Завантаження ...
banner
banner

Вплив війни в Україні на екологічну ситуацію

1254.jpg

Війна в Україні триває вже більше 100 днів, тому звісно це має різні наслідки для природи України, які остаточно ще важко оцінити. Але попередню оцінку спробую дати.

Війна в Україні триває вже більше 100 днів, тому звісно це має різні наслідки для природи України, які остаточно ще важко оцінити. Але попередню оцінку спробую дати.

Перший і головний на мою думку наслідок – це фізичне втручання в природу. Якщо на початку війни бойова техніка рухалася в основному по дорогах, то тепер часто пересувається по відкритій місцевості, часто по природних ландшафтах, в тому числі по територіях національних парків, по смарагдовій мережі, що супроводжується, цілком зрозуміло, в більшій або меншій мірі руйнуванням природних біотопів як місць мешкання різних видів тварин та рослин, в тому числі занесених до Червоної книги України, аж до прямого їх знищення. 

Я зайшов на сайт Міністерства захисту довкілля та охорони природних ресурсів, де отримав таку інформацію: всього з початку військових дій від окупантів постраждало більше 900 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею більше 1200 квадратних кілометрів, а це приблизно третина! всіх природоохоронних територій України. Така наприклад була ситуація в Чернігівській області, де військові підрозділи окупантів довгий час перебували та активно пересувалися по території Ічнянського національного природного парку.

Вивчення вкрай негативних наслідків такого перебування ще потрібно буде встановлювати в майбутньому, так як на даній території ще тривалий час буде небезпечно взагалі пересуватися, бо існує велика загроза наявності мін та інших вибухових пристроїв. Ці вибухові пристрої загрожують життю не тільки людей, але й великих диких тварин, таких, як наприклад лосі або сарни. Також військові дії, що тривали на території Чернігівщини саме у весняний період вкрай негативно позначилися на міграції птахів по основних міграційних коридорах, а також на гніздування в першу чергу червонокнижних видів. І природоохоронна територія, на яку вдираються окупанти, збільшується.

Так під загрозою опинилася крихка екосистема Національного природного парку «Білобережжя Святослава», що знаходиться на всесвітньо відомій Кінбурнській косі. Також на даний момент, як це видно з повідомлень з районів бойових дій, війна стає в багатьох місцях позиційною, що змушує як наші війська, так і війська окупантів будувати фортифікаційні споруди, що призводять до деградації рослинного покриву, а це в свою чергу викликає і посилює як вітрову, так і водну ерозію. Навіть клімат може зазнати змін внаслідок такої руйнівної дії. З іншого боку потрібно враховувати надзвичайно негативні наслідки від забруднення грунтів, річок та морів нафтопродуктами і різними паливно-мастильними матеріалами, хімічними речовинами внаслідок численних обстрілів нашої території наприклад ракетами (оксиди нітрогену, формальдегід, ціаніста кислота та ін.), а також після влучання в різні види техніки. Це негативно впливає на здоров’я українців, спричиняє загибель водної фауни та флори. Також руйнування на території різних підприємств, в першу чергу хімічних, уже викликають масштабні екологічні катастрофи.

Окрема проблема – пожежі в лісах і на торфовищах. В нашій області багато таких пожеж виникало під час окупації в північних районах Чернігівщини. Також однією з найбільших небезпек є пошкодження в результаті військових дії АЕС, що може спричинити катастрофу світового масштабу. Підбита техніка, як наша, так і ворожа, також погіршує екологічний стан лісів і луків. Це, на мій погляд, найбільш очевидні негативні екологічні наслідки війни в Україні, список яких, на жаль, буде ще поповнюватися.