Завантаження ...
banner
banner

"Тимчасовий бюджет" США: чи залишилася Україна без підтримки

IXvv48G9Gmcy58AJVAPrTVhDVSogV4-meta0LEuanBn-.webp

Кремль радіє, а українські ЗМІ сочаться "зрадою": Байден підписав "тимчасовий бюджет" США на 45 днів, в якому немає фінансування України. Але чи так все погано для нас? Насправді ні. Принаймні, поки що ні.

Справа в тому, що США уникли чергового касового розриву - країна давно живе в борг і для покриття витрат щорічно потрібно рівень держборгу піднімати, що призводить до регулярної кризи. Щоб не влаштувати "фінансовий локдаун", демократам і республіканцям доводиться шукати компроміс до 1 жовтня (а інакше зупинка фінансування всієї країни за винятком захищених статей).

І ось, щоб не залишити американців без грошей на решту 45 днів до наступного фінансового періоду, демократи і республіканці змушені були голосувати за такий "базовий" тимчасовий бюджет, де немає не тільки грошей на Україну, а й на фінансування прикордонної політики та ін.

Коротше кажучи, там немає всього, через що йдуть найгарячіші суперечки. Це - тимчасовий і вимушений захід.

Але, по-перше, тому що там немає нічого, що є основою передвиборної кампанії як демократів, так і республіканців, то там обов'язково будуть додаткові законопроекти під конкретні потреби, але вже після 1 жовтня і без поспіху.

По-друге, адміністрація Байдена усвідомлювала ці ризики і залишила запас приблизно в 7 млрд доларів для підтримки України до кінця року.

А як вона ці гроші "знайшла"? Не лише за рахунок економії, а й через переоцінку заднім числом допомоги, наданої Україні у 2022 році - після кожної переоцінки раптом виявляється, що зброю тоді оцінили вище, ніж насправді, а різницю зараховують до бюджету для наступних виплат.

Таким чином можна разок-другий "переоцінити" допомогу заднім числом. Так що до кінця року нових масштабних поставок чекати не варто, але і без допомоги від США Україна не залишиться. При цьому Байден, Пентагон і навіть зведена група республіканців і демократів вимагають від спікера-республіканця Маккарті прийняти окремий закон для допомоги Україні на 6 млрд. Але навіть без цих коштів гроші до кінця року для стабільного забезпечення України ще є.

Головні ж "терки" йдуть навколо бюджету на наступний рік, де Байден хоче виділити Україні 24 млрд доларів (що досить скромно в світлі очікуваних поставок авіації і ракет). Республіканці, зрозуміло, проти. Але якщо помірковані республіканці просять знизити витрати і посилити нагляд за українськими витратами, то трампісти вимагають взагалі припинити підтримку України.

До слова, у нас часто можна побачити коментарі, що відсутність України в нинішньому "тимчасовому бюджеті" - це велика перемога для трампістів.

Це так, але не зовсім так - вони очікували повного локдауну США, щоб повністю завалити рейтинг Байдена. Але Маккарті та інші помірковані республіканці, по суті, переграли своїх співпартійців і пішли на угоду з поміркованими демократами... Через що у трампістів сьогодні день Великої "зради" (а на Україну їм плювати, тим більше що всі розуміють високу перспективу прийняття окремого законопроекту для нас). Вони хотіли повний розвал фінансів США під вибори, але поки не вийшло - наступна спроба буде через рік.

Підсумовуючи, на наступні 45 днів допомога для України поки є.

Забезпечення порушено не буде, хоча і нових дорогих "підгонів" чекати не варто. Але ця вимушена для Байдена міра зберегла в США фінансову стабільність, що вигідно і нам. Чекаємо проекту бюджету на наступний рік і голосування за нього - ось це буде важливо.

Але завжди буде ще опція поставок по ленд-лізу - це значить в кредит, а не в дар, як зараз. І хоча нинішня програма ленд-лізу закінчується теж восени, продовжити її не складе труднощів (при бажанні). Так що це все неприємно, але поки не критично.