Завантаження ...
banner
banner

Стосунки під час війни. Поради психолога

230549.jpg

Війна стала випробуванням для відносин. З'явились непорозуміння, страх, депресія... Стосунки почали "розходитись по швах". Як зберегти відносини та зрозуміти один одного розповідає психолог.

Війна стала випробуванням для відносин. З'явились непорозуміння, страх, депресія... Стосунки почали "розходитись по швах". Як зберегти відносини та зрозуміти один одного розповідає психолог.

Будь-які випробування, не тільки війна (до цього була пандемія Covid-19) викликають розлучення та агресію в сім’ях. Те, що відбувається зараз, це потрясіння, потрясіння перш за все не для держави, це зрозуміло, а для нас.

Перебування разом і в хронічному стресі це велике випробування “і для мізків, і для дружин, і чоловіків, які б там не були теплі та тривалі відносини”.

Це потрібно знати. Знання – це озброєння. Потрібно знати, що якщо ви живете у стресі, який називається війна, цей стрес уже зайшов у вашу сім’ю. Піднімається рівень кортизолу і потрібно знати, що можуть бути сварки. І тоді починається парадоксальна, можливо, смішна, річ. Потрібно знати, як правильно сваритися. Інколи навіть ці теми потрібно обговорювати. Справа у тому, що поки ти ще не сваришся, мізки включаються і ти чуєш іншого, потрібно домовлятися.

Якщо вже виникла сварка, важливо говорити лише про предмет сварки: наприклад, якщо це не вимита тарілка, то про посуд і в жодному разі не переходити на минуле. Машини часу немає і ми не повернемось назад щось виправити. Живемо сьогоднішнім днем і у сварці не витягуємо нашого минулого життя: хто що коли говорив чи робив.

Також варто пам’ятати, що часто під час сварки свідками є діти, які або мовчать, або плачуть. Тому дуже важливо при сварці усамітнитись, вийти в іншу кімнату і не підвищувати голос. Потрібно взяти за правило ніколи дітей у сварку не втягувати. Навіть якщо хтось засмутився, одягся, грюкнув дверима і пішов, дитині варто обов’язково сказали, що її люблять.

Існують техніки, як зупинити сварку у її розпал. Це зробити собі “стоп” і почати розглядати того, із ким сваришся. Не слухати, а просто розглядати. Не цинічно, хмикаючи, це навпаки спровокує. А спокійно розглядати. Це викличе жаль. Оцей стоп власним думкам. І вже після того, коли помирилися, поверніться до проблем, які викликали сварку і проговоріть ці речі: що в нас було, що було не правильно у поведінці, кого це могло ранити, чим це закінчилось для кожного.

Взагалі, у сварці перемагає той, кого починають чути. Не той, хто голосніше перекрикує, а той, кого починають чути, той і перемагає. Якщо на вас підвищують голос, стиште свій голос і говоріть повільніше. І до тебе почнуть прислуховуватись, або замовчіть і дивіться.