Завантаження ...
banner
banner

Як побороти пригнічений настрій

photo-1453227588063-bb302b62f50b.jpg

Літо ось-ось закінчиться, а йому на зміну прийде золотава красуня осінь.

Літо ось-ось закінчиться, а йому на зміну прийде золотава красуня осінь.

Із її приходом багато людей можуть відчувати погіршення настрою, зниження працездатності та апетиту і просто осінню хандру. Чому це відбувається?!
Причин може бути безліч. Одна з головних — зменшення світлового дня. Наш організм отримує все менше сонечка, яке є дуже важливим при виробленні організмом так званого нейромедіатора "хорошого настрою, бадьорості" — сератоніну. Також, погодні умови змінюються: після спекотних днів приходять дощі, листя у дерев та кущів жовтіє і нам потрібно адаптуватися до нової кольорової гами природи.

Варто відмітити, що цьогорічна осінь непроста — війна внесла свої корективи в життя кожного українця. Вже неодноразово чула скарги від людей: " Літо закінчується, а відчуття наповненості та легкості так і немає, хоча була відпустка...". Все тому що невизначеність, умови на які не можемо вплинути...хтось перед сезоном збору урожаю любив відпочивати в лісі, хтось на морі, а тепер там небезпечно...хтось чекає на своїх рідних.

Та і дати собі дозвіл на ПОВНОЦІННИЙ відпочинок може не кожен (як з моральної точки зору, так і з матеріальної). Та нам потрібно усвідомити, що для того щоб бути надійним тилом для наших воїнів ми маємо турбуватися і про свій психологічний стан. Наш настрій дуже відчувається бійцями. Коли людина починає хандрити, опускати руки, то і їй погано і разом з цим знижуються якість допомоги: кількість донатів на армію, волонтерство. Також, ігнорування симптомів осінньої хандри може спровокувати депресивні стани. Тож, зрубуємо хандру під корінь і не даємо вирости в складніший розлад, що потребуватиме медикаментозного лікування.

Профілактика осінньої хандри:

— Більше гуляйте на свіжому повітрі, ловіть промінчики сонця (вітамін D прискорює вироблення гормону радості).

— Вживайте більше фруктів та овочів, жирних сортів морської риби, горіхів, шоколаду  (від одного шматочка талія не постраждає, а настрій підніметься). Якщо немає протипоказань від лікаря корисними будуть відвари з м’ятою та чебрецем.

— Дозовані фізичні навантаження допоможуть скинути негатив.

— Регулярний сон для відновлення сили. Доречі, з настанням темного часу доби із сератоніну синтезується гормон мелатонін, який відповідає за регулювання ендокринної системи, періоду сна та неспання. Та дуже заглиблюватися у біологію не буду).

Якщо відчуваєте, що самостійно не справляєтесь зі своїм психологічним станом, то не соромтеся звертатися до психолога або психотерапевта.
Не хандріть! Заряджайтеся красою осінніх барв! І нехай ця осінь наближає нас до перемоги!