Завантаження ...
banner
banner

Як засудити винних у підриві Каховської ГЕС

630_360_168604.jpg

Підрив Росією Каховської ГЕС є найсерйознішим міжнародним злочином, що спричинив техногенну, екологічну та гуманітарну катастрофи небачених масштабів з часів Другої світової. Відсутність відповідальності за кричущі порушення міжнародного права, додає Росії зухвалості. На такі виклики потрібна негайна відповідь.

Підрив Росією Каховської ГЕС є найсерйознішим міжнародним злочином, що спричинив техногенну, екологічну та гуманітарну катастрофи небачених масштабів з часів Другої світової. Відсутність відповідальності за кричущі порушення міжнародного права, додає Росії зухвалості. На такі виклики потрібна негайна відповідь.

Безперечно важливо в контексті збору та фіксації доказів, що на національному рівні за фактом підриву окупантами Каховської ГЕС зареєстровано кримінальне провадження (порушення законів та звичаїв війни, а також екоцид).

Що стосується міжнародного гуманітарного права, то дамби, греблі, електростанції мають найвищі рівні правового захисту. Першим додатковим протоколом до Женевських конвенцій (ст. 35) прямо заборонено застосовувати методи воєнних дій, які завдають серйозної шкоди природному середовищу. Однак Женевські конвенції, хоча і закріплюють заборони, не містять механізму притягнення до відповідальності за скоєне.

Керуючись ст. 5, Україна може звернутися до Ради Безпеки ООН зі скаргою на Росію для проведення розслідування. Будь-яка країна-учасниця може направити Генеральному секретарю ООН запит про скликання Консультативного комітету експертів для з'ясування та оцінки ситуації. Однак участь Ради Безпеки ООН неефективна, допоки РФ має право вето. Тож, видається цей сценарій може спрацювати при видворенні Росії з ООН.

Екстрене засідання Ради Безпеки ООН, скликане Україною, не дало результату.

Оскільки Росія демонструє систематичну зневагу до міжнародного права, потрібні сценарії притягнення до відповідальності як самої країни-агресора, так і конкретних осіб за скоєне. Ось вони.

Розслідування Міжнародного кримінального суду (МКС) та відповідальність винуватців

Україна одразу звернулася до МКС. На сьогодні суд має юрисдикцію розслідувати чотири найтяжчі злочини: злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини, злочин агресії (ст. 5 Римського статуту).

Це не перший раз, коли Україна звернулася до МКС. Провадження триває щодо воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених з 2014 року. У 2022-му прокурором МКС розпочато розслідування злочинів, скоєних в результаті вторгнення РФ на територію України.

Підрив ГЕС може стати першим в історії міжнародного кримінального правосуддя прецедентом застосування ст. 8 (2)(b)(iv) Римського статуту, що встановлює відповідальність за воєнний злочин: умисний напад, що призвів до завдання шкоди цивільним особам, об’єктам та навколишньому середовищу.

Комітет ВР України з питань екологічної політики та природокористування назвав підрив окупантами ГЕС актом тероризму, в результаті якого нанесено непоправної шкоди довкіллю.

МКС може притягнути до відповідальності саме обвинувачених фізичних осіб.

Екоцид

Українське кримінальне законодавство є прогресивнішим за міжнародне, оскільки у Римському Статуті, яким керується МКС, злочин екоциду не криміналізований.

У 2023 ПАРЄ схвалила резолюцію про негативний вплив війни на довкілля та закликала держави-учасниці доповнити екоцидом Римський статут. Поки тривають ініціативи, Україна може розраховувати, що після попереднього вивчення, МКС проведе розслідування підриву ГЕС.

Відповідальність Росії у Міжнародному суді ООН

Росія як держава-агресор постане перед Міжнародним судом ООН. На сьогодні проходять слухання по суті двох заяв України проти РФ, поданих у зв’язку з порушенням двох конвенцій ООН: про ліквідацію всіх форм расової дискримінації та про боротьбу з фінансуванням тероризму. Підрив Каховської ГЕС можна вважати новим епізодом.

Також варто зазначити, що Росія анонсувала власне звернення до тих установ, до яких звернулася Україна - МКС і Міжнародного суду ООН - зі звинуваченнями проти України у ніби-то руйнуванні Каховської ГЕС "масованими артилерійськими обстрілами". Стратегію РФ можна вважати суперечливою з кількох підстав.

  • По-перше, коли МКС був виданий ордер на арешт Путіна, Росія публічно заявила, що не співпрацює з МКС, рішення суду не мають жодного значення, зокрема, з правової точки зору, а ордер є нікчемним.
  • По-друге, ще у 2014-му РФ також заявляла, що не має відношення до збитого літака малайзійських авіаліній. Проте в 2022 році голландським судом встановлено, що територію самопроголошеної "ДНР" на момент збиття літака МН17 контролювала РФ, установка з якої збито літак - російська.
  • По-третє, з 2022 року Україна публічно повідомляла про замінування Каховської ГЕС росіянами.
  • По-четверте, за тиждень до підриву, в РФ ухвалено ряд законодавчих актів, якими встановлено не розслідувати до 2028 аварії на небезпечних промислових об’єктах та гідротехнічних спорудах, що виникли внаслідок воєнних дій, диверсій та терактів на території так званих "Л/ДНР", Запорізької та Херсонської областей.

Таким чином, схоже, підрив був добре спланований росіянами як фактично, так і юридично. Тож, відповідальність неминуча.

Якою вона може бути?

Жертви руйнування ГЕС і спричиненої повені мають право на відшкодовування збитків.

МКС може присуджувати компенсації. Однак, таке стягнення обмежено активами осіб, які будуть визнані судом винними або здійснюватиметься з коштів спеціального фонду для жертв.

Потерпілі також можуть звертатися з позовами про компенсацію збитків проти обвинувачених у кримінальних справах в Україні.

У будь-якому разі, активи фізичних осіб неспіввісні з розміром завданих збитків. У такому разі, компенсацію має виплатити Росія.

Крім того, громадські організації в інтересах потерпілих можуть звертатися до судів України з груповими позовами для компенсації шкоди, завданої в результаті порушення прав таких осіб та шкодою довкіллю. У 2015 постраждалі внаслідок масштабної пожежі на нафтобазі у Київській області отримали компенсацію шкоди у розмірі 1 млн доларів.

Сьогодні, суди України також приймають до розгляду індивідуальні позови проти Росії про стягнення компенсації матеріальної та моральної шкоди. Рішення зможуть бути виконані за кордоном.

Ще один компенсаційний механізм - створений Міжнародний реєстр збитків, завданих Україні агресією РФ. Держава зможе компенсувати шкоду, завдану як інфраструктурі, так і екології, завдані внаслідок підриву ГЕС. Потерпілі також зможуть компенсувати збитки.

Досвід роботи Компенсаційної комісії ООН щодо Кувейту демонструє, що найбільший пріоритет мали претензії потерпілих та їх родичів з вимогами про відшкодування шкоди здоров’ю та спричиненням смерті, вимушеним переміщенням, матеріальних збитків тощо. Держави мали змогу заявити свої вимоги. Тільки екологічних збитків заявлено на 84 млрд доларів, з яких 5 млрд компенсовано.

Отже, притягнути винних у підриві Каховської ГЕС та вище військово-політичное керівництво РФ до кримінальної відповідальності можливо. А відповідальність за збитки, спричинені в результаті знищення ГЕС та подальших наслідків, покладаються на Росію.