Завантаження ...
banner

"Здоровій людині сидіти на дієті не варто": поради дієтолога

b759fa3-zdorove-harchuvania.jpg

Як перетворити звичайну їжу на джерело здоров’я і довголіття? Як святкувати, щоб не захворіти? Що їсти, щоб не набрати зайвих кілограмів?

Як перетворити звичайну їжу на джерело здоров’я і довголіття? Як святкувати, щоб не захворіти? Що їсти, щоб не набрати зайвих кілограмів?

Нерідко дієтологів сприймають як чарівників і магів. Начебто це  особлива каста людей, які можуть творити дива: зробити вас стрункими, молодими і красивими без особливих зусиль з вашого боку. У світі існує величезна кількість дієт, але повних людей від цього не стає менше. Навпаки, за останні роки весь світ охопила навіть не епідемія, а пандемія надмірної ваги, ожиріння. Чому? Насамперед, люди за останні сто років стали набагато менше рухатися. Колись людина використовувала у своєму повсякденному житті 99 відсотків своїх м’язів, жила за рахунок того, що могла щось вполювати, зловити, виростити, а за останні 50 років вона різко втрутилась у свій еволюційний розвиток. У супермаркеті можна отримати все готове. А чи завжди корисне? Тому якщо хочеться результату, потрібно докласти зусиль. Якщо б усе давалось  легко, то всі давно вже були стрункі, здорові, красиві й багаті.

Наприклад, не їсти їжу, яка пройшла глибоку обробку. До неї належать вафлі, інші солодощі, чипси, промислові м’ясні та ковбасні вироби. Вони містять  дуже багато порожніх калорій, транс-жирів, хімічних речовин, таких, як консерванти, барвники, розпушувачі, емульгатори. Ці речовини не потрібні нашому організму, а за тривалого вживання  це шлях до потенційних хвороб — порушення обміну речовин, надмірної ваги, діабету, атеросклерозу та інших пов’язаних із ними захворювань.

Нині майже кожна третя людина має проблеми з печінкою (хронічні гепатити, жирове переродження печінки). Подивіться, що люди їдять. Білий хліб з маслом, ковбаса, сосиски, шинка. Усі ковбасні вироби містять надмір солі, а вона небезпечна для людей, які мають проблеми з нирками, з високим тиском. Людина навіть не замислюється, що після кількох бутербродів із шинкою в неї може боліти голова, тиск підвищитися. Крім того, в цих продуктах багато прихованого жиру (один грам жиру — це  9 кілокалорій). Ця їжа висококалорійна, але дуже бідна за біологічним складом. 

Щоб не набирати зайвої ваги та знизити її, якщо вона вже є, потрібно робити дуже прості речі:  їсти менш калорійну їжу, невеликими порціями, снідати, пити достатньо рідини (для кожного індивідуально, але в середньому не  менш як 1 літр води та некалорійних напоїв) і більше рухатися. 

Відомо, що є групи продуктів з дуже високою калорійністю, менш калорійні й низькокалорійні. Оці нижні групи продуктів і треба обирати найчастіше. До них належать овочі, зокрема листові (всі види капусти, кабачки), зелень, яйця, нежирні м’ясо, риба, молочні та молочнокислі продукти. Щодо рухової активності, то це може бути навіть звичайна ходьба у прискореному темпі й не менше 30 хв. Важлива умова — регулярність та систематичність.

Якщо людина з’їсть цукерку чи печиво, рівень цукру (глюкози) у крові в неї миттю піднімається. Щоб нормалізувати його вміст, підшлункова залоза  виділяє гормон інсулін, який, ніби водій вантажівки, доставляє цукор до всіх органів. Якщо глюкози з їжею потрапило небагато, то й небагато інсуліну виділилося, і цей цукор іде на живлення мозку та відкладається у м’язах у вигляді глікогену. Але якщо вживати солодощі часто та у великій кількості, надмір глюкози перетворюватиметься на жир і відкладатиметься у так званих жирових депо (під шкірою, на животі, сідницях, навколо внутрішніх органів). А якщо людина з’їла моркву, буряк чи яблуко (із шкіркою), вона, окрім невеликої кількості глюкози, отримала дуже корисну для організму клітковину, вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Загалом  щодня у споживанні коренеплодів, листових овочів, фруктів та ягід найкраще дотримуватися правила «кольорів веселки»: вживати  жовті — оранжеві — червоні — фіолетові — зелені — білі. 

Поділюся з вами рецептом салату, який роблю на сніданок багато років. Натираю трохи сирого бурячка, моркви, селери і топінамбура (містить інулін, що знижує рівень цукру в крові й оздоровлює підшлункову залозу), одне яблуко зі шкіркою, додаю трохи лимонного соку, оливкової олії, жменю нарізаної зелені,  солі. Такий салат дуже смакує до омлету або вареного яйця та тосту із висівкового хліба і чашки натуральної кави.

Бажано їсти тричі на день — снідати, обідати та вечеряти, ідеально, коли між основними вживаннями робити ще два невеликі перекуси (яблуко, кефір, нежирний білий сир), щоб не виникало сильного відчуття голоду, оскільки він зменшує здатність контролювати апетит.  Чому люди переїдають? Нерідко тому, що голодні. Людина вранці поснідала, а потім цілий день займалася справами. Після роботи повертається додому і там уже, як кажуть, відводить душу. Тому важливо їсти, по-перше, не поспішаючи, тоді їжа буде добре подрібнена, змочена слиною і  легше перетравиться, а по-друге, відчуття насичення виникає приблизно через 15 хвилин, тож їсти треба невеликими порціями.