Завантаження ...
banner

«ВІКНО У ПРИРОДУ». ЛІСОВІ НОВОРІЧНІ «ГОСТІ»

28122021_jhgjhg.jpg

Незабаром наступають новорічні та різдвяні свята і в кожну оселю завітають у «гості» зелені лісові красуні – ялини або сосни. До України традиція прикрашати в помешканні новорічне дерево прийшла із Західної Європи.

Незабаром наступають новорічні та різдвяні свята і в кожну оселю завітають у «гості» зелені лісові красуні – ялини або сосни. До України традиція прикрашати в помешканні новорічне дерево прийшла із Західної Європи.

Першу різдвяну ялинку встановили у грудні 1811 р. в Одесі для балу, який дав градоначальник Одеси граф Е.Й. Рішельє. На початку XX століття головним атрибутом Різдва для українських селян залишався дідух (різдвяна прикраса, виготовлена із житнього, вівсяного чи пшеничного снопа та прикрашена стрічками, квітами, калиною), але традиція прикрашання ялинки вже на той час побутувала серед заможних українців. На сьогоднішній день важко уявити святкування Нового року та Різдва без такої красуні як ялина. Саме вона стає «головною зіркою» мільйонів будинків світу, занурюючи всіх і кожного у вирій святкового настрою. Проте багато господарів віддають перевагу її близькій «родичці» – сосні і встановлюють саме її як атрибут новорічних свят.

Ялина звичайна, ялина європейська, або смерека (Picea abies), як і сосна звичайна (Pinus sylvestris) – вічнозелені хвойні дерева, які належать до родини соснових. Ці хвойні породи дерев хоча і мають ряд спільних рис, оскільки відносяться до однієї родини і класу рослин, але відмінностей мають набагато більше.

Возможно, это изображение (дерево и природа)

Ялина звичайна – струнке дерево заввишки 25-40 м з яскраво-зеленою конусоподібною або пірамідальною кроною. У природі налічується близько 40 видів ялин. Хвоя у ялини розміщена поодиноко і почергово, колюча, чотиригранна, 1,5-2,5 см завдовжки, тримається на дереві 5 –7 років. Кріпиться хвоя на спірально розташованих виростах кори – подушечках, які залишаються після її опадання. Ялинова хвоя надзвичайно багата на вітамін C: у молодої хвої його зміст вдвічі вище, ніж у лимона. Ялина звичайна починає цвісти у віці 25-30 років. У неї утворюються два типи шишок – чоловічі та жіночі. Фіолетово-червоні або зелені – жіночі шишки, що з'являються на кінцях торішніх пагонів, після дозрівання і висівання насіння опадають. Чоловічі шишки, розташовані нижче жіночих і мають жовтувато-буре забарвлення. Ялини цвітуть у травні, шишки дозрівають у жовтні того ж року. Тривалість життя ялини 200-300 років, але деякі екземпляри доживають і до 600. У Швеції знайдено найстаріше дерево в світі. Це – ялина, вік якої 9,5 тис. років.

Деревина ялини використовується в різних галузях промисловості, у житловому будівництві. З неї виготовляють музичні інструменти, меблі, фанеру, деталі для ткацьких верстатів, сірникову соломку та інше. У зв’язку з тим, що волокна в деревини розміщені рівномірно, музичні інструменти, виконані з ялини, мають дуже чисте звучання. З дерева ялини добувають живицю, з неї одержують скипидар і каніфоль, які використовують у медицині та для виробництва лаків і фарб.

Сосен у світі нараховується близько 200 видів, 17 з них ростуть в Україні. Найпоширенішою з них є сосна звичайна. Свою латинську назву – Pinus sylvestris (pinus – скеля, sylvestris – лісова) дерево отримало завдяки своїй живучості. Сосна здатна вижити і рости практично на голих каміннях. Висота дерев сягає 20 – 50 метрів, діаметр стовбура – до 150 сантиметрів. Сосна звичайна живе 300 –400 років, але є дерева віком близько 600 років. Хвоя у сосни розташована на гілках пучками по 2, 3 або 5 голок, залежно виду дерева. Шишки рослини поділяють на чоловічі і жіночі. Вони різні не тільки за розмірами, але і зовнішнім виглядом: чоловічі шишки мають витягнуту циліндричну форму, довжина їх становить не більше 15 см, а жіночі – округлі або трохи приплюснуті (4 – 8 см).

Возможно, это изображение (природа и дерево)

Сосна є одним з найпоширеніших дерев на планеті. В Україні вона займає близько 2,5 млн. га, або 34% всієї лісової площі (перше місце перед дубом і ялиною), на Поліссі вона є головною лісоутворюючою породою (60% лісової площі). Деревина сосни і його похідні використовується в багатьох галузях людської діяльності від промисловості до медицини. Хвойні ліси – це легені планети: 1 га лісу за день поглинає з повітря 120-280 кг вуглекислого газу і виділяє 180-200 кг кисню. Таке повітря вважається не тільки чистим, але і володіє цілющими властивостями.