидат географічних наук Ольга Барановська зауважила, що інтенсивна забудова біля Графського парку може призвести до підвищення рівня залягання ґрунтових вод, засолення верхніх гумусних шарів, знищення природного рослинного покриву, зокрема засихання дерев, оскільки вздовж заплави Остра домінують лучні, переважно засолені ґрунти з близьким заляганням ґрунтових вод. За її словами, набагато доцільніше було б створити рекреаційну зону з алеями, велодоріжками, біля міського стадіону – спортивно-рекреаційну зону, де розміщувалися б тенісні, баскетбольні, волейбольні майданчики тощо. На думку громадськості, зелені зони принесли б набагато більше користі місту, ніж елітна забудова. 
 
За словами депутата Юрія Хоменка, зонування потрібно доопрацьовувати через те, що там передбачено дуже мало перспективних зон з багатоквартирною забудовою. Він підкреслив, що паркової зони на території Графського парку немає - лише садово-ягідні кооперативи, які створили самі мешканці, засадивши свої городи вздовж річки та вирубавши близько 20 дерев. Ці слова викликали обурений гул серед присутніх та несхвалення: “Це неправда. Підіть і самі подивіться”, - лунало в залі.

Зонування, генеральний план, Графський парк


У ході проведення засідання містобудівної ради громадськість знайшла деякі порушення в документації, зокрема, такі:

  • У плані зонування захисна зона біля річки Остер незаконно зменшена (це згодом підтвердив і заступник міського голови Григорій Олійник). 
  • не на всіх водних об'єктах позначені захисні смуги. 
Член містобудівної ради Олена Костікова запропонувала спірні питання виключити з розгляду та затверджувати генеральний план без них. Таким чином можна буде вирішити проблему з містобудівною документацією
 
Згідно чинного законодавства, якщо при затвердженні містобудівної документації виникають спірні питання, передбачається створення погоджувальної комісії, куди входили б члени містобудівної комісії та міська громада (представників громадськості має бути від 50% до 70%). 


Зонування, генеральний план, Графський парк


Протягом засідання містобудівної ради були висунуті такі пропозиції:

- Представити план розвитку зелених зон, зону річки Остер по обидва боки;
 
- Підготувати лист до Київського науково-дослідного проектного інституту містобудування з метою вирішення та з'ясування порушень;
 
- Сформувати погоджувальну комісію, яка б зайнялась вивченням проблемних питань. 
 
Активісти також пропонували внести в містобудівну документацію захисні зони, які б виключали їхній розгляд в потенційному варіанті для забудови. 
 
10 травня громадськість вже почала готувати списки членів погоджувальної комісії, остаточне рішення прийматиме ж виконавчий комітет міської ради. 


Зонування, генеральний план, Графський парк

Зонування, генеральний план, Графський парк

Зонування, генеральний план, Графський парк

Зонування, генеральний план, Графський парк

Зонування, генеральний план, Графський парк

Зонування, генеральний план, Графський парк

Зонування, генеральний план, Графський парк

Зонування, генеральний план, Графський парк

Зонування, генеральний план, Графський парк


Юлія Солдатенко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: