Завантаження ...
banner
banner

Ризик терактів та міграційна криза: як війна Ізраїлю з ХАМАС змінює світ

7Bp51ZDhVkfJFCLpAM8qXSfa0IUZ7W-meta0L_QvtCz0LvRj9C0LmpwZw==-.webp

На тлі війни Ізраїлю та ХАМАС у світі зростають терористичні загрози.

У ФБР заявляють про підвищений ризик терактів в США, двоє людей загинули під час стрілянини в центрі Брюсселя, а нападник кричав про приналежність до терористичної організації "Ісламська держава"… Тому, потенційно, небезпека того, що світом може прокотитися хвиля терору, існує. І вона суттєво підвищилася.

Такі речі, в принципі, завжди відбуваються, коли йде якесь загострення. Адже терористичні угрупування діють не лише в якомусь конкретному регіоні, а мають свою агентуру і в країнах Європи, і в Сполучених Штатах Америки. Це можуть бути вихідці з відповідного регіону, представники відповідної етнічної меншини, або ж люди, які сповідують відповідну релігію. Крім того, завжди існує певна, скажімо так, спокуса спеціально використати історію з терактами для відвернення, або привертання уваги до чогось.

Однак іноді терористичні атаки не є роботою спеціальних агентів. Іноді це відбувається без якоїсь спеціальної "ініціації". Тобто люди, які достатньо радикально налаштовані, самі можуть бути здатні на здійснення певних терористичних дій того чи іншого характеру, внаслідок, наприклад, постійного перегляду новин, які "підтверджують" їх уявлення про світ, про якісь теорії змови, якийсь "злочинний сіоністський режим", що знищує мусульман… Ця інформація подається відповідним чином, тож потрапляє у благодатний ґрунт. І мова не лише про теперішнє загострення. Адже спроби вбивати когось, хто має інший колір шкіри чи сповідує іншу релігію, були й раніше.

Зараз Захід більше готовий до того, що, ймовірно, може відбуватись

Проте, мені здається, попри активні виступи, масштабні акції в різних західних країнах, ситуацію вдасться втримати під контролем. Адже, на відміну від того часу, коли виникла "Ісламська держава", яка вчиняла багато терористичних актів, зараз Захід більше готовий до того, що, ймовірно, може відбуватись. Західні країни дають собі раду з тим, що це за проблема, наскільки вона може бути глобальною, і намагаються діяти превентивно, на випередження.

Зокрема, у деяких країнах Європи відразу після початку подій в Ізраїлі 7 жовтня було посилено охорону мечетей та синагог. Також було впроваджено додаткові заходи з перевірки осіб, до яких були певні питання з точки зору їхньої радикальності чи налаштованості на дії терористичного характеру. А, наприклад, в Німеччині (що дуже показово), правоохоронні органи фактично отримали карт-бланш на здійснення перевірок та затримань окремих осіб, що допоможе втримати ситуацію під контролем. Водночас це не виключає потенційних поодиноких спроб вчинення терористичних актів.

Західні країни зараз робитимуть усе, аби не відбулося нової масштабної хвилі міграції

Чи призведе усе це до змін міграційної політики країн Заходу? Вочевидь вона буде посилена. Адже, як бачимо, наприклад, Єгипет на заклик Штатів про необхідність прийняти біженців з сектора Гази (словам неназваних чиновників), у цьому фактично відмовив. Мовляв, ми цей мільйон біженців не будемо утримувати у себе, ми їх просто переправимо до вас. Тому західні країни зараз робитимуть усе, аби не відбулося нової масштабної хвилі міграції, як після аналогічних подій у Сирії. Нагадаю, тоді деякі країни ледь впоралися з цією хвилею мігрантів, і вони навряд захочуть повторити цей негативний досвід зараз. І саме через це вони намагаються достатньо швидко врегулювати конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС.