Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщину йде «Мічиган»

В кінці січня медики прогнозують поширення в Україні нового штаму вірусу грипу «Мічиган» (Н1N1). Очікується він і на Чернігівщині

вірусу грипу, «Мічиган»

В кінці січня медики прогнозують поширення в Україні нового штаму вірусу грипу «Мічиган» (Н1N1). Очікується він і на Чернігівщині.

Штам «Мічиган» - це різновид «свинячого» грипу. Саме його називають причиною пандемій грипу в 1918 (так звана «іспанка», на яку захворіла чверть населення планети і від якої померло 100 мільйонів чоловік) і в 2009 роках.

- Новий штам небезпечний насамперед тим, що у населення немає імунітету до цього грипу - на Чернігівщині він раніше не циркулював, - каже завідувач інфекційного відділення Чернігівської міської лікарні №2 Світлана Ворона. - Як і будь-який грип, «Мічиган» особливо небезпечний для дітей і людей похилого віку, проте його відмінність у тому, що він вражає і молодих. Ефективний захист від грипу - вакцинація. Звичайно, на 100% вона не вбереже і захворіти все одно можна, але протікати хвороба буде легше, також завдяки вакцинації значно зменшиться ризик ускладнень.

Саме ускладнення, а не вірус грипу, найчастіше призводять до летального результату. У минулому році на Чернігівщині був «гонконгський» грип Н3N2 - він викликав пік захворюваності і смертності насамперед серед літніх людей. А ось штам Н1N1 полює на працездатне населення - 25-49 років. У зоні ризику "Мічигану» люди з надмірною вагою, з серцево-судинними захворюваннями, астмою, цукровим діабетом. У звичайній формі грип протікає 7-10 днів і повністю виліковується.

Важка форма перебігу хвороби характеризується швидко прогресуючою вірусною пневмонією, яка, на відміну від бактеріальної пневмонії, не чутлива до антибіотиків і при відсутності правильного лікування здатна привести до летального результату протягом 24 годин після появи перших ознак ускладнення.

- Перші симптоми грипу - різке підвищення температури (до 38-40 градусів) і сильний головний біль (у лобовій і скроневих ділянках голови, в очних яблуках) - проявляються дуже яскраво. Також у хворого виникають симптоми інтоксикації організму: біль в м'язах і суглобах (у людини буквально викручує руки і ноги), озноб. Закладеність носа і нежить, сухий кашель можуть з'явитися тільки на наступний день. Основна відмінність грипу від ГРВІ в тому, що він розвивається стрімко, а не поступово. Тому не слід займатися самолікуванням! Швидше викликайте додому лікаря, - радить Світлана Ворона.

За перший тиждень 2018 року в області захворіло на грип та ГРВІ 3197 осіб, з них одна тисячу дев'ятсот сімдесят одна дитина. Лабораторно грип «Мічиган» поки не підтверджений в жодного пацієнта. У Чернігові захворіли 1332 людини, з них 904 - діти. Вакциновано проти грипу 2230 осіб, в тому числі 653 дитини.

Наталія Федосенко, "ГАРТ" №3 (2860) від 18 січня 2018

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: