Завантаження ...
banner
banner

Роман Потапов охороняв президентів, а зараз вирощує квіти на Чернігівщині (відео)

Роман Потапов охороняв президентів, а зараз вирощує квіти на Чернігівщині (відео) фото

Першовідкривач садового центру «Родинний сад» у Журавці, що на Варвинщині Роман Потапов вчить односельців не тільки реалізовувати садові культури. Його мета - аби молодь залишалась і працювала на своїй землі, малій Батьківщині. Чоловік переконаний, що в українському селі заробити можна розумом та руками. Для цього треба вміло поєднувати сучасні технології та кращі традиції предків.

До господарства Потапових входять промислові теплиці з квітковою розсадою - квітами у горщиках. В одній із ніш чудово вживаються однорічні рослини тюльпани з братками. Родина започаткувала власне виробництво квітів. Тюльпани Романа нічим не поступаються лідерам квіткової індустрії і дають непоганий прибуток. А ще чоловік мріє залучити до такої аграрної кооперації - односельців. Це потрібно для того, аби створити спільними зусиллями селекційний центр, щоб тоді можна було не закопувати цибулини тюльпанів в Нідерландах, а мати свої. Каже, якщо у селі зможуть виростити 100 тисяч тюльпанів, то це б вистачило, аби забезпечувати потреби населення у квітах на свята - в радіусі 70 км. А це - живі гроші для селян.

Одна із теплиць Романа - саморобна на дерев'яній основі стоїть вже 3 роки і коштує значно дешевше, ніж професійна. Таким чином він демонструє, що для початку, аби звести теплицю не потрібно багато грошей.
Ще одна з теплиць сконструйована згідно з євростандартами, але з використанням доступних вітчизняних матеріалів. Отоплюється вона дровами. Тут вирощують чорнобривці, петунії, сорфінії.

Саджанці Потапових ростуть на низинному болотному торфі, через що їх коренева система завжди достатньо зволожена. Також під час продажу їх оброблюють спеціальними корнеутворюючими препаратами і такими, які стимулюють стовбурову частину деревця, що збільшує відсоток приживаності. Одних яблунь більше 100 сортів, є навіть хурма.

Окрім цього займаються вирощуванням малини, смородини, суниці, жимолості лохини та журавлини.


А ще у родини є власна сушарня, адже від заморожування ягід та грибів давно відійшли.

Роман Потапов має агрономічну освіту. До того, аби створити центр його спонукала старша дочка, яка дуже любила огірки і постійна просила купити їх
на ринку у Прилуках, куди родина кожної неділі їздила на закупи. Але Роман розумів, що куплені овочі небезпечно вживати, особливо ті, що на прилавках з'являються взимку. Тож він захотів вирощувати сам органічно чисті продукти, які б були безпечні для дітей. Почав з овочів. Давав їх і на продаж підприємцям, але ті скоро відмовились, бо, наприклад, зелена цибуля без внесення хімічних мінералів довго не зберігалась, а торгувати "хімією", яка небезпечна для здоров'я інших людей Роман не хотів. Тож скоро перейшов на квіти, бо ті навіть якщо і удобрювати - при цьому виглядають естетично і люди їх не їдять.

Окрім бізнесу Потапов підтримує багато соціальних проєктів Варвинської громади. Наприклад, минулого року допомагав засадити 17 гектарів землі липою, через 5-7 років на тому місці біля ставку буде повноцінний парк. Є проєкти з прибирання сміттєвих кладовищ, які утворились через безхазяйне відношення до природи місцевих мешканців. Проводить навчальні семінари для всіх бажаючих, де навчає, як заробити 500 тисяч гривень з одного гектару малини.

Роман розповів, що з самого дитинства марив спортом, бачив себе лише там. Мріяв стати чемпіоном світу боїв без правил. У 2006-му році у Португалії, у місті Порто - ця мрія здійснилася і він став чемпіоном світу з Фрі-файту (бойове мистецтво, український варіант контактних єдиноборств. Фрі-файт поєднує досвід багатьох бойових традицій світу в єдину систему, використовуючи найефективніші прийоми ведення поєдинку). Після того зрозумів, що на спорті заробляти важко, а він мріяв створити родину і щоб вона жила у достатку. Деякий час працював особистим охоронцем, після закінчення школи охорони вищих державних посадових осіб, охороняв декількох президентів України.

 
 



Джерело: телеканал "Прилуки"

Інформація з сайту gorod.cn.ua

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: