Завантаження ...
banner
banner

"Зручній" дитині буде тяжко в дорослому житті

1u.jpg

Батьки мріють про виховану та слухняну дитину, яка не буде бешкетувати і завдавати клопотів. Тому намагаються виховати найбільш "зручну" для себе.

Батьки мріють про виховану та слухняну дитину, яка не буде бешкетувати і завдавати клопотів. Тому намагаються виховати найбільш "зручну" для себе.

Часто від батька чи матері можна почути: "не бігай", "роби так, бо я сказала", "не плач", "одягни шапку і шарф", "йди їсти", "якщо будеш погано поводитись, то ми не будемо тебе любити", "якщо ти й далі на маму ображатимешся, то мама віддасть тебе бабайці" тощо.

Здавалось би, ці фрази - звичайне виховання і не містять нічого поганого. Але такій "зручній" дитині буде не легко в дорослому житті.

Дитина матиме зневіру в тому, що її можуть любити просто так, адже "усе хороше треба заслужити"

Якщо дитина може самостійно впоратись зі своїми емоціями і придушити власні потреби, дорослі будуть задоволені. Утім така дитина буде рости зацькованою та заляканою. У дорослому житті їй буде тяжко робити відповідальні речі, вона житиме чужим життям, оглядаючись на думку інших. Найгірше - матиме зневіру в тому, що її можуть любити просто так, адже "усе хороше треба заслужити". Все це у подальшому може призводити до відсутність успіхів у роботі, низької мотивації, складнощів у пошуку шлюбного партнера, депресій, тривожних станів, фобій.

Крім того дитина не зможе стримувати свої переживання і придушувати потреби. У неї відбуватимуться неконтрольовані спалахи емоцій, яскраві протести, обман, порушення кордонів і заборон, ультиматуми там, де потрібен компроміс. Невміння справлятись з емоціями, отримувати підтримку та домовлятись у дорослому житті нерідко призводить до шкідливих звичок, неможливості побудувати міцну родину, антисоціальної і агресивної поведінки, складнощів на роботі та перепонів на шляху до хорошої кар'єри.

Пояснюйте дітям, що важливо слідувати власним відчуттям, переконанням, мріям і що відчувати різні емоції, навіть негативні, це нормально

Що ж варто робити батькам?

- дорослі самі повинні вміти жити повноцінно за власним, а не нав'язаним сценарієм;

- формувати навички емоційної та моральної підтримки членами сім'ї один одного;

- пояснювати дітям, що важливо слідувати власним відчуттям, переконанням, мріям і що відчувати різні емоції, навіть негативні, це нормально;

- змалечку вчити прислухатись до свого тіла, розуміти коли холодно, коли жарко, коли голодний;

- показувати на власному прикладі, як справлятись зі стресом, депресією і поганим настроєм прийнятними способами, тобто без алкоголю та інших шкідливих звичок;

- навчити не боятися помилок і пояснювати, як їх виправляти без принижень, істерик та самоїдства;

- розвивати уміння розрізняти власні емоції і навчити переробляти негативні;

- розвивати уміння здорових комунікацій, відстоювати власну думку, домовлятись або давати відсіч соціально прийнятним способом;

- на власному прикладі привчати до стратегій ефективного вирішення проблем;

- вчити критичному мисленню та способам формування обґрунтованих суджень.

https://gazeta.ua/blog/