Завантаження ...
banner

Тони води, спека до + 50 °С і намисто у подарунок - як ніжинські рятувальники гасили пожежі у Туреччині. Відео, фото

01092021_f13.jpg

Упродовж сімнадцяти днів з 30 липня по 15 серпня співробітники Ніжинського авіаційного загону Державної служби з надзвичайних ситуацій допомагали боротися з масштабними лісовими пожежами у Туреччині. Як пройшло відрядження стисло і влучно, як і годиться на їх службі, поділилися нещодавно ніжинські рятувальники-авіатори.

Упродовж сімнадцяти днів з 30 липня по 15 серпня співробітники Ніжинського авіаційного загону Державної служби з надзвичайних ситуацій допомагали боротися з масштабними лісовими пожежами у Туреччині. Як пройшло відрядження стисло і влучно, як і годиться на їх службі, поділилися нещодавно ніжинські рятувальники-авіатори.

“Скинули 992 тони води”

Новина, що горить Туреччина, облетіла весь світ. Спочатку зайнялося у туристичній Анталії, потім вогонь поширився на територію інших турецьких провіінцій. Тоді Туреччина і звернулася за допомогою до міжнародної спільноти. Україна відгукнулася не зволікаючи. 

Гасили пожежі, серед багатьох рятувальників з інших країн, і два екіпажі з Ніжина. Це чотирнадцять людей на двох літаках Ан-32П Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України (офіційна назва Ніжинського авіазагону - Авт.)

- Набирали воду у баки наших літаків місткістю 8 тон, скидали на пожежу, поверталися, знову набирали і так упродовж 14 годин, - описує робочі будні  начальник групи перекладу Ніжинського авіазагону Олена Бесараб. - З нами працював координатор та лісник. Орієнтували куди саме скидати воду. 

За час відрядження працювали у Аланьї, Анталії, Бодрумі, Даламані, Іспарті.

Масштаби пожеж, звісно, вражали, діляться рятувальники. Палали цілі гектари здорового лісу на мальовничих узвишшях гір. Деякі вершини досягали 1200 - 1600 метрів. Хоча для рятувальників Ніжинського авіазагону це вже далеко не перша боротьба з вогнем у відрядженні. Раніше працювали у Грузії, Ізраїлі, Чорногорії. Та у Туреччині, зізнаються, було найважче. 

- Усього у Туреччині провели 124 скиди води на палаючі території. Це 992 тони, - каже начальник технічної частини протипожежної ланки Віктор Фрібус. - Відчувалося “пекло”. У салоні літака був дим, хоча працювала система кондиціонування. Не легко доводилося не лише фізично, а й морально, бо бачили масштаби пожеж... 

- У Даламані якраз проти аеропорту, де ми перебували, загорілася гора, - додає Олена Бесараб. - Вогонь накрив дерева за лічені хвилини. Чи не всі сили, що були в аеропорту, взялися приборкувати вогонь. Загасити гору вдалося за 1,5 години. 

Попіл на пляжі

- Тисла спека. Температура повітря була від 46 до 49 градусів, - згадує бортовий інженер-інструктор протипожежної ланки Володимир Романович, - А на пляжі, поверх піску лежав попіл... Зранку вогонь стихав, ближче до обіду піднімався вітер і знову розгоралося.

Не обійшлося й без перевтоми, адже рятувальникам доводилося прокидатися о 4:00 і працювати майже до 20:00. Технічний персонал виконував роботу без перерви. 

На дев’ятий день  дали перший вихідний. Лісове господарство Туреччини влаштувало відпочинок на своїй базі. Ще один день для відпочинку у рятувальників був перед вильотом. 

Намисто, як вдячність 

- Відношення турків до нас, до нашої праці залишило найтепліші враження, - пригадує помічник командира екіпажу Радіон Петрик. - Селили в кращих місцях. Поставка їжі, води, обслуговування - на найвищому рівні. Нам дали спеціальні позивні і під час виходу в ефір екіпажам надавався повний пріоритет. Нас пропускали інші літаки.  А на вулиці звичайні перехожі тисли руки, бо бачили, що ми у формі. Розуміли - допомагаємо гасити пожежі. У готелі, де жили, на честь всіх рятувальників лунали оплески... 

А Олену Бесараб - єдину жінку в українській делегації рятувальників під час прогулянки пляжем у формі віддячила туркиня. Подарувала ніжинці намисто. 

- Пощастило зустріти під час відрядження навіть землячку, - пригадує Володимир Михайлович. - У крамниці зі східними солодощами одна з продавчинь запитала, чи ми з України. Сказала бачила, що гасимо тут пожежі по місцевому телебаченню. Сама вона з Шепетівки, Хмельницької області. Дуже зраділа, що нас побачила, навіть розчулилася. Пригостила кавою. Зробили фото на пам’ять. 

Проводжав з Туреччини ніжинців особисто міністр сільського і лісового господарства країни Бекір Пакдемірлі. Напередодні вильоту провів з ними зустріч за кавою. 

На Батьківщині, на аеродромі “Ніжин”,  борців зі стихією зустрічав голова Державної служби України  з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. А посол  України в Туреччині Василь Боднар у одному з інтерв’ю сказав, що українські рятувальники, які вирушили гасити лісові пожежі, зміцнюють імідж України в Туреччині.

Підготував Михайло Ломоносов для MYNIZHYN

Фото та відео з особистого архіву рятувальників, ДСНС, Консульство України в Анталії