Завантаження ...
banner
banner

Болить спина? Коли потрібно йти на масаж і як обрати масажиста

relaxing-massage-for-two-kyiv2.jpg

Після роботи ви втомлені повертаєтеся додому. У вас болять спина і шия, з’являється відчуття важкості в м’язах. У такому випадку розслабитися допоможе масаж. Але тут виникає запитання – на який саме масаж потрібно йти, щоб він справді допоміг, а не нашкодив? Як обрати хорошого спеціаліста? Що можна та не рекомендовано робити перед прийомом?

Після роботи ви втомлені повертаєтеся додому. У вас болять спина і шия, з’являється відчуття важкості в м’язах. У такому випадку розслабитися допоможе масаж. Але тут виникає запитання – на який саме масаж потрібно йти, щоб він справді допоміг, а не нашкодив? Як обрати хорошого спеціаліста? Що можна та не рекомендовано робити перед прийомом?

Які є різновиди масажу

Існує шість різновидів масажу – релакс-масаж, оздоровчий, лікувальний, спортивний, моделюючий і косметичний.

1 РЕЛАКС-МАСАЖ. Це найлегший різновид масажу, спрямований на розслаблення та відпочинок.

Такий масаж роблять м’якими рухами, погладжуючи тіло людини. Найчастіше релакс-масаж входить до спа-процедур, його виконують із приглушеним світлом аромапаличками, свічками або теплим камінням. Це потрібно для того, щоб створити відчуття легкості та комфорту для людини, щоб вона відірвалася від буденних справ.

2 ОЗДОРОВЧИЙ АБО КЛАСИЧНИЙ МАСАЖ. Якщо після поїздки в транспорті або перельоту ви відчуваєте біль у м’язах, розслабитися допоможе саме оздоровчий масаж. Він має профілактичний характер, допомагає зняти важкість, м’язову напругу, затиски в тілі та покращує загальний стан людини.

Цей різновид масажу виконується з більшою інтенсивністю, ніж попередній, оскільки спеціаліст сильніше розминає тіло.

3 СПОРТИВНИЙ МАСАЖ. Найчастіше такий масаж призначається спортсменам, які активно тренуються, адже без спортивного масажу їхні м’язи будуть нееластичними, і людина не зможе вільно рухатися. Також спортивний масаж підходить тим, хто майже ніколи не ходив на цю процедуру та постійно сидить за комп’ютером. Тоді, щоб пропрацювати забиті м’язи та розслабити поперековий і шийно-комірцевий відділи, роблять спортивний масаж.

Це найінтенсивніший і найглибший масаж серед усіх, тому людина може відчувати легкий біль. Однак такий масаж розслабляє м’язи набагато краще, ніж, наприклад, оздоровчий.

4 ЛІКУВАЛЬНИЙ МАСАЖ. Він пов’язаний із реабілітацією, наприклад, коли людина мала травму чи перелом і ходила довгий час у гіпсі. Через це її м’язи могли атрофуватися, тому відновити їх допомагає лікувальний масаж. Його також призначають людям після інсульту або коли їх потрібно поставити на ноги. Тому обов’язковою умовою виконання такого масажу є наявність направлення та медичної освіти у спеціаліста.

За інтенсивністю цей масаж – щось середнє між оздоровчим і спортивним.

5 МОДЕЛЮЮЧИЙ, АБО АНТИЦЕЛЮЛІТНИЙ МАСАЖ. Основна мета такого масажу – підтягнути шкіру, зробити її пружною та покращити структуру. Також частий запит під час такої процедури – це зменшення ваги. Але треба пам’ятати, що цей масаж не забезпечує схуднення. Візуально здається, що людина справді втрачає вагу. Однак це відбувається через те, що організм позбавляється зайвої вологи внаслідок циркуляції та покращення метаболізму після масажу.

Моделюючий масаж є досить болючим, його роблять на поверхні шкіри.

6 КОСМЕТИЧНИЙ МАСАЖ. Цей масаж виконується на обличчі, щоб зняти набряк і покращити тонус шкіри. Також під час косметичного масажу розгладжуються мімічні зморшки.

Найчастіше обрати, який вид масажу підійде людині, допомагає масажист. Людина може думати, що їй варто записатися на спортивний масаж, оскільки прочитала, що він підходить для спазмованих м’язів. Але насправді вона може не мати цієї проблеми, тому такий масаж їй не підійде.

На який масаж усе-таки варто піти, якщо болить спина? «Найкраще зменшити біль у спині оздоровчий масаж. Однак якщо в людини є серйозні больові відчуття, наприклад, вона застудила шию та не може її повернути, то треба проконсультуватися з лікарем, який направить на той масаж, що точне підійде людині. А масажист уже індивідуально підбирає техніку й інтенсивність», – відповідає Ольга Кузьменко.

Тайський масаж, сабай і гуаша – що це

У кожного різновиду масажу є свої техніки виконання, тому тайський масаж, токсен, гуаша, сабай – це все методи, якими людині роблять масаж.

  • РУЧНА ТЕХНІКА. Найчастіше виконується в оздоровчому та спортивному масажах, коли спеціаліст не використовує додаткових гаджетів, наприклад, свічок чи аромапаличок.
  • ТОКСЕН. Це техніка, за якої використовуються спеціальні молоточки, якими постукують по тілу для відчуття максимального релаксу.
  • ГУАША. Спеціальний скребок, яким роблять масаж тіла й обличчя, називається гуаша. Зазвичай він гладкий і виготовлений із природних матеріалів, тому приємний на дотик і добре розігріває м’язи. Під час масажу з використанням гуаша масажист виконує рухи в напрямку масажних ліній, щоби зняти спазми й забезпечити еластичність шкіри.

Після такого масажу через незначні крововиливи на шкірі можуть з’явитися червоні сліди. Однак вони не є небезпечними для організму.

  • САБАЙ. Під час оздоровчого масажу може використовуватися техніка сабай, коли тіло глибоко й точково масажують плавними рухами або ліктями. Завдяки цьому організм відновлюється після стресу й фізичних навантажень.
  • СТОУН-ТЕРАПІЯ. Вона спрямована на розслаблення й лімфодренаж, тому таку техніку часто застосовують під час релакс-масажів. Після стоун-терапії в людини зменшується спазм м’язів.

Каміння зазвичай нагрівають до 60 градусів – це температура, за якої неможливо обпектися. Тоді під час масажу людина відчуває приємне тепло від каміння й розслаблення, особливо в прохолодний період. Також її нервова система заспокоюється.

  • ТАЙСЬКИЙ МАСАЖ. Одна з найпоширеніших технік масажу – тайська, яка поділяється на класичну й із використанням додаткових гаджетів. Класичний тайський масаж виконується на матах глибокими рухами, коли спеціаліст ніби намагається продавлювати тіло людини. Для повного розслаблення під час масажу можуть використовувати аромаолії й охолоджений віск зі свічки.

Тайський масаж добре підійде тим, хто щойно позаймався спортом або хоче покращити розтяжку.

  • МАСАЖНИЙ ПІСТОЛЕТ. Його також називають перкусійним пістолетом, який створює вібрацію по тілу й забезпечують глибше розминання тіла. За допомогою цієї техніки в людини зменшується напруга тіла й відчуття стресу.
  • МАСАЖ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ БАНОК. Зараз він не такий популярний, як, наприклад, вакуумно-роликовий, але механізм такий: на тілі закріплюють банки, які всмоктують шкіру та забезпечують прогрів м’язів і тіла.    

 Є також авторські техніки, коли спеціалісти комбінують різні види масажів і використовують бамбукові палички або мушлі для відчуття релаксу.

Яка оптимальна кількість і тривалість сеансів

Різні види масажу мають різну кількість сеансів. Їхня тривалість залежить від проблеми, яку потрібно вирішити, і зон масажу. Найпопулярнішим запитом є загальний масаж тіла, який займає найбільше часу, та масаж спини.

Експертка розповідає, що релакс-масаж рідко роблять курсом, адже він зазвичай стосується особистих відчуттів людини, й вона приходить тоді, коли хоче розслабитися. Тому це можуть бути поодинокі сеанси тривалістю в одну годину.

Оздоровчий масаж рекомендовано виконувати курсом по десять процедур через день тривалістю 30–45 хвилин. «Деякі спеціалісти роблять такий масаж щодня, але краще все-таки мати десять процедур через день мінімум один раз на рік. Це забезпечить нормальний обмін енергії та стимулюватиме кровообіг, – розповідає Ольга. – Якщо це загальний масаж тіла, тобто, окрім спини, спеціаліст пропрацьовує м’язи рук, живота й ніг, то процедура триватиме приблизно півтори години».

Кількість сеансів для спортивного масажу найчастіше підбирається індивідуально залежно від того, які проблеми має людина і як часто займається спортом. «Такий масаж можна виконувати й щодня, і раз на тиждень по півтори-дві години, – додає Ольга. – Усе залежить від різновиду спорту, як сильно людина тренується та які має проблеми з м‘язовими вузлами».

Людям, які прагнуть піти на моделюючий масаж, варто спочатку визначитися зі своїм запитом – чи вони хочуть підтягнути шкіру після різкого схуднення або пологів, чи повернути її в тонус. «Тоді час і техніка масажу підбиратиметься індивідуально, адже не всім підходять однакові методи. Зазвичай півтора місяці інтенсивного курсу вистачає, щоб отримати бажаний ефект від антицелюлітного масажу, якщо сеанси триватимуть по півтори-дві години. А щоб підтримувати результат після завершення курсу достатньо відвідувати один сеанс на два тижні. Найчастіше такий масаж роблять на зону ніг, низ спини та поперековий відділи», – ділиться Ольга.

Масажі, які виконують за допомогою апаратів, потребують меншої кількості сеансів, адже вони збільшують інтенсивність роботи, шкіру можна покращити набагато раніше.

Навіщо робити масаж живота

У животі розташовано найбільше лімфатичних вузлів. Якщо лімфа накопичується в організмі, у людини виникає набряк, тому варто періодично її «розганяти». Для цього й існує лімфодренажний масаж.

«Щоб зменшити набряк на ногах і не тільки, спеціалісти роблять масаж за лімфодренажними лініями, так прокачуючи лімфу по всьому тілу, – розповідає нам Ольга. – Тому важливо не забувати робити масаж живота, адже він найкраще виводить лімфу з організму. А якщо зробити масаж усього тіла та забути про живіт, за кілька годин до вас повернеться набряк».

Як підготуватися до сеансу і що не варто робити до та після масажу

Якщо ви йдете в студію, то зазвичай можете не брати нічого, адже там повинні бути рушник, вода, змінна білизна й одноразове простирадло. У випадку, коли ви записалися на масаж удома, краще уточняти, що треба взяти із собою.

Перед сеансом бажано поїсти, щоб під час і після масажу не відчувати голод. Ольга розповіла, що краще втриматися від важкої їжі, наприклад, червоного м’яса, адже на його перетравлення витрачається багато енергії. А вона потрібна людині під час масажу. Після масажу також не варто їсти протягом години.

Краще не йти на тренування відразу після масажу, а зробити їх до процедури. Мінімальний час, після якого можна знову займатися спортом, – п’ять годин. Однак Ольга радить утриматися від навантажень і тренуватися в інші від процедури дні. «Під час масажу м’язи розслабляються, тіло стає м’яким, і якщо піти на силове тренування, м’язи сильно напружаться. Через це можуть виникнути спазми та скутість», – додає експертка.

На запитання про те, чи можна йти на роботу після масажу, експертка відповідає: «Після релакс-масажу буде важче зосередитися на робочих процесах, однак після лікувального або оздоровчого масажу можна з легкістю йти працювати. Деякі люди отримують прилив сил після сеансів, тому тут усе індивідуально».

Чи можна робити масаж узимку

Зимою масаж може бути небезпечним лише тоді, коли після процедури людина виходить на вулицю в легких речах. «Коли нам холодно, ми підтискаємо плечі, й наші м’язи напружуються, тому бажаний ефект і розслаблення м‘язів після масажу можуть зникнути, – коментує експертка. – Якщо ж ви одягнені за погодою, то ніяких проблем не буде».

Як обрати хорошого масажиста

За словами Ольги Кузьменко з ProfiHands, за можливості варто запитати в масажиста про курси, які він пройшов. «Важливо, щоб у переліку були базові курси, на яких людина вивчала анатомію та фізіологію клієнта. Це означатиме, що перед вами спеціаліст, який пройшов не дводенні курси тайського масажу без розуміння специфіки тіла, а дійсно людина, що ознайомилася з основою професії», – каже експертка.

Також можна уточнити, чи ходить майстер на навчання та чи покращує свій досвід. «Масажна галузь розвивається, тому я би рекомендувала звертати увагу на тих, хто періодично підвищує свою кваліфікацію. Але загалом я б віддала перевагу тим, хто працює в студії. У таких спеціалістів точно перевіряли всі курси та дізнавалися про досвід», – ділиться думкою Ольга.

У тих, хто виконує лікувальний масаж, варто уточнити наявність профільної медичної освіти, адже людина працюватиме із серйознішими проблемами, ніж під час оздоровчого чи релакс-масажу.

Ще один пункт, на який варто звертати увагу під час вибору масажиста, – це його стаж. Хороший спеціаліст повинен працювати не менш як рік, а якщо три – це означатиме, що він має непоганий досвід.

Чи можна робити масаж удома

Звісно, люди можуть робити масаж одне одному, але він буде непрофесійним. Тому треба пам’ятати, що не варто намагатися виконувати складні техніки масажу, якщо ви в цьому не орієнтуєтеся. «У спеціаліста повинен бути спеціальний стіл під його зріст, щоби він сам не псував власну поставу», – каже Ольга.

Якщо ви хочете зробити легкий масаж близьким, можна використовувати олії з аптеки або професійні олії для процедур. У випадку, коли ви маєте на них алергію, можете придбати спеціальні масажні креми.

Болить спина, але я терплю біль. Чи це окей

Якщо є сильні больові відчуття, краще проконсультуватися з лікарем, оскільки в людини можуть бути певні фізіологічні зміни, наприклад, протрузія або грижа. Через це відбувається тиск на нервові закінчення, й людина відчуває сильний біль зранку та ввечері.

«У таких випадках можна також зробити МРТ-знімок, за порадою лікаря піти на масаж і виконувати вправи, які змінюватимуть м’язи спини та триматимуть кістки в правильному анатомічному положенні», – відповідає на наше запитання Ольга Кузьменко.