Завантаження ...
banner
banner

Лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська ділиться своїми порадами, які допомагають лікуватися їжею

unnamed_01.jpg

Недаремно українці садили калину всюди, де можна. Адже ця ягода достигає до зими: саме їй у цю пору потрібно надавати перевагу. Саме вона має бути у нас на столі щодня, а потім - всі інші.

Недаремно українці садили калину всюди, де можна. Адже ця ягода достигає до зими: саме їй у цю пору потрібно надавати перевагу. Саме вона має бути у нас на столі щодня, а потім - всі інші.

Пропагуючи здорове харчування, відома українська дієтологиня розповіла все про українську суперкалину. Саме вона має бути у нас на столі щодня, а потім - всі інші. За словами О. Скиталінської, кожна ягідка калини наповнена стількома цінними речовинами, що, той, хто її споживає, оздоровлює весь свій організм, всі органи та системи. І це особливо потрібно саме взимку, коли мало світла і за хмарами майже не видно сонця, коли більше часу перебуваємо у приміщеннях, менше рухаємося, менше споживаємо справді свіжих овочів, зелені, і саме цієї пори року погіршується сон, зникає енергія, загострюються всі болячки, які можна відчути або можна побачити лише в результатах аналізів та на УЗД (атеросклероз, інсулінорезистентність, діабет 2 типу, погіршення кровотворення, схильність до утворення тромбів, зміну структури судин та капілярів, гіпертонію та багато інших). 

З калиною все логічно, її склад вражає:

- Багато вітаміну С, який необхідний для роботи імунних клітин, для якісної побудови всіх судин, щільної структури ендотелію, що запобігає «ламкості», набрякам, забезпечує хорошу роботу м'язових клітин, сприяє хорошій роботі слизових оболонок. Саме взимку багато людей мають прихований гіповітаміноз С.

- Містить вітамін К, який робить судини щільними, зменшує ризик крововиливів. Дефіцит цього вітаміну буває у любителів чарки, у тих, хто має стеатоз печінки та приймає/приймав антибіотики.

- У калині багато магнію, селену, цинку, але особливо багато - НІАЦИНУ, вітаміну В3, який нормалізує рівень холестерину, позитивно впливає на різні форми дисліпідемій - у свіжозібраних ягодах калини може бути до 1300 мг ніацину! Ніацин, до речі, входить у міжнародні протоколи по лікуванню атеросклерозу. Якщо врахувати, що атеросклероз є у всіх людей, і навіть у дітей, то зрозуміло, що калина має бути у кожній хаті. А ще ніацин є антимутагеном, який запобігає поломкам ДНК (спіральних ниток, з яких сплетені гени) та розвитку пухлин. Від вмісту ніацину у раціоні залежить активність білків молодості - СІРТУЇНІВ, які пов'язані зі зменшенням оксидантного стресу в нейронах. Активність сіртуїнів збільшується у присутності поліфенолів, яких багато у калині.

- Регулярне вживання калини (хоча б місяць) поліпшує стан найдрібніших судин - капілярів, які постачають кисень та поживні речовини до мозку.

- Калину не можна варити, тобто готувати з її ягід відвари, можна робити лише настої. Причому потрібно використовувати навіть серцевидне насіння і гілочки.

"Я мию під проточною водою кетяги калини, кладу в блендер і заливаю гарячою водою, збиваю, даю настоятись хоч 5 хвилин, проціджую і п'ю", - ділиться своїм дієвим рецептом О. Скиталінська.

"Якщо ви ніколи не вживали калину, то почніть з пів склянки", - радить дієтологиня.

"А ще в калиновому соку дуже добре маринувати м'ясо чи рибу, додавати сік і ягоди у салати - дубильні сполуки, органічні кислоти поліпшують засвоєння білкової їди та сприяють кращому травленню, - пояснює лікарка. - Українці недаремно так люблять й оспівують калину: це один із символів нашого довголіття і сили. Тому, якщо побачите бабусю, яка продає калину, ніколи не проходьте повз!".

Звертаємо увагу, що калину не варто вживати вагітним і жінкам, які годують груддю, а також тим, у кого знижений артеріальний тиск, хто страждає тромбофлебітом, має захворювання, пов'язані з кишківником, печінкою і нирками.

https://pogliad.ua