Завантаження ...
banner
banner

Як відзнака ескортниці Ксюші Манекен збурила суспільство

65465465465.png

Навіть під час повномасштабного вторгнення Росії в Україні дуже часто спливають скандали, які не на жарт розбурхують соцмережі. Не встигли ми відійти від сексистських випадів Іво Бобула, як топ-темою українського інтернет-сегменту стала ескортниця й за сумісництвом блогерка Ксюша Манекен, вона ж Оксана Волощук. Дівчина отримала відзнаку від ГУР МО "за сприяння воєнній розвідці України" II cтупеня.

Навіть під час повномасштабного вторгнення Росії в Україні дуже часто спливають скандали, які не на жарт розбурхують соцмережі. Не встигли ми відійти від сексистських випадів Іво Бобула, як топ-темою українського інтернет-сегменту стала ескортниця й за сумісництвом блогерка Ксюша Манекен, вона ж Оксана Волощук. Дівчина отримала відзнаку від ГУР МО "за сприяння воєнній розвідці України" II cтупеня.

Цікаво, а чи чули ви до цієї історії про отримання відзнаки від розвідки ім’я Ксюші Манекен? У неї 415 тисяч підписників в Instagram, спочатку вона стала відомою як ескортниця, не побоявшись про це гучно заявити в інтерв’ю блогерці Раміні Есхазай. У разі чого я абсолютно не маю нічого проти такого роду діяльності, це – її вибір, який мене аж ніяк не зачіпає. Та є в цій історії кілька досить прикрих й болісних для нашого суспільства моментів, на які все ж варто пролити світло.

Так, екс-ескортниця публікує фото зустрічі українських блогерів, серед яких і вона, з радником голови Офісу президента Михайлом Подоляком. А слідом – світлину нагороди від ГУР. Через що у багатьох склалося враження, що відзнаку дівчині вручили в ОП. Та насправді це не так. Пізніше Подоляку довелося виправдовуватися за цю історію, від якої "кипить" мережа: мовляв, захід – для налагодження комунікації з інфлюенсерами для потужнішої протидії російським "тролям" в інтернеті. А згодом з’явився й коментар самої Волощук: "оцінку" своєї роботи від Головного управління розвідки вона отримала ще у жовтні 2022 року, не зараз.

У жодному разі не хочу знецінювати внесок багатьох українців у нашу перемогу – кожен допомагає у міру своїх можливостей. І так, багато блогерів та інфлюенсерів долучають свою багатомільйонну аудиторію до зборів на підтримку ЗСУ. Згадаймо про того ж Лачена, який, до речі, отримав нагороду з рук Кирила Буданова за сприяння воєнній розвідці. На відміну від згаданої вище Ксюші, його внесок в антиросійську діяльність ГУР відомий багатьом й викликає запитання хіба у заздрісників: його проект передавав супутник, дрони, форму та

Тому, побачивши фото нагороди Ксюші Манекен, багато українців обурилися: за які досягнення вона відзначена? Зрозуміло, на те вона й розвідка, щоб не розкривати усіх карт, особливо противнику. Але нам, громадянам України, не зовсім зрозуміла логіка таких відзнак. Хочеться подробиць й пояснень. Чому ми маємо подавати петиції щодо хоча б посмертного нагородження українських захисників, перераховуючи їхні подвиги у текстах петицій? А щодо досягнень блогерки Волощук багато хто має сумніви.

Тож звернімо увагу на кілька моментів у цій скандальній історії з Ксюшею Манекен:

  • Дівчина відзначилася обурливими заявами про анексований український півострів: "Не важливо, чий Крим, головне, що у там все мирно". Також вона побачила на цій території "покращення" після окупації. Зате сьогодні вмить змінила свою позицію після порції справедливого хейту: мовляв, з того часу багато всього змінилося, а на час написання згаданих постів про Крим багато чого було незрозумілим. Ага, виправдання у дусі "не все так однозначно". Тобто сьогодні можна "віддавати" ворогу території, а завтра перезутися й бути відзначеною власною державою. Геніально!
  • Волощук закликала не розводити зраду "серед своїх": тобто, грубо кажучи, всі українці можуть заплющити очі, наприклад, на корупцію в Міноборони, щоб не "цькувати" чиновників міністерства, не розголошувати такі випадки. Часи, коли зайвий раз не хотілося відкривати скриньку пандори, нехай і в мережах, давно минули. Й коли тисячі волонтерів й військових залишаються без нагород за справжні подвиги, звичайно, суспільство не мовчатиме.
  • Й тут Оксана не змогла не зачепити мовне питання: на зустрічі в ОП і сам Подоляк, й блогери розмовляли російською. Тож вона укотре в своїх інста-сторіз повторила свою тезу: "неважливо, якою мовою ти розмовляєш". Й це вона транслює не у розмові з друзями чи знайомими, а на 400-тисячну аудиторію, серед якої знайдуться росіяни, що обов’язково це використають у пропагандистських цілях.
  • Ксюша пообіцяла своїм хейтерам та фанам розповісти, за що отримала нагороду від ГУР, після завершення війни. Тож чи потрібно було оприлюднювати фото відзнаки, якщо вона вручена за "надсекретні" заслуги, про які не варто зараз знати ні українському суспільству, ні ворогу. Невже вона не розуміла, що виникнуть цілком закономірні запитання у дусі "за що така честь?". Та ще й підносити це так, ніби нагороду було отримано під час зустрічі блогерів в ОП.