Завантаження ...
banner
banner

У Введенському монастирі у піст їдять котлети з креветок, на Великдень — ковбасу з філе сьомги

Що їсти під час найсуворішого посту і чим говіти на Великдень, розпитали у Введенському жіночому монастирі, що у Ніжині по вулиці Овдіївській

 Введенський жіночий монастир, Ніжин, Марина Забіян, «Вісник Ч»

Що їсти під час найсуворішого посту і чим говіти на Великдень, розпитали у Введенському жіночому монастирі, що у Ніжині по вулиці Овдіївській.

Черниці тут люблять і вміють готувати. Вигадують смаколики і у піст, і на свята. Найцікавішими рецептами поділилась ігуменя Антонія (Галина Терещенко). Вона особисто і готує, і продукти купує, і привозить, сама ж і автомобілем кермує.

— З дев’яностих років точно воджу, — говорить Антонія. — Як ще працювала обліковцем у колгоспі у Синявці Менського району на тракторному стані, то і городи могла сама орати. Сяду за кермо, хоч трактор, хоч машина, хоч мотоцикл.

Автомобіль мені подарували (хто, не зізнається). Він на польських номерах, їх ще євробляхами називають. Хоч на вигляд і нічого (ігуменя показує фотографію бордової іномарки), та 1998 року випуску. До цього ще старіша була, 1990 року. Ламалася постійно.

— Такі машини під пильним оком поліції.

— Скільки поїжджу, стільки поїжджу. Заберуть, то заберуть. Мені без машини ніяк. На городи треба їздити. У нас ділянка у Григорівці є. А коли двадцять років тому відбудовували монастир, і будматеріали возила.

 Введенський жіночий монастир, Ніжин, Марина Забіян, «Вісник Ч»

Рибу тільки раз

— Рибу цього року можна їсти тільки раз, у Вербну неділю, 1 квітня. Зазвичай дозволено ще й на Благовіщення. Але у 2018-ому це свято припадає на Велику суботу — 7 квітня. Тож не можна їсти не те що риби, навіть олії, — розповідає Антонія. — Зате у так звану Лазареву суботу, 31 березня, дозволяється рибна ікра.

У піст готуємо овочеві супи та борщі, каші, голубці з грибами і так далі. От сьогодні, наприклад (,розмовляємо у п’ятницю, 23 березня), варені страви можна, але без олії. Варили квасоляний суп, пусту гречану кашу, до неї — огірки та помідори.

Готують тут і цікавіші страви.

— Дуже смачний паштет з квасолі. Його можна і на хліб мазати, і уприкуску з борщем вживати.

На ніч замочуємо квасолю. Проварюємо з годину, щоб розварилася. І перекручуємо на м’ясорубку. Туди ж додаємо сухого часнику чи вичавлюємо свіжий. Солимо, перчимо за смаком.

Смажимо котлети з морепродуктів. Розморожуємо мідії та креветки. Додаємо цибулю, хліб, попередньо замочений у воді. Все це пропускаємо через м’ясорубку, солимо, перчимо. Формуємо котлетки і смажимо як м’ясні.

Практично так само готуємо і котлети з горіхів. Беремо волоські. У нас прямо у дворі монастиря ростуть. Повно, — ігуменя показує у вікно. — Ядра грецького горіха перекручуємо на м’ясорубку. І додаємо усе інше як і на звичайні котлети.

Весняна страва — пісна окрошка. Натираємо на буряковій тертушці свіжий огірок. Туди ж ріжемо кріп та зелену цибулю. Заливаємо мінералкою і заправляємо пісним майонезом. Солимо, перчимо за смаком.

Фірмова святкова страва ігумені Антонії, яку готує власноруч, — рибна ковбаса.

— Беремо у рівних пропорціях білу і червону рибу. Біла на вигляд буде наче сало, а червона — як м’ясо. Підійде і філе сома, і товстолобика. Червону зазвичай купую філе сьомги.

Нарізаю кубиками, невеликими. Солю за смаком і додаю приправи. Є спеціальні набори. Вони так і називаються «Для домашньої ковбаси». Якщо не знайдете, то поперчіть, додайте часнику. Все це перемішую і начиняю свинячу кишку через м’ясорубку зі спеціальною насадкою. Кишку беремо звичайну свинячу.

Запікаю у духовці при 180 градусах хвилин сорок. Можна їсти охолодженою. Можна попередньо розігріти.

Традиційно до Великодня у Введенському монастирі готують сирну паску. Вона тут печена, як запіканка.

До сиру додаємо яйця, щоб паска була жовтенька, ізюм, цукор за смаком, ваніль і півпачки розтопленого вершкового масла. Все перемішуємо і викладаємо на деко. Запікаємо у духовці до готовності.

А от пасок черниці не печуть уже багато років. Бо печі, де готувати, немає. А у духовці багато не вийде. Замовляють з місцевого хлібозаводу.

Марина Забіян, «Вісник Ч» №13 (1664) від 29 березня 2018
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: