Завантаження ...
banner
banner

Війна призвела до знищення двох мільйонів гектарів українського лісу

314737684.jpg

Розв’язана росією війна лише за півроку призвела до знищення двох мільйонів гектарів українського лісу.

Розв’язана росією війна лише за півроку призвела до знищення двох мільйонів гектарів українського лісу.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час виступу на конференції ООН, присвяченій проблемі зміни клімату.

Наслідки війни для лісового фонду країни справді жахливі. Війною було охоплено понад 2,9 млн га лісів, левова частка яких зазнала значних пошкоджень.

Наразі вже деокуповано 800 тис. га. У Чернігівській області звільнено 260 тис. га, у Київській — 162 тис. га, у Сумській — 195 га, у Харківській — 78 тис га. Житомирській — 16 тис. га, Донецькій — 27 тис. га, Миколаївській — 8,5 тис. га.

Проте значна частина навіть повернутого під контроль України лісу непридатна для використання. Потребують розмінування 700 тис. га наших лісів! На даний час розміновано лише 71 тис. га, процес може тривати десятиріччями.

Замінований ліс у період посухи – це потенційна небезпека виникнення дуже масштабних лісових пожеж, адже у нас немає можливості локалізувати загорання, не наражаючи співробітників на смертельну небезпеку.

Щодо лісового фонду, який залишається в окупації, ще досить складно давати достовірні оцінки. Але попередньо вже можна сказати, що стан окупованих лісів жахливий.

За оперативними даними, на неконтрольованих територіях Донецької області згоріло понад 20 тис. га лісу, у Луганській — більше 25 тис. На Харківщині, лише у Ізюмському лісгоспі, повністю знищено 16 тис. га. Масштаб катастрофи у Херсонській області ще доведеться досліджувати.

Для відновлення лісового фонду України, безумовно, потрібна велика міжнародна допомога. Ми дуже розраховуємо на підтримку всього світу, адже скорочення площі лісів вкрай негативно впливає на глобальні кліматичні процеси.

Навіть власними силами ми вже розпочали програму відновлення – розроблені алгоритми перезапуску роботи наших лісогосподарських підприємств, звільнених з окупації. В рамках програми Президента «Зелена країна» на розмінованих територіях, за умови дотримання всіх заходів безпеки, продовжується висадка нового лісу.

Успішно триває реформа галузі, тобто створюються механізми для залучення інвестицій та мобілізації ресурсів, потрібних для відновлення. Сподіваємося, що завдяки міжнародній підтримці ці процеси вдасться пришвидшити.

Офіс Президента УкраїниКабінет Міністрів УкраїниМіністерство захисту довкілля та природних ресурсів УкраїниДержавне агентство лісових ресурсів України