Завантаження ...
banner

Жертвам насильства: Не мовчіть, говоріть та давайте свідчення

a98a3976f13d845d2b6ba7c72d4bb529.png

Як можуть допомогти рідні та друзі. Більшість згвалтованих перебувають у шоковому стані, вони безпорадні та насамперед потребують турботи й допомоги близьких людей.

Як можуть допомогти рідні та друзі. Більшість згвалтованих перебувають у шоковому стані, вони безпорадні та насамперед потребують турботи й допомоги близьких людей.

Три основні моменти, на яких будується така підтримка.

  1. Повна довіра, щире співчуття. Фрази, які рекомендовано вживати: "Я вірю тобі!", "Мені шкода, що це сталося з тобою".
  2. Жодних применшень пережитого, жодних закликів "не драматизувати". Фрази, які рекомендується вживати: "Я рада, що ти не побоялася розповісти мені про це", "Я розумію, що тобі важко було заговорити про це, але ти молодець, що не боїшся шукати допомоги".
  3. Жодних натяків на звинувачення. Фрази, які рекомендується вживати: "Це не твоя провина", "Ми разом впораємося", "Я допоможу тобі знайти допомогу", "У всьому винен лише ґвалтівник, і він заслуговує на покарання".

Перші 24 години після насильницького акту є вирішальними для здоров'я жінки та контролю можливої незапланованої вагітності. У цей час жертва в шоковому стані і не може подбати про себе.

Часто зґвалтовані у перші дні побоюються присутності будь-яких чоловіків, їхніх голосів. Їм може бути соромно, погано, можуть бути суїцидальні думки, злість, сльози, істерика. Проте вмовити на медичну допомогу потрібно!

Допоможіть жертві насильства вибрати місце, де вона почувається в безпеці. Там поясніть, що потрібно застосувати ліки, зробити медичні процедури, відвідати лікаря. По можливості, відведіть жертву до лікаря або приведіть лікаря до жертви. Намагайтеся, щоб лікар була жінкою, та допоможіть виконати всі призначення.

Забезпечте жертві невідкладну психологічну допомогу. Якщо неможливо потрапити на прийом до фахівця, знайдіть телефон довіри чи волонтера-психолога. Не залишайте близьку людину одну. У жертви може виникнути страх виходити з дому, тому запропонуйте свій супровід.

Куди звертатися

Цей список контактів опублікувала телеведуча Маша Єфросініна, яка є почесним послом ООН в Україні. На своїй офіційній сторінці в інстаграмі вона закликала жертв сексуального насильства і людей, які стали свідками цих страшних злочинів, не мовчати про пережите.

Якщо ви знаходитесь на території України:

Якщо ви знаходитесь на тимчасово окупованій території:

  • Офіс генерального прокурора щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту: (096) 755-02-40 або CONFLICT2022.UA@GMAIL.COM
  • Передати інформацію Міжнародному кримінальному суду – OTP.INFORMATIONDESK@ICC-CPI.INT