Завантаження ...
banner

Один з вайбер-пабліків з "ніжинською" назвою може нести загрозу

tn_17052021_n1.jpg

Кілька тижнів тому 24 квітня активувалась розсилка у Вайбері з пропозицією додатись до вайбер-спільноти зі звичною для нас назвою популярного інформаційного ресурсу міста...

Для Ніжина це вайбер-спільнота "Ніжин News" (Назву взято з однойменного інформресурсу Ніжина, який у фб представлений під назвою "Ніжин - твоє місто", уточнювала в редакції, подібної розсилки вони не робили).
Подібні групи створено і для інших міст України. . Перше, що впадає в око – номери «запрошуючих» - +919 - Індія або +7 919 РФ (Білгородська, Воронезька, Московська обл) Мені особисто прийшло з індійського Водафону. Моїм друзям з інших міст приходило з +7...

У вас виникає питання: Як подібні спільноти дізналися, де ви живете?
Легко! Вони визначають ваше місце проживання за геолокацією вашого телефону.
Характерним є те, що назву для подібної вайбер-спільноти обирають ідентичну одній або кільком інфо-групам фб або інформресурсам з інтернету. І ми підсвідомо не відчуваємо занепокоєння, адже ми ж і так читаємо цей ресурс, черпаємо звідти новини про місто, в якому живемо. А тут ще й такий сервіс - нікуди й ходити не треба, бо доставка новин вже організована цією вайбер-спільнотою.
Я додалася в дану групу, щоб поспостерігати... але кількість підписників зростає в геометричній прогресії!!!
Я не планувала писати даного тексту, допоки не почала отримувати запрошення на вступ до цієї групи від своїх друзів!!! А коли ми починаємо розсилати подібні інвайт-посилання друзям, ми полегшуємо задачу організаторам цього ресурсу і стаємо їх спільниками.

Хто-зна, з якою метою створено дані спільноти... але вони визначають через наш мобільний нашу геолокацію і запрошують саме в групу міста, в якому ти живеш...
Через подібні групи з часом вкидаються фейки й псевдонаукові поради, щоб люди жили в постійному відчутті загрози життю – так відключається здоровий глузд і відбувається деградація суспільства.
Тематика різноманітна - дискредитація вакцинації, збройних сил, політичних лідерів – будь-що, що працює на нагнітання паніки й зради.
Кілька тижнів аналізувала інформацію з цієї спільноти. Поки що все "невинно". Але як для новинного ресурсу, дуже поверхово і не інформативно.
Публікують 2-3 повідомлення в день - перше про погоду, і ще кілька, взяті з інформаційних сайтів Ніжина, переважно з Mynizhyn.com або Нежатина оскільки це сайти з найбільшою аудиторією. І наостанок дня якусь мотиваційну цитату. Ще одна специфічна ознака - всю інформацію беруть з інтернету, навіть фото (деякі з них досить давні), отже, це робить той, хто не знаходиться в місті і скоріше взагалі його ніколи не бачив.

На мій подив, дуже мало новин, якщо вони хочуть про щось інформувати населення... значить, МЕТА цього інформресурсу ІНША!!! ЯКА? Можна тільки здогадуватися.

Ще одна дивна ознака! У посиланні на свій ресурс зверху у групі написано: Nigyn... ЖОДЕН ніжинець так би не написав!!! Бо ми всі ще з школи знаємо, що англійською пишеться «Нізхин-Nizhyn» А ще зверху в "шапці" є скромне посилання на телеграм-канал. Один клік і ви підписані.

Дуже насторожує той факт, що розсилка почала працювати кілька тижнів тому перед Пасхою 24 квітня, невдовзі після того, як країна-агресор підтягнула до нашого кордону свою військову техніку... а ми ж з вами знаємо, що вони воюють не тільки кулями, але й дезінформацією, провокаціями і пропагандою...
Не хочу нагнітати, але УЯВЛЯЄТЕ, яку інформацію можна закинути в цю спільноту, щоб посіяти паніку серед населення? Ми всі знаємо, що для країни-агресорки хаос і дестабілізація найкращий фундамент для її завойовницьких дій. За такою ж схемою дезінформатори працювали в Нових Санжарах, підіймаючи паніку серед населення через повідомлення у вайбері і накручували людей до істерії. Потім в новинних сюжетах люди не могли згадати, від кого прийшли повідомлення, але всі як один стверджували, що не від знайомих.

Дана схема розрахована на розкрутку сітки нових спільнот і на збір ВАШИХ персональних даних. Що робити? Чи можна вберегтися? -Останнім часом Viber дуже широко використовується, як найзашкварніше джерело розповсюдження фейків і дезінформації. Тому будьте пильними, включайте критичне мислення, перевіряйте інформацію, яку споживаєте.
Варто пам'ятати, що ВАЙБЕР НЕ Є ДЖЕРЕЛОМ ОТРИМАННЯ ДОСТОВІРНОЇ ІНФОРМАЦІЇ! Використовуйте його мінімально, як засіб зв'язку з рідними і близькими.

Перш ніж щось розповсюдити, переслати повідомлення, яке вам надійшло з невідомого номера, з кодом іншої країни тим паче країни-агресора – будь-яку «гарячу» новину чи акцію – ПЕРЕВІРТЕ інформацію!
Лише пересвідчившись, що дана інформація є в офіційних джерелах інформації і в ЗМІ, лише тоді можна комусь пересилати. Тож, не раджу приєднуватися до подібних спільнот! БУДЬМО ІНФОРМАЦІЙНО СВІДОМИМИ!!!
Якщо комусь надходили запрошення у вайбер з іншими назвами інфо-груп, будь ласка, надішліть мені скріни або в коментарі, або в месенджер за посилання Яна Хмелюк. Я доповню галерею для наочності Заздалегідь вдячна!

Ознайомитися зі скрінами та оригінальним матеріалом можна за посиланням yanel7chanel