Завантаження ...
banner

Як боротися із хропінням уві сні

yak-perestati-khropiti_20210310_7225.jpg

Які причини хропіння в дітей і дорослих? Чим це може бути небезпечно? Коли хропіння може бути нормою, а коли з цією проблемою варто звернутися до лікаря. На всі ці запитання відповідає лікар-отоларинголог.

Які причини хропіння в дітей і дорослих? Чим це може бути небезпечно? Коли хропіння може бути нормою, а коли з цією проблемою варто звернутися до лікаря. На всі ці запитання відповідає лікар-отоларинголог.

ЧОМУ ЛЮДИ ХРОПЛЯТЬ?

Хропіння – це утворення звуку під час вібрації стінок верхніх дихальних шляхів уві сні. Зазвичай у цьому процесі бере участь м’яке піднебіння. Окрім цього, вібрації можуть відбуватися в піднебінних мигдаликах, корені язика та надгортанника.

Хропіння свідчить про те, що повітря, яке ми вдихаємо, потрапляє до організму із труднощами. Проявляється воно уві сні, бо в цей час м’язи верхніх дихальних шляхів розслаблені, а стінки цієї мускулатури втрачають тонус.

ПРОВОКУВАТИ ХРОПІННЯ МОЖУТЬ БАГАТО ФАКТОРІВ. ЗОКРЕМА ТАКІ:

  • деформація носової перетинки
  • поліпи в носовій порожнині
  • хронічні синусити та риніти
  • звужені носові ходи
  • травма носа
  • довгий піднебінний язичок
  • захворювання гортані та носа
  • збільшення мигдалин
  • ожиріння
  • вікові зміни тканин носоглотки
  • набряк носової порожнини
  • ендокринні захворювання.                     

Провокувати хропіння також може алкоголь, активне куріння, постійне вживання снодійних засобів та алергія. 

КОЛИ ХРОПІННЯ Є НОРМОЮ, А КОЛИ ПОТРІБНО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЛІКАРЯ?

Хропіння ніколи не є нормою та завжди говорить про певні порушення. Однак буває, що хропіння виникає разово після певних факторів (алкоголь, застуда, алергія) і відразу ж зникає. В такому разі консультація лікаря необов’язкова.

До лікаря потрібно звернутися, якщо хропіння не проходить упродовж місяця. За умови, якщо людина скорегувала свій спосіб життя, змінила позу сну тощо. У хропіння завжди є причина, встановити її може лише лікар, і на основі цього давати рекомендації щодо лікування.

Окрім незручності для близьких, хропіння має негативні наслідки для самої людини. Тривале хропіння часто є ознакою синдрому обструктивного апное сну: це зупинка дихання уві сні від кількох секунд до кількох хвилин. Цей синдром має більш негативний уплив на організм та є небезпечним, адже збільшує ризик захворювань серцево-судинної системи та гіпертензії.

ІНШИМИ СИМПТОМАМИ АПНОЕ ТАКОЖ МОЖУТЬ БУТИ:

  • Надмірна сонливість удень
  • Труднощі з концентрацією
  • Ранкові головні болі
  • Біль у горлі після пробудження
  • Неспокійний сон
  • Брак повітря уві сні
  • Гіпертонія
  • Біль у грудях уночі
  • Дуже гучне хропіння      

ЧОМУ ХРОПЛЯТЬ ДІТИ?

Хропіння в дітей має трохи іншу природу. У дітей носові ходи вужчі. Під час сну діти, особливо до 1 року, можуть голосно сопіти або хрюкати – це вважається нормою. Проте якщо у дітей від 2 до 7 років з’являється хропіння, то це сигнал для батьків, що потрібно йти до лікаря.

Причиною хропіння в дітей найчастіше є збільшення аденоїдів або піднебінних мигдалин, наприклад, через запальні процеси. У дітей вони можуть повністю закривати носоглотку й не дозволяти повноцінно дихати носом. Це може впливати на нормальне дихання. Такий стан можна та потрібно лікувати.

ДО ЯКОГО ЛІКАРЯ ЗВЕРТАТИСЯ?

Лікує хропіння та визначає його причини лікар-отоларинголог (ЛОР). Цей спеціаліст зможе побачити анатомічні порушення носа та горла, а також призначити обстеження в інших спеціалістів.

Хропіння не завжди пов’язане з носом, це також може бути симптомом порушення в ендокринній системі тощо. У будь-якому разі першопричину хропіння має визначити ЛОР.

ЯК ЛІКУЮТЬ ХРОПІННЯ?

Найперше, що повинен зробити пацієнт із храпом, змінити спосіб життя: відмовитися від алкоголю, змінити позу сну, нормалізувати вагу тіла, тренувати м’язи горла.

ОСЬ ЩО МОЖНА ЗРОБИТИ:

  1. Нормалізуйте вагу тіла. У людей із надмірною вагою в горлі можуть бути зайві тканини, які сприяють хропінню. Втрата ваги може допомогти.
  2. Обирайте сон на боку. Сон на спині звужує дихальні шляхи й частково перешкоджає потоку повітря.
  3. Спіть на високій подушці. Людям, які хроплять, рекомендовано спати в положенні, коли голова піднята над тілом і злегка нахилена назад.
  4. Не засинайте із закладеним носом. Алергія або нежить обмежують потік повітря через ніс і тоді людина починає дихати ротом, а це збільшує ймовірність хропіння.
  5. Уникайте алкоголю та заспокійливих препаратів. Особливо за кілька годин до сну. Вони пригнічують центральну нервову систему, що викликає надмірне розслаблення м’язів носоглотки.
  6. Відмовтесь від куріння. Окрім інших переваг для здоров’я, відмова від куріння також може зменшити хропіння.
  7. Потурбуйтеся про здоровий сон. Дотримуйтеся гігієни сну, висипайтеся та не зловживайте снодійними. Дорослі потребують не менше 7 годин сну щодня.     

Якщо зміни способу життя недостатньо, лікар може призначити медикаментозне лікування. Наприклад, тонізувальні спреї для горла й інші препарати, які розширюють носові ходи. До нехірургічних методів також належить сипап-терапія – метод лікування порушень дихання у людей під час сну. Це спеціальний апарат, який реагує на ритм дихання людини і під невеликим тиском подає додаткове повітря, аби відбувся повноцінний вдих.

Якщо хропіння виникає через порушення анатомії, то вилікувати це можна хірургічним методом. Зокрема, це увулопластика від хропіння: вкорочення піднебінного язичка, яке проводять малоінвазивним методом (хірургічна операція без розрізу). Найчастіше для процедури використовують лазер. Вона дозволяє позбутися хропіння у 80% випадків.

У складних випадках хірургічне втручання передбачає видалення не тільки частини піднебінного язичка, а й мигдаликів. Так відбувається розширення ротоглотки, і повітря під час вдиху безперешкодно потрапляє до організму.

Також необхідно корегувати анатомічні зміни в носі, що може включати оперативні втручання, зокрема, септопластику (корекцію переділки носа), вазотомію нижніх носових раковин (зменшує об’єм носових раковин і збільшує просвіт носових ходів), видалення поліпів та аденоїдів.

ЯК НЕ МОЖНА ЛІКУВАТИ ХРОПІННЯ?

Не рекомендується використовувати прищіпки, які закривають ніс. Вони не лише не допомагають, а можуть і погіршувати ситуацію: коли ніс не дихає, рухливість піднебіння збільшується, і це може посилювати хропіння.

Різноманітні спреї та краплі для горла не є ефективними методами в лікуванні. Тривале надокучливе хропіння завжди має причину, її потрібно знаходити та лікувати.