Завантаження ...
banner
banner

Реабілітація після COVID-19

10012022_hhhvvvhvhvhvhvhg.jpg

Багато пацієнтів звертаються зі скаргами на постійну задишку, втому, запаморочення, болі в серці (яких не було до ковіда), сонливість, знижений апетит. Однозначно, у кожного пацієнта - все індивідуально, деякі мають супутні захворювання. Не завжди все залежить від пігулокк. Зібрав тут найпоширеніші скарги та поради, як швидше стати в стрій та почати повноцінно жити! В індивідуальних випадках - потрібна консультація лікаря!

Багато пацієнтів звертаються зі скаргами на постійну задишку, втому, запаморочення, болі в серці (яких не було до ковіда), сонливість, знижений апетит. Однозначно, у кожного пацієнта - все індивідуально, деякі мають супутні захворювання. Не завжди все залежить від пігулокк. Зібрав тут найпоширеніші скарги та поради, як швидше стати в стрій та почати повноцінно жити! В індивідуальних випадках - потрібна консультація лікаря!

Профілактика тромбів. Під час і після виписки необхідно приймати препарати проти згущення крові, так як це один з найнебезпечніших моментів патогенезу коронавірусної інфекції. Адекватна гідратація-1-1,5 л. питної води на добу (сюди не входить кава, чай і т. д.) Якщо дозволяє стан більше ходити пішки, а краще по сосновому лісі (легкий бактерицидний ефект). Це і покращить кровообіг, і функцію легень поправить.

Дихання. Оскільки під час перебігу коронавірусу, основна функція легень, стан внутрішньої судинної стінки (ендотелію) зазнає найбільшого пошкодження. Відбувається гострий запальний процес, пошкодження призводить до зменшення газообміну, розвитку мікросудинного ураження, що у загальній картині призводить до задишки з наслідками. В даному випадку, деяким пацієнтам, що пройшли гостру стадію в стабільному стані, рекомендують надувати кульку. Або видихати через трубочку у воду. Це робиться для створення тиску в легенях та кращого розкриття альвеол. Так само не рідко продовжується прийом гормонів виходячи з рівня насичення крові киснем ( Сатурації не нижче 92-94%), особливо якщо пацієнт був на ШВЛ.

Рівень цукру у крові. Часто буває при ковіді, що у абсолютно нормальної людини підвищується рівень глюкози крові. Це один із проявів патогенезу коронавірусу. Не рідко пацієнти з діабетом мають більше ускладнень, оскільки підвищений рівень цукру обтяжує загальну картину, а ковід підвищує цукор і так замкнене коло. На стаціонарі однозначно рекомендовано перейти на інсулін, а вже вдома-таблетки. Прийом гормонів також підвищує цукор.

Болі в серці не рідко виникають у пацієнтів після ковіда. Найімовірніше - це дрібновогнищеві запалення серцевого м'яза, ішемічна хвороба, дисбаланс в елементах калію магнію, стреси і тд. Дотримуватися дієти, прийому препаратів калію, магнію, натрію має виправити проблему.

Психологічні розлади. Організм виснажений тривалою роботою на максимумі своєю імунною системою. Він все буквально тягнув із себе для боротьби з інфекцією. Поява втоми, розбитості, відсутність апетиту. Для боротьби з цим починати потрібно з поступового збільшення фізичного навантаження. Те, що я раніше говорив, виходьте на прогулянку 15-20 хвилин на день, особливо в сонячну погоду. Так в природних умовах відбувається синтез вітаміну D. Приймайте вітамін в препаратах, якщо необхідно. Наповнюйте свій час приємними активностями, спілкуванням із рідними для формування позитивного фону. При цьому не забуваємо про запобіжні заходи та карантинні обмеження.

Я великий шанувальник не завжди протокольних методів лікування, вважаю, що організм людини настільки індивідуальний, що тут потрібне лікарське мистецтво для більш відповідного лікування. Іноді рекомендую пацієнтам препарати гомеопатичного ряду. Також дотримуйтесь дієти. У деяких випадках необхідний прийом антидепресантів, легких транквілізаторів. У тяжких випадках – консультація психіатра.

Мозкові порушення. І таке буває, особливо під час  тяжкого перебігу чи поєднаної патології. Не рідко трапляються інсульти. У разі все індивідуально і має розглядатися неврологом.

Дієта. Я за те, що краще попередити, ніж потім пити жменями таблетки. Візьміть до звички певний спосіб життя, харчування і це дозволить уникнути непотрібних візитів до лікарів! 

Їсти горіхи, особливо до вечора (покращує сон). Вони багаті на залізо, магній, вітаміни, мінерали. Я особливо люблю фісташки. Розділіть прийом їжі на дробові, легкозасвоювані порції. Уникайте смаженого, солоного та солодкого. Більше фруктів та овочів. Особливо корисно для серця виноград та гранат. Вживайте ненасичені жири (наприклад, що містяться в рибі, авокадо, горіхах, оливковій олії, сої, рапсі, соняшниковій та кукурудзяній олії), а не насичені жири (наприклад, що містяться в жирному м'ясі, вершковому маслі, кокосовому маслі, вершках, олії та салі).

Вибирайте біле м'ясо (наприклад, птицю) та рибу, які зазвичай містять мало жиру, а не червоне м'ясо. Уникайте переробленого м'яса, тому що воно містить багато жиру та солі. По можливості віддавайте перевагу нежирним або знежиреним версіям молока та молочних продуктів.

Уникайте трансжирів промислового виробництва. Вони часто зустрічаються в оброблених харчових продуктах, фаст-фуді, закусках, смаженій їжі, замороженій піці, пирогах, печиві, маргарині та спредах.

Будьте здорові!