Завантаження ...
banner

Боротьба з вітряками: навіщо ускладнювати отримання водійських посвідчень

image.jpg

На кандидатів у водії чекають суворіші правила складання іспитів: за словами заступника начальника Центру з питань впровадження цифрових інновацій Головного сервісного центру МВС Олександра Погорілого, у відомстві хочуть створити для людей такі прозорі умови, аби "отримати посвідчення водія можливо було тільки виключно, коли ти маєш знання і відповідні навички".

На кандидатів у водії чекають суворіші правила складання іспитів: за словами заступника начальника Центру з питань впровадження цифрових інновацій Головного сервісного центру МВС Олександра Погорілого, у відомстві хочуть створити для людей такі прозорі умови, аби "отримати посвідчення водія можливо було тільки виключно, коли ти маєш знання і відповідні навички".

Перший момент, про який хочеться сказати, що це - позитив у спробі усунути корупційну складову під час здачі іспитів. Адже не поодинокі випадки, коли іспити неможливо було скласти без того, щоб не заплатити інструктору, навіть якщо водій прекрасно знає теорію і нормально показав себе на практичній частині. Передусім корупція у автошколах відбувається під час практичної частини іспиту.

З іншого боку, проводити  відеозйомку під час руху в Україні заборонено ще з березня 2022 року рішеннями ОВА. Тобто пропонується проводити зйомку іспиту з різних боків, але як це буде збігатися з уникненням загроз національній безпеці? Як повинні проходити маршрути, скільки часу буде займати їх погодження з військовими адміністраціями? Чи не буде дискримінацією заборона звичайним водіям на відеореєстратори, але їх дозвіл для автошкіл?

Також слід сказати, що нововведення можуть ускладнити життя тим, хто хоче отримати водійське посвідчення. Адже постійний відеонагляд несе за собою додаткові ризики, направлені на погіршення нервового стану водія-учня, який у критичній ситуації буде думати, у першу чергу, не про дорогу, а про направлені на нього камери. Як приклад, можна згадати іспити ЗНО, на яких учні від стресу через необхідність проходити через металошукачі і наявність камер втрачали свідомість.

Крім того, це зовсім не розв’яже проблему з тими, у кого вистачає коштів просто купити пластикову картку: без стресу у вигляді вивчення теорії і здачі іспитів. Ба більше, ускладнена процедура іспитів не допоможе забезпечити безпеку на дорогах, знизити кількість ДТП (а саме це, певно, має на меті таке нововведення).

Безперечно, порушувати правила дорожнього року у автошколах не навчають, це цілком свідомий вибір водія з низькими моральними якостями. Однак, на мою думку, все ж потрібно ускладнювати не правила здачі іспитів, а слідкувати за невідворотністю відповідальності, особливо для дітей заможних батьків, бізнесменів, посадовців зі зв’язками і депутатів на дорогах. І такі думки неоодинокі, наприклад, у квітні парламентарі запропонували посилити відповідальність за керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння (законопроєкт №9076). У пояснювальній записці зазначено, що основними причинами ДТП з постраждалими торік були: перевищення безпечної швидкості, порушення правил маневрування, порушення правил проїзду перехресть, порушення правил проїзду пішохідних переходів, недотримання дистанції, виїзд на смугу зустрічного руху, в тому числі керування транспортними засобами у стані алкогольного сп'яніння, які призвели до 91 загиблих та 1031 травмованих.

В Україні система накладення штрафів недосконала і не залежить від доходу, як, наприклад, у Фінляндії. А 17 тисяч гривень для заможних порушників – це майже мотивація порушувати знову, бо серйозного удару по рахунках це не спричинить.

Отже, звичайно, безпека на дорогах повинна бути пріоритетом, але цього можна досягти, скоріше, шляхом посилення відповідальності за водіння в нетверезому стані, під час небезпечного водіння, так званого стрітрейсингу, чи значного перевищення швидкості. При цьому, відповідальність повинна бути реальною, а не лише прописаною на папері. Щоб у жодного водія не було почуття безкарності, що мотивує його до нових порушень, немовби суд не винесе справедливе рішення через корупційну складову.