Завантаження ...
banner
banner

Флюорографічний кабінет закрито через відсутність плівки. Коли вона з'явиться невідомо

Цього тижня багато жителів міста, які звернулися у флюорографічний кабінет міської поліклініки, були змушені не мало похвилюватися. На дверях флюорографічного кабінету їх зустрічало оголошення: “Прийом громадян припинено — закінчилась флюороплівка.."


Цього тижня багато жителів міста, які звернулися у флюорографічний кабінет міської поліклініки, були змушені не мало похвилюватися. На дверях флюорографічного кабінету їх зустрічало оголошення: “Прийом громадян припинено — закінчилась флюороплівка, коли буде невідомо”

Щоб зрозуміти ситуацію ми звернулись до заступника головного лікаря з медичної частини Ніжинської міської лікарні імені М. Галицького Григорія Миколайовича Віротченко. Як виявилося, ситуація з медичними препаратами і матеріалами дуже складна. Головна причина цього — катастрофічне падіння гривні і зростання цін на медикаменти. 

У січні минулого, 2014 року, один рулон флюорографічної плівки коштував 439 грн., а сьогодні його ціна вже становить 1842 грн. Але і це ще не все. Згідно українського законодавства закупівля медикаментів проводиться на тендерній основі. А через затримку прийняття бюджету  тендер по закупівлі плівки буде проведено  лише на початку березня. До того часу лікарня, за тим же законодавством, має право у попереднього постачальника придбати медикаментів на 20% від суми минулого року, яких за звичайних умов вистачає на 3­4 місяці. Але нині ціна виросла майже в чотири з половиною рази і минулорічних 20%, разом з невикористаними запасами вистачило якраз до лютого.
 
У п'ятницю постачальники обіцяють привести флюорографічну плівку. Аж один рулон ­ 30 метрів, яких вистачить на три дні!! Лікарня змушена купувати її не за бюджетні кошти, а за благодійні внески.
 
Ще гірша ситуація із наркотичними сильнодіючими знеболювальними, які найбільше потрібні онкохворим. Крім зростання ціни на них в рази, неможливо провести тендер в один етап ­ прийняти участь у ньому погодилася лише одна компанія ­ ДАК "Ліки України", а потрібно як мінімум дві. Виробники відмовляються брати участь у тендерах, бо у даному випадку ціна фіксується на момент їх проведення, а стабільне падіння гривні, яке ми спостерігаємо протягом останнього року не дає жодних шансів на отримання прибутку. Цілком можливо, що цього року повториться минулорічна ситуація, коли двічі не вдалося провести тендер і лише з третьої спроби, коли достатньо було вже одного учасника, вдалося укласти договір на постачання необхідних знеболювальних.
 
Складається парадоксальна ситуація, коли держава з одного боку для поповнення бюджету вводить додаткові акцизи і податки для виробників ліків, а з іншого боку змушена сама сплачувати завищені ціни за ті ж таки ліки. І ще одне. Для проведення тендерів по закупівлі ліків лікарня має реєструватися на сайті державних закупівель, і платити щомісяця за це по 220 гривень, за державний же рахунок тій же державі.
Ніжин, май ніжин ком, новини ніжина,
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: